Slobodna procjena: Analiza suđenja 32. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: Pixabay (ilustracija)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Prednost. Je li to nešto za jesti? Dio pravila nogometne igre očito nije, barem za neke naše djelitelje (ne)pravde… Dotaknuli smo se te teme i u prijašnjim kolima, ponadali se da će se možda upaliti nekome lampica, ali pojedinci su nastavili po svom kao da imaju proviziju na broj prekršaja. Možete misliti kakve su gafove oko nepuštanja prednosti napravili hrvatski suci kad se čak i komentator čudio nad jednom odlukom i vikao na sav glas. A to čujete rjeđe nego oporbu na Dinamovim skupštinama.

Takve stvari samo pokazuju kronični nedostatak osjećaja za igru kod “zviždaljkaša”. Ne znamo ni što točno nedostaje pomoćnicima, ali u 32. kolu Prve HNL opet smo svjedočili nekim neshvatljivim odlukama oko zaleđa. Nepoštivanje naputaka, puštanje debelih zaleđa… Ljudi, sistematski nije toliko skup ako vas muči vid.

U Osijeku nisu samo pomoćnici imali problema. Za glavnog suca bi se ukratko moglo reći: alkar Duje – u ništa! Tako da još grotesknije zvuče pohvale od strane UEFA-inog kontrolora i sudačkog stručnjaka Draženka Kovačića za njegovo suđenje. Jedini vrhunski sučev potez u Gradskom vrtu koji smo vidjeli zbio se u 59. minuti kad je postavio odličan blok igraču Rijeke. Šteta što taj potez pripada košarkaškoj domeni…

Utakmicu između Slavena i Istre (3-0) sudio je Ivan Vučković, a pomagali su mu Ivica Modrić i Anto Marić. Četvrti sudac bio je Ante Čuljak, a VAR suci bili su Mario Zebec i Borut Križarić.

Prvo poluvrijeme produženo je samo 15 sekundi, a trebalo je duže zbog ozljeda u 4. i 42. minuti.

U 66. minuti (3-0) Goda (Slaven) je u kaznenom prostoru glavom pogodio svoju ruku koja je bila ispod razine ramena što po novim pravilima nije kažnjivo igranje rukom.


U 86. minuti (3-0) Lima (Slaven) se nalazi u zaleđu koje nije dosuđeno. Utakmicu između kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo te Varaždina (2-0) sudio je Tihomir Pejin, a pomagali su mu Jerko Crnčić i Kristijan Novosel. Četvrti sudac bio je Tomislav Bionda, a VAR suci bili su Goran Gabrilo i Goran Pataki.

U 19. minuti (0-0) Čeliković je s leđa oštro, bez šanse igranja loptom, prekršajem zaustavio Petkovića (Varaždin) te je trebao biti opomenut.    


U 44. minuti (0-0) opravdano je opomenut Kolinger koji je u klizećem startu u škare uhvatio nogu Obregona (Varaždin).


Prvo poluvrijeme produljeno je dvije minute, a trebalo je i više zbog jednominutnog prekida zbog ozljede u 23. minuti i  zbog medicinske stanke koja je trajala jednu minutu i 45 sekundi.                                       

U 52. minuti (1-0) dosuđen je prekršaj Rodina (Varaždin) na Kastratiju, a trebalo je poštovati prednost jer je do lopte u kaznenom prostoru Varaždina došao Tolić.                              


U 58. minuti (1-0) sucu je dugo trebalo da donese odluku o jednom duelu u kaznenom prostoru, a kada ju je naposljetku donio nije ispoštovao prednost, dosudio je prekršaj i zaustavio napad Jakića na praznu polovicu terena Varaždina. Ovakav nedostatak osjećaja za igru zaslužuje veliki „RESPECT“.   


U 75. minuti (1-0) Jakić je simulirao u kaznenom prostoru Varaždina i trebao je biti opomenut.                                   


Utakmica je produžena samo tri minute, a trebalo je više zbog zamjene igrača u 59., zamjene i osvježenja igrača u 70., provjere pogotka u 84. i prekida zbog ozljede u 89. minuti.                                             

U 91. minuti (2-0) nakon intervencije VAR sobe dosuđeno je zaleđe jer je Uzuni u položaju zaleđa ometao vidokrug vratara Varaždina.        


Utakmicu između Gorice i Hajduka (3-1) sudio je Ivan Bebek, a pomagali su mu Sanja Rođak-Karšić i Marko Stolnik. Četvrti sudac bio je Marko Cestarić, a VAR suci bili su Marin Vidulin i Vedran Đurak.

U 4. minuti (0-0) Jradi (Hajduk) u klizećem startu prvi dolazi do lopte i izbija je, a potom ga Lovrić (Gorica) udara u nogu. Sudac je prvo pogriješio i dosudio prekršaj za Goricu, a ne znamo zašto je promijenio odluku i dosudio prekršaj za Hajduk.


U 29. minuti (1-0) trebalo je ponoviti izvođenje prekršaja jer se lopta kretala u trenutku kada ju je Nejašmić (Hajduk) udario.


U 45+2. minuti (2-0) Čuić (Hajduk) je trebao biti opomenut zbog napucavanja lopte nakon dosuđenog prekršaja.


U 67. minuti (3-1) dosuđen je udarac iz kuta za Hajduk i jasno se vidi signaliziranje pomoćnog i glavnog suca, a potom glavni sudac stavlja ruku na uho te dosuđuje neizravan udarac za Goricu. Jedino što je mogao dosuditi je zaleđe Jakoliša (koje je dvojbeno), ali je opet nejasno kako je došao do te odluke.      


U 76. minuti (3-1) lopta pogađa u ruku Ismajlija (Hajduk) koja je odvojena od tijela, povećava volumen tijela i trebao je biti dosuđen kazneni udarac za Goricu, a struka ponovo koristi svakakva objašnjenja za obraniti neobranjivo.    


Podsjetimo Draženka Kovačića na tekst koji je sam pisao.U 81. minuti (3-1) ubacivanje sa strane Dolček (Hajduk) je izveo petnaestak metara od mjesta gdje je lopta izašla van igre.                  


Utakmica je produljena tri minute, a trebala je biti više zbog ukazivanja pomoći Suku i Jradiju, zamjena igrača (jedna četverostruka zamjena) te prekida zbog bakljade i VAR konzultacija.

Utakmicu između Intera i Dinama (0-1) sudio je Ivan Župan, a pomagali su mu Robi Kezele i Mario Pepur. Četvrti sudac bio je Jakov Titlić, a VAR suci bili su Marin Vidulin i Vedran Đurak.

U 13. minuti (0-0) dosuđeno je zaleđe igrača Intera, a trebalo je poštovati prednost igračima Dinama.           


U 35. minuti (0-0) ispravno je dosuđeno zaleđe igračima Dinama te je pritom poštovan naputak za dosuđivanje zaleđa. 


Prvo poluvrijeme produljeno je samo dvije minute, a trebalo je više zbog medicinskog prekida u 24. minuti te zbog prekida zbog ozljede u 40. minuti. 

U 73. minuti (0-1) Moubandje (Dinamo) je nagazio Mitrovića (Inter) te je trebao biti dosuđen prekršaj i opomena, ali nije dosuđeno ništa od navedenog.


Utakmica je produžena samo četiri minute, a trebalo je minimalno sedam zbog zamjena igrača u 62. i 89. minuti, medicinskog prekida u 68. minuti te čak pet prekida zbog ozljeda u 73., 76., 79., 84. i 86. minuti.

Utakmicu između Osijeka i Rijeke (1-0) sudio je Duje Strukan, a pomagali su mu Goran Perica i Hrvoje Radić. Četvrti sudac bio je Dario Kulušić, a VAR suci bili su Mario Zebec i Borut Križarić.

Struka je oduševljena suđenjem na utakmici, visoka razina, zahtjevne situacije, pustio razvoj igre, dobro vođenje utakmice…


U 3. minuti (0-0) Majstorović (Osijek) je prilikom građenja lopte udario Čolaka (Rijeka) ruka u donji dio vrata te je trebao biti dosuđen prekršaj za Rijeku.                                 


U 9. minuti (0-0) neispravno je dosuđeno zaleđe igrača Osijeka te nije poštovan naputak o dosuđivanju zaleđa.      


U istoj minuti (0-0) nije dosuđeno zaleđe igrača Rijeke na drugoj strani te je Rijeka nakon velike šanse imala i ubacivanje iz kuta.                       U 14. minuti (0-0) Majstorović (Osijek) je napravio oštar prekršaj s leđa na Čolaku (Rijeka) te je samo upozoren.                       


U 18. minuti (0-0) Žaper (Osijek) je zakasnio u klizećem startu i napravio oštar prekršaj na Haliloviću (Rijeka) te je trebao biti opomenut.


U 24. minuti (0-0) Mance (Osijek) neoprezno i oštro s ispruženom nogom udara vratara Rijeke te je trebao biti opomenut.


U 37. minuti (0-0) Galović (Rijeka) u kaznenom prostoru drži rukom Marića (Osijek) prilikom skoka, a suci su procijenili da to nije dovoljnog intenziteta za kazneni udarac.


Prvo poluvrijeme nadoknađeno je samo tri minute, a toliko je samo trajala medicinska stanka za osvježenje. Trebalo je nadoknaditi i prekide zbog ozljeda igrača u 3., 14., 24. i 44. minuti.

U 45+1. minuti (0-0) lopta pogađa u leđa Smolčića (Rijeka) te je ispravna odluka suca da nema igranja rukom, a odluka je provjerena i u VAR sobi.        


Sudačka nadoknada vremena u prvom poluvremenu (0-0) nije produžena za vrijeme provjere VAR sobe.       

U 51. minuti (0-0) Raspopović (Rijeka) s leđa povlači Pilja (Osijek) i tako prekida napad Osijeka te je trebao biti opomenut.         


U 59. minuti (1-0) sudac je svojim postavljanjem blokirao igrača Rijeke.        


U 80. minuti (1-0) prvo nije dosuđen prekršaj Pilja (Osijek) na Haliloviću (Rijeka), a potom nisu opomenuti igrači Rijeke zbog nesportskog ponašanja.


U 86. minuti (1-0) Špoljarić (Osijek) udara s leđa po nozi Andrijaševića (Rijeka), ali sudac nije dosudio prekršaj za Rijeku na dvadesetak metara od gola.


U 90. minuti (1-0) opravdano je isključen Galović (Rijeka) zbog dvije opomene dodijeljene za preoštar prekršaj i nesportsko ponašanje.          


Momci, hajdemo se dogovoriti! U eri prije VAR-a nekakva ustaljena praksa bila je – prvo poluvrijeme produljuje se 0-1 minutu, kraj u pravilu tri minute. Ako se baš nešto zagužvalo, onda 1-2 minute više. Sad je uveden VAR pa to malo zeza postavljanje nekakvih vremenskih okvira, ali s obzirom na to kako suci obračunavaju nadoknade vremena – “niđe veze”. Jer prilično je jasno da je riječ o dosta rastezljivoj i subjektivnoj kategoriji. I nema potrebe da muče svoje umorne glavice (a sudački eksperti su nas naučili da koncentracija pada svima pred kraj utakmice pa tako i našim sucima) i sprintajući po terenu zbrajaju nadoknadu. Eto, neka prvo poluvrijeme bude 2-3 minute jer uvijek bude nekih ozljedica, a stiglo je i ljeto pa bude i ono osvježenje. A drugo neka bude 5 minuta. I problem riješen. Nema na čemu.

Eto, ne znamo zašto, ali kad smo već na temi subjektivnosti na pamet nam je pao sudački stručnjak Kovačić. On se svojski potrudio obraniti Ismajlijevo igranje rukom protiv Gorice. Da nas nije iskustvo naučilo da tomu nije tako, pomislili bismo na trenutak da je gospodin veliki Hajdukov navijač budući da brani neobranjivo. Jer po tekstu pravila, koji je sam pisao, to je kazneni udarac. Ali, ali… “Najbolji hrvatski sudac” (kako mu tepaju) ga nije dosudio, nije čak išao ni provjeravati uvjeren u svoju odluku. I valjalo je to nekako obrazložiti. Barem sudačkim stručnjacima to nije problem.

Svejedno, voljeli bismo čuti obrazloženje za dvije odluke s iste utakmice. Prvo iz četvrte minute u kojoj vjerojatno ni sudac ne zna što je dosudio i što je važnije, zašto. I druge iz 67. kad je očito da postoji neka interna komunikacija. Tko, što, s kim i zašto…? Pitanje za milijun kuna u Milijunašu.

Da ne ispadnemo gunđala s balkona Muppet showa, pohvaljujemo (iako nam se pohvale u pravilu obiju o glavu u rekordnom roku) gospodina Kovačića za kratki monolog na situaciju kad je Marić tražio kazneni udarac protiv Rijeke. Zaista, u doba kad je sve pokriveno kamerama, histerično skakanje i traženje ruke/penala čini igrače smiješnima. Neka se i oni potrude da ovaj naš nogomet, a i suđenje, budu bolji.

Dejan Šmehil


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter