Slovenska legija stranaca

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Unatoč nezavidnoj financijsko situaciji u većini klubova, broj stranih igrača u Prvoj ligi Telekom Slovenije iz sezone u sezonu raste, što nipošto ne znači, da je i kvaliteta nogometa u porastu.

– Kod sastavljanja reprezentacije imam velikih problema zbog malog broja mladih nogometaša, koji redovito igraju u domaćoj ligi, zavapio je izbornik mlade reprezentacije Slovenije Primož Gliha, koji je dodao, da na nekim prvoligaškim utakmicama nema nijednog igrača, kojeg bi došao u obzir za njegovu spisak.

Prednost pred mlađim domaćim igračima redovito dobivaju stranci, koje sumnjivi menedžeri dovode na probe sa svih strana svijeta i koji već nakon nekoliko tjedana ili mjeseci napuste klub te tako nikako ne pridonose kvalitativnom rastu lige. Javna tajna je, da njihovim potpisom ugovora i različitim financijskim malverzacijama profitiraju i predsjednici klubova, sportski direktori te treneri, koji se čak pravdaju, da su stranci bitno jeftiniji. O fenomenima Zavrča i Kopra, koji s pretežno stranim kadrom skupljenim zbrda-zdola nikako ne služe na čast Nogometnom savezu Slovenije, prolilo se već mnogo tinte, a zanimljivo je, da se usluga igrača iz inozemstva poslužuju i neki klubovi, koji financijski jedva spajaju kraj s krajem.

Slovenska liga je po mišljenju brojnih stručnjaka idealan poligon za razvoj mladih domaćih igrača, koji mogu bez prevelikog pritiska medija i navijača stjecati prvoligaško iskustvo te uz solidnu infrastrukturu razvijati svoje vještine i nakon perioda kvalitetnih igara svojom prodajom puniti blagajne klubova. U teoriji sve to zvuči jako lijepo i trebao bi bit idealan put za napredak slovenskog klupskog nogometa. Realnost je ipak potpuno drukčija, pa ne bi trebalo čuditi, ako na nekim utakmicama proljetnog dijela prvenstva na terenu zateknemo više isluženih stranaca nego mladih Slovenaca, koji se nakon odrađenog juniorskog staža najčešće nađu u “ničijoj zemlji” te svoju sreću traže u amaterskim austrijskim i talijanskim ligama, u kojima mogu zaraditi solidnu mjesečnu plaću.

Sportski direktor Domžala Matej Oražem, koji se u proteklim godinama istaknuo s prodajom nekih igrača iz omladinskog pogona u Italiju, Njemačku i Englesku, izjavio je, da bi morao savez financijski nagrađivati klubove koji pružaju priliku mladima:

– Glavni problem je bitno lošija financijska situacija nego u nekim drugim ligama. Od televizijskih prava savez dobiju malo novca, a problem je i u tome, što strane kladionice nemaju prava za oglašavanje na našim stadionima. Taj novac bi mogao ići u fond za mlađe igrače. Mislim, da je broj stranaca o Sloveniji dostigao maksimum. Puno slovenskih igrača je u inozemstvu, tako da moramo popuniti neke rupe sa strancima, no neki klubovi u tome pretjeruju.


Simon Maljevac


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter