Slobodna procjena: Analiza suđenja 36. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: Pixabay (ilustracija)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Ne sjećamo se (Luka Modrić sindrom) jesmo li već koristili ovu alegoriju, ali ako i jesmo, zaslužila je da se ponovi. Dakle, vidjela žaba da konja potkivaju pa i ona digla nogu. Tako i naši djelitelji (ne)pravde vide da tamo neki Skomine, Brychovi, Lahozi… puštaju tvrđu, grublju, mušku igru pa i oni pokušavaju.

Zadnji put kad je to pokušao, a bilo je to u polufinalu kupa, Pajač je završio na hlađenju do kraja sezone. Pomilovan je pa je pokušao opet. Srećom po njega, ovaj je put sudio “prijateljsku” utakmicu u Maksimiru u kojoj nije bilo tenzija niti je kome značila u rezultatskom smislu. Valjda je zato i “zaboravio” ponijeti kartone. Samo, nismo sigurni da je to pravi način dizanja forme za “strašne” europske ispite radi kojih je i pomilovan od dobrih ljudi u Savezu.

Ne znamo što je dizao glavni sudac u Velikoj Gorici, ali i on je nevoljko vadio “alat iz džepa” u zadnjem, 36. kolu Prve HNL. Inače, što se te utakmice tiče, naši vrli eksperti s HNTV-a su uspjeli i vremenske uvjete na utakmicama odvesti u sivu zonu. Što je sljedeće…?

Utakmicu između Dinama i Varaždina (2-0) sudio je Igor Pajač, a pomagali su mu Kristijan Novosel i Tomislav Keglević. Četvrti sudac bio je Marko Cestarić, a VAR suci bili su Goran Gabrilo i Marjan Tomas.

U 17. minuti (1-0) Stolnik (Varaždin) povlači s leđa Marina (Dinamo) koji ide prema kaznenom prostoru te je mogao biti opomenut, a nije ni upozoren.


U 30. minuti (1-0) dobro je dosuđeno zaleđe igrača Dinama i ispoštovan je naputak o dosuđivanju zaleđa.U 33. minuti (1-0) Majer (Dinamo) je napravio oštar prekršaj s leđa na Kolariću (Varaždin) te je trebao biti opomenut.


Sudačka nadoknada prvog poluvremena iznosila je jednu minutu, a trebalo je biti dvije minute zbog ozljede igrača u 22. minuti i VAR provjere zaleđa u 30. minuti.

U 53. minuti (2-0) Marin (Dinamo) je nagazio Stolnika (Varaždin) te je trebao biti opomenut.                                   


U 67. minuti (2-0) Đira (Dinamo) je napravio oštar prekršaj na Đuraseku (Varaždin) koji je išao prema kaznenom prostoru te je trebao biti opomenut.


U 81. minuti (2-0) Petković (Varaždin) pada u kaznenom prostoru čim ga je Daničić (Dinamo) dodirnuo, a sudac je procijenio da nema intenziteta za kazneni udarac.


U 81. minuti (2-0) Stojanović (Dinamo) je udario Drožđeka (Varaždin) u lice te je trebao biti opomenut, ali nije dosuđen ni prekršaj.                        


Utakmicu između Gorice i Slavena (0-0) sudio je Dario Bel, a pomagali su mu Dino Knez i Ivan Janić. Četvrti sudac bio je Andrej Burilo, a VAR suci bili su Tihomir Pejin i Miro Grgić.

U 19. minuti (0-0) Moro (Gorica) napucava loptu nakon što je izišla izvan granica terena za igru te je trebao biti opomenut, ali je samo upozoren.


U 23. minuti (0-0) dosuđeno je dvojbeno zaleđe igrača Slavena i nije ispoštovan naputak o dosuđivanju zaleđa.      U 61. minuti (0-0) može se primijetiti da Ježina (Slaven) nosi podhlačice koje nisu iste boje kao i njegove kratke hlačice.


U 76. minuti (0-0) Brković (Slaven) pred sucem u skoku udara rukom u glavu Špikića (Gorica) te je trebao biti opomenut.


U 84. minuti (0-0) Bogojević (Slaven) ubacuje loptu sa strane desetak metara dalje od mjesta gdje je ona izašla van terena.                            


U 85. minuti (0-0) lopta pogađa u ruku Godu (Slaven), ali se ne radi o kažnjivom igranju rukom jer je ruka priljubljena uz tijelo te je ispravna odluka suca koji nije dosudio kazneni udarac.


Nije bilo sudačke nadoknade iako smo imali tri zamjene igrača i jedno kratko ukazivanje pomoći u 65. minuti.

Za vrijeme utakmice došlo je do naglog pogoršanja uvjeta za igru te je utakmica trebala biti prekinuta.Utakmicu između Intera i Hajduka (1-4) sudio je Fran Jović, a pomagali su mu Kruno Šarić i Anto Marić. Četvrti sudac bio je Josip Lučić, a VAR suci bili su Ivan Bebek i Robi Kezele.

Sudačka nadoknada prvog poluvremena iznosila je jednu minutu, a trebale su biti dvije minute zbog ozljeda igrača u 11. i 29. minuti.

U 48. minuti (0-0) Vušković (Hajduk) je opravdano opomenut zbog oštrog prekršaja na Mlinaru (Inter).


U 49. minuti (0-0) Vušković (Hajduk) je napravio oštar prekršaj s leđa na Mamutu (Inter) te je opravdano isključen nakon druge opomene.       


U 55. minuti (0-0) Soldo (Inter) je napravio prekršaj s leđa na Jairu (Hajduk) te je opomenut zbog preoštrog starta iako start nije bio takav.


U 72. minuti (0-2) Soldo (Inter) je udario laktom u vrat Krekovića (Hajduk) te je opravdano isključen nakon druge opomene.            


U 86. minuti (0-3) Radić (Hajduk) je izveo ubacivanje sa strane jako daleko od mjesta gdje je lopta izašla van terena.


Utakmica je produžena tri minute što je premalo s obzirom na obavljene zamjene, pružanje pomoći Dimitrovu u 61. minuti; VAR provjeru u 68. minuti te VAR provjeru u 75. minuti.

Utakmicu između Rijeke i Istre (4-2) sudio je Mario Zebec, a pomagali su mu Jerko Crnčić i Vedran Đurak. Četvrti sudac bio je Dario Kulušić, a VAR suci bili su Goran Gabrilo i Borut Križarić.

U 3. minuti (0-0) Pavić (Istra) napravio je prekršaj s leđa u obećavajućoj situaciji na Brautu (Rijeka) te je trebao biti opomenut, ali je samo upozoren.


U 15. minuti (0-0) dobra je procjena da nema zaleđa Čolaka (Rijeka) i dobra je odluka suca da se ne radi o kažnjivom igranju rukom Tomaševića (Istra) jer se radi o donjoj ruci u klizećem startu.U 18. minuti (0-0) dobra je procjena suca da nema zaleđa Andrijaševića (Rijeka) u situaciji koja je prethodila prvom golu Rijeke.


U 34. minuti (2-0) opravdano je dosuđen kazneni udarac za Rijeku nakon što je Močinića (Istra) lopta pogodila u ruku koja je bila odvojena od tijela.


U 45. minuti (3-0), nakon što mu je lopta pobjegla, Escoval (Rijeka) je uklizao u Bosančića (Istra) te je trebao biti opomenut.


Sudačka nadoknada prvog poluvremena iznosila je dvije minute, a trebala je iznositi više zbog ukazivanja pomoći igračima u 14. i 25. minuti te zbog VAR provjere prvog gola.

U 75. minuti (4-1) lopta je pogodila u ruku Velkovskog (Rijeka) te je nakon intervencije VAR sudaca dosuđen kazneni udarac za Istru.U 90. minuti (4-2) došlo je do sudara glavama i sudac je trebao odmah zaustaviti igru.


Utakmica je produžena samo tri minute što je premalo s obzirom na VAR provjeru za kazneni udarac Istre, zamjene igrača i  pružanje pomoći u 90. minuti.

Utakmicu između Osijeka i kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo (1-2) sudio je Duje Strukan, a pomagali su mu Goran Perica i Hrvoje Radić. Četvrti sudac bio je Marko Matoc, a VAR suci bili su Goran Gabrilo i Marjan Tomas.

U 4. minuti (0-0) Jugović (Osijek) je udario rukom u glavu Mersinaja te je trebao biti opomenut, ali nije dosuđen ni prekršaj.


U 11. minuti (0-0) Mersinaj prvo povlači Ndockyta (Osijek), a potom radi prekršaj s leđa te je trebao biti opomenut.


U 33. minuti (0-0) Čeliković je prvo opravdano opomenut zbog udarca rukom u glavu Žapera (Osijek), a potom je trebao biti drugi put opomenut i isključen zbog nesportskog ponašanja. Zanimljivo je da je u zapisniku kao razlog opomene navedeno i upotreba lakta kao alata i nesportsko ponašanje. Valjda je bila neka akcija dva za jedan.


U 45. minuti (0-0) Silva (Osijek) ubacuje loptu sa strane desetak metara dalje od mjesta gdje je ona izašla van terena.


U 53. minuti (0-1) pomoćni sudac je ispoštovao naputak o dosuđivanju zaleđa, a nakon postignutog pogotka pogrešno je signalizirao zaleđe koje je pregledom snimke poništeno te je priznat pogodak.U 56. minuti (0-1) u kaznenom prostoru Tolić je prilikom skoka udario rukom u glavu Žapera (Osijek) koji ostaje ležati. Sudac nije ništa dosudio, a ni režiser nije ponovio ovu situaciju.


U 57. minuti (0-1) Silva (Osijek) je povlačenjem s leđa za dres pokušao zaustaviti napad. Sudac je ispravno pustio prednost, ali nije naknadno opomenuo Silvu.


U 60. minuti (1-1) Marković je u kaznenom prostoru srušio Pilja (Osijek) te je trebao biti dosuđen kazneni udarac za Osijek. Struka se ne slaže u procjeni ispravnosti odluke suca, a posebno je simpatično objašnjenje o zauzimanju prostora nogom.          U 64. minuti (1-1) Marić (Osijek) upućuje udarac glavom i pogađa Jakića u ruku koja je odvojena od tijela te je trebao biti dosuđen kazneni udarac za Osijek. Nije se uključio ni VAR, a ni struka nije smatrala potrebnim objasniti ovu situaciju.


U 71. minuti (1-1) lopta je pogodila Karačića u prsa te je trebalo dosuditi udarac iz kuta za Osijek, ali je dosuđen udarac sa vrata.U 78. minuti (1-1) Silva (Osijek) opet ubacuje loptu sa strane desetak metara dalje od mjesta gdje je izašla van terena unatoč jasno čujnim upozorenjima četvrtog suca.


U 81. minuti (1-1) Uzuni gura rukama u leđa Silvu (Osijek), ali sudac ne dosuđuje prekršaj te Uzuni pokreće obećavajući napad.


U 83. minuti (1-1) Ndockyt (Osijek) udara rukom u lice Uzunija, ali sudac ne dosuđuje prekršaj te Osijek ima veliku šansu za postizanje pogotka.


U 86. minuti (1-1) Sammir je napravio dva namjerna oštra prekršaja u razmaku od pet sekundi te je trebao biti opomenut.


U 95. minuti (1-2) Majstorović (Osijek) upućuje udarac, a lopta u kaznenom prostoru pogađa obrambenog igrača u tijelo i ruku koja je uz tijelo te se ne radi o kažnjivom igranju rukom pa VAR nije smio pozvati suca na pregled snimke.I dok su se u Maksimiru i Velikoj Gorici igrale prijateljske, u Osijeku se igrala „neprijateljska“ utakmica. Ulog ogroman, najveći mogući – ulazak u Ligu prvaka. A sudačka šestorka zbunjena kao autor ovih redaka nakon tri dana programa. Jednostavno su se pokazali nedorasli zadatku i na kraju su iza susreta ostali repovi. Eh, kako neočekivano za HNL…

Toliko su zafrknuli stvar da su se čak u obje emisije složili da je bilo pogrešaka. Halleyev komet prosječan čovjek doživi jednom za svoga života. Tako smo i mi sad s ovim priznanjem/slaganjem stručnjaka ispunili kvotu za ovaj život.

Šalu na stranu, Osječanima sigurno nije do smijeha, a zaista je apsolutno nejasno kako i na temelju čega su donosili odluke u VAR sobi o pozivanju/nepozivanju suca da pogleda snimku još jednom. No, kako je to lagano šef sudaca Kulušić objasnio – tek se učimo…

S mrljom na sebi spušten je tako zastor na još jednu sezonu. Morat će brzo u vešeraj jer nova sezona kreće uskoro. S nadom u bolje sutra, nadamo se da ćemo u njoj imati što manje posla.

Dejan Šmehil


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter