Slobodna procjena: Analiza suđenja 5. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Netko je pretplaćen na kazalište, netko pak na sportski paket, netko na časopis Playboy, a sudac Marin Vidulin tako ima pretplatu na utakmice Hajduka i Gorice na Poljudu. Vjerovali ili ne, Bili su Goričane dosad triput ugostili, dvaput u prošloj i sad za vikend u novoj sezoni. I sve tri utakmice povjerene su gospodinu iz Kanfanara.

Kako je odradio ovu najsvježiju, u sklopu petog kola Prve HNL, bolje neka jedno vrijeme zaobilazi dvoboje Hajduka i Gorice…

No, čovjek se samo uklopio u ono što je i Uefin kontrolor Miroslav Vitković u emisiji VAR nazvao jednim od najgorih kola, što se suđenja tiče, otkako se rade analize. A rade se već jako dugo. Pa pogledajte s nama kakav su ‘fenomenalan’ nastup prošlog vikenda imali hrvatski djelitelji (ne)pravde…

Eh da, umalo zaboravismo u uvodu. Znate li što je to zauzimanje prostora rukom? To je kad igrač udari protivnika laktom u glavu, treba za to dobiti žuti karton koji je pritom i isključujući jer je drugi, ali ga ne dobiva jer je „zauzeo prostor rukom“. Pritom je važno da u ovoj definiciji pravilo zauzimanja prostora rukom vrijedi samo kad je riječ o Dinamovim vedetama…

Utakmicu između Intera i Dinama sudio je Damir Batinić, a pomagali su mu Dejan Berger i Alen Jakšić. Četvrti sudac bio je Jakov Titlić.

U 33. minuti igrač Intera (Galić) s leđa radi oštar prekršaj i opravdano je opomenut.       


U 37. minuti igrač Dinama (Lešković) koji je već opomenut, trebao je dobiti drugu opomenu i isključenje zbog udaranja rukom u glavu s leđa. Batinić nije dosudio niti prekršaj, a simpatično je opravdanje glavnom sucu da je Lešković zauzeo prostor svojom rukom. Vrijedi poslušati, na kraju je „struka“ ipak teškom mukom izustila da je riječ o grešci suca. 


U 48. minuti ispravno je označeno zaleđe igrača Dinama i nije priznat pogodak.


U 49. minuti opravdano je dodijeljena druga opomena i isključenje igraču Intera (Galić) zbog namjernog igranja rukom u obećavajućoj situaciji.          


U 57. minuti igrač Dinama (Theophille) koji je ranije opomenut, također pravi prekršaj za koji je mogao dobiti i drugu opomenu. Ali nije… I još nakon svega uzima loptu, nosi je metar-dva i baca od mjesta događaja.  


U 57. minuti igrač Dinama (Gavranović) simulira, ali nije opomenut zbog toga.


U 79. minuti ispravno je označeno još jedno zaleđe igrača Dinama i nije priznat pogodak.


U 86. minuti Theophille je igrao loptom, a onda je igrač Intera naletio na njega. Dosuđen je prekršaj za Inter.


Utakmicu između Varaždina i kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo sudio je Tihomir Pejin, a pomagali su mu Kristijan Novosel i Tomislav Keglević. Četvrti sudac bio je Zdenko Lovrić.

U 10. minuti igrač Varaždina (Kolarić) opasno starta đonom, ali sudac umjesto opomene za njega dosuđuje prekršaj za Varaždin.                       


U 13. minuti igrač Varaždina (Stolnik) očito, s dvije ruke, gura protivnika u leđa, ali ništa nije dosuđeno.


U 23. minuti izmijenjene su uloge i sada u igrača Varaždina (Tkalčić) jako ulazi Drožđek, ali ništa nije dosuđeno.


U 33. minuti sudarili su se Benko i Datković i sada je dosuđen prekršaj za Varaždin. 


U 41. minuti igrač Varaždina (Benko) simulira nakon bezazlenog kontakta u kaznenom prostoru, ali nije opomenut.


U 54. minuti igrač Varaždina (Kolarić) počistio je po nogama Tucija i trebao je biti dosuđen kazneni udarac, ali nije.


U 58. minuti Uzuni sapliće igrača Varaždina (Stolnik), ali ništa nije dosuđeno.


U 86. minuti Petrak u kaznenom prostoru povlači igrača Varaždina (Jertec) i trebao je to biti kazneni udarac za Varaždin, ali nije dosuđen.    


Utakmica je produžena samo pet minuta iako su samo prekidi zbog ukazivanja pomoći trajali ukupno šest minuta, a bilo je i šest zamjena od kojih su neke izvršene za vrijeme ‘medicinskih’ prekida.      

U 94. minuti igrač Varaždina (Đurasek) je zbog nesportskog ponašanja trebao biti opomenut, nije dosuđen niti prekršaj…


U 94. minuti ubačaj sa strane izveden je desetak metara naprijed od mjesta gdje je lopta izašla van terena. 


Utakmicu između Istre i Slavena sudio je Fran Jović, a pomagali su mu Jerko Crnčić i Marko Stolnik. Četvrti sudac bio je Tino Krečak.

U 12. minuti ubačaj sa strane za Slaven izveden je desetak metara naprijed od mjesta gdje je lopta izašla van terena.


U 14. minuti nije trebao biti dosuđen kazneni udarac za Istru jer je lopta pogodila igrača u ruku koja je priljubljena uz tijelo.       


U 31. minuti Istra je imala veliku šansu nakon što nije označeno zaleđe igrača Istre iako su bile dvije sumnjive situacije. 


U prvoj se sigurno radi o zaleđu.


Druga situacija je rubna, ali je vjerojatnije da je riječ o zaleđu.     


U 34. minuti lopta je iz terena izašla tik uz korner zastavicu, a ubačaj sa strane Slaven je izveo devet metara naprijed.


U 79. minuti Jović ispravno nije uvažio signalizaciju zaleđa pomoćnog suca Tomasa jer igrač Slavena u zaleđu ne utječe na protivnika.  Utakmicu između Hajduka i Gorice sudio je Marin Vidulin, a pomagali su mu Goran Pataki i Marjan Tomas. Četvrti sudac bio je Dario Bel.

U 7. minuti igrač Gorice (Ndiaye) u klizećem startu promašuje loptu i ruši Nejašmića, ali nema prekršaja za Hajduk.


U 15. minuti struka kaže da je trebao biti kazneni udarac za Goricu i opomena za vratara iako igrač Gorice (Dvorneković) pada prije kontakta s vratarom.         


Na slici je zaustavljen položaj tijela trenutak prije kontakta.


U 30. minuti izgleda da je trebao biti dosuđen ubačaj sa strane za Goricu, a ne Hajduk. Ubačaj je izveden nekoliko metara naprijed, a iz te akcije Hajduk postiže prvi pogodak na utakmici.


U 32. minuti opravdano je opomenut igrač Hajduka (Edouk), ali je opomenu trebao dobiti i igrač Gorice (Lovrić) koji je 2 minute ranije već bio opomenut. Zanimljivo, Edouk nije opomenut zbog opasne igre što bi bilo opravdano već, kako piše u izvještaju s utakmice, zbog, citiramo: „nesportsko ponašanje, udaranje suparničkog igrača rukom po ruci, zanemarivo malom snagom“.


U 40. minuti igrač Gorice (Musa) rukom u vrat zaustavlja igrača Hajduka koji želi protrčati bez lopte, ali nema opomene nakon što je puštena prednost. Ovo smo izdvojili za usporediti sa situacijom pred kraj prvog poluvremena.    


U 40. minuti igrač Gorice (Jovičić) namjerno u skoku igra rukom u kaznenom prostoru, ali nije dosuđen kazneni udarac za Hajduk. Naravno da ova situacija nije analizirana u emisiji VAR na HNTV-u…      


U 41. minuti dosuđen je prekršaj za Goricu zbog igranja rukom. Šteta što nismo čuli objašnjenje ove odluke budući da je lopta Nejašmića pogodila u ruku od bedra iz velike blizine.


U 45+1. minuti Vidulin nije na vrijeme dosudio prekršaj za Hajduk pa je nakon bezobraznog nesportskog udaranja po nogama Nejašmića od strane Ndiayea, nakon označenog prekida igre, došlo do naguravanja igrača. Zanimljivo je da je i Ndiaye opomenut zbog naguravanja, a ne zbog divljačkog udaranja po nogama u prekidu igre.


U 45+4. minuti igrač Hajduka (Ismajli) je opomenut jer se postavio igraču u putanju. Zanimljivo je usporediti tu situaciju sa onom iz 40. minute.    


U 47. minuti igrač Gorice (Musa) u skoku s leđa udara laktom u glavu Jaira i još simulira da je i on dobio udarac. Sve to nije bilo dovoljno za opomenu.


U 49. minuti identično igranje rukom, ovaj put igrača Gorice kojem se lopta od bedra odbila u ruku, ali sada nije dosuđeno igranje rukom.


U 55. minuti igrač Gorice (Ndiaye), koji je već opomenut, s leđa povlači za rame Hamzu, ali nema opomene.           


U 56. minuti za sličan prekršaj igrač Hajduka (Kalik) je opomenut zbog povlačenja suparničkog igrača.  


U 64. minuti ne vidi se jasno radi li igrač Hajduka (Hamza) prekršaj, ali je on za njega opomenut zbog prekršaja u obećavajućoj poziciji. Na sredini protivničke polovice terena…


U 65. minuti igrač Gorice (Suk) ruši Teklića s leđa na dvadesetak metara od gola, ali sada po sucu nije obećavajuća situacija i nema opomene.    


U 84. minuti igrač Gorice (Musa) povlači za leđa Dolčeka koji ga je prošao i ide prema golu, ali ni sada nema opomene.  


U 86. minuti prvo igrač Hajduka (Juranović) radi prekršaj, a onda igrač Gorice (Maslowski) ruši Jradija, ali ništa od toga nije označeno kao prekršaj.


Utakmicu između Rijeke i Osijeka sudio je Duje Strukan, a pomagali su mu Goran Perica i Hrvoje Radić. Četvrti sudac bio je Nikola Kečkiš, a dodatni Mario Zebec i Dario Kulušić.

U 38. minuti igrač Rijeke (Murić) prvi put lagano napucava loptu nakon što je dosuđen prekršaj za Osijek.


U 41. minuti Murić je opravdano opomenut zbog napucavanja lopte nakon prekida igre.                           


U 51. minuti igrač Rijeke (Smolčić) igra loptom nakon dosuđenog prekršaja za Osijek, a sudac ga je samo usmeno opomenuo iako je zbog tog razloga suigrača već opomenuo.


U 55. minuti trebao je biti dosuđen kazneni udarac za Rijeku nakon što je očito igrač Rijeke (Lončar) s leđa udaren po nozi od strane igrača Osijeka (Lopa), koji je pritom trebao biti i opomenut.       


U 60. minuti igrač Osijeka (Lopa) je trebao biti opomenut zbog starta nad Župarićem, budući da nije ni pokušao igrati na loptu, a i Župarić je mogao biti opomenut zbog prigovora sucu.                           


U 70. minuti igrač Rijeke (Murić) ‘šetucka’ preko cijelog terena prilikom zamjene igrača iako nova pravila nalažu da mora izaći tamo gdje mu je najbliže za napustiti teren.                          


U 74. minuti igrač Rijeke (Iglesias) također prilikom zamjene izlazi šetajući preko cijelog terena.                                   


U 81. minuti i treća izmjena kod Rijeke (Vuk) i treća situacija gdje igrač ne izlazi gdje mu je najbliže za izaći.           


Nadamo se samo da će ovaj famozni VAR koji na sva zvona najavljuju već mjesecima i satrali su više s tim, biti daleko bolji od svog imenjaka, emisije koja se bavi analizom suđenja. Jer već smo se dosad naslušali suludih objašnjenja za neke sudačke previde, ali kad mislite da ne mogu bolje (u ovom slučaju, gore), oni dodaju gas.

Pa tako Vitković laprda o utiscima edukacije oko VAR-a i da suci valjda zato donose loše odluke, očekujući da im netko to iz VAR sobe potvrdi. I pritom slavodobitno naglašava kako to moraju zaboraviti.

Isto tako je naš studijski junak naglasio da oni u emisiji moraju ukazivati na pogreške. Bravo! Ali, onda ih pitamo zašto to ne rade. Imali su na utakmici Hajduka i Gorice ‘milijun’ situacija. Onu oko mogućeg kaznenog udarca za goste nisu se uopće potrudili detaljno analizirati već su zaključili da je bio penal. Naš screenshot situacije govori drugačije. A da ne kažemo kako kazneni udarac za Hajduk nakon očitog igranja rukom igrača Gorice uopće nisu ni izvadili kao sporan detalj.

Dvostruki kriteriji po pitanju dodjeljivanja kartona ili igranja rukom su, nažalost, u ovoj našoj močvaretini već kao dobar dan. Navikli na njih kao magare na batine. Naravno, ni o tome nisu prozborili ni slova Vitković i društvo.

Toliko o ukazivanju na pogreške sudaca…

A suci, em što su omašili ‘ceo fudbal’ u ovom kolu, opet pokazuju da ne mogu provoditi ni one najosnovnije stvari na terenu poput pravilnih izmjena gdje po novom igrač mora izaći izvan terena tamo gdje mu je najbliže. Ili već slavno izvođenje ubačaja sa strane 10-ak metara od mjesta gdje je lopta napustila travnjak…

Iz izvještaja o utakmici, u dijelovima koje potpisuju delegati, može se vidjeti i mišljenje onih koji plaćaju ulaznice, a ono je:

Varaždin: „a u 86. minuti i nakon završetka utakmice domaći gledatelji viču ‘cigani, cigani’“
Pula: „u 53. minuti ‘HNS pederi, nogomet ste sjebali’“
Split: „u 45+2 ‘cigane, cigane’ i ‘HNS pederi, nogomet ste sjebali’“
Rijeka: „navijači HNK Rijeka, Armada u 55.,56.,57. i 60. minuti viču ‘cigane’, u 55. i 56. ‘lopove’, a nakon završetka utakmice ‘HNS pederi, nogomet ste sjebali’“

Zaključak, navijači, koliko god bili različiti u podršci svojim klubovima, unisoni su u jednom – na svim stadionima oni koji plaćaju ulaznice kritiziraju suce i njihove izvedbe te HNS.

Dejan Šmehil


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email