Slobodna procjena: Analiza suđenja 31. kola HT Prve lige (VIDEO)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Du-du-du nema nam pomoći… Pjevuše splitski reperi iz The Beat Fleeta, a nama je ta pjesma na pamet pala kad smo vidjeli analizu sporne situacije na utakmici Gorica – Hajduk. Ista situacija, ista tehnologija korištena za analizu i – dva različita objašnjenja!? Tako da, možemo mi imati VAR, možemo izmisliti i sto drugih čuda, ali opet je do toga tko će koristiti ta ‘pomagala’…

Kad smo već kod čuda, čudo su ti “stručnjaci” u analizama suđenja. Tek s vremenskim odmakom shvatiš što su htjeli reći i na što ukazuju. Često kolo ili dva kasnije. To su odlike velikih i neshvaćenih umova. I pouka trenerima za ubuduće – ako ne želite isključenje, nabijte loptu kao Bjelica, a ne trening kapice. To je posve nesportski… Ništa, na sljedećem seminaru to uvesti kao jednu od preporuka i mirni smo. Da ljudi znaju što smiju udariti.

Eh, da. Odigrano je 31. kolo Prve HNL…

Utakmicu između kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao Dinamo i Istre sudio je Mario Zebec, a pomagali su mu Bojan Zobenica i Vedran Đurak. Četvrti sudac bio je Ivan Župan.

U 8. minuti igrač Istre (Čuljak) opasnim i oštrim startom udara protivnika u visini koljena i tako sprječava obećavajući napad protivnika, ali ne dobiva opomenu. Trebao je Zebecu četvrti sudac Župan objasniti kako se to radi. On je u derbiju juniora Dinama i Hajduka u Zagrebu, u prvom poluvremenu samo Splićanima podijelio šest opomena…


U 63. minuti igrač Istre (Daniel) pada nakon kontakta i sudac procjenjuje da se radi o simuliranju te mu dodjeljuje opomenu.                  U 94. minuti opravdano je dosuđen prekršaj za Lokomotivu zbog povlačenja rukom, a trener Istre opravdano je isključen jer je udario trening kapice. Draženko Kovačić, Uefin kontrolor suđenja, objasnio je da treneri moraju biti uzor u ponašanju pa nam je sada jasnije zašto u prošlom kolu nije kažnjen Bjelica koji je napucao loptu, a ne nekakve trening kapice.


Utakmicu između Gorice i Hajduka sudio je Damir Batinić, a pomagali su mu Tomislav Petrović i Miro Grgić. Četvrti sudac bio je Goran Pataki. Dodatni suci su bili Igor Križarić i Dario Bel.

U 3. minuti igrač Gorice (Lovrić) udara Jurića i ne dobiva opomenu zbog svog nesportskog poteza. Uefin kontrolor nam je objasnio da je trebao dobiti žuti karton, ali ga nije dobio jer je rana faza utakmice. Upravo smo naučili novi izraz u sivoj zoni. Rana faza utakmice. Ne znamo doduše do kad traje i na što se sve odnosi, ali nam je sada jasnija i odluka iz 8. minute utakmice Istre i kluba čije ime ne pišemo dok igra u istoj ligi kao i Dinamo.          


U 31. minuti igrač Hajduka (Jurić) u klizećem startu promašuje loptu i odnosi igrača Gorice, ali nije dosuđen niti prekršaj.                                             


U 35. minuti igrač Gorice (Mtchedlishvili ) u kaznenom prostoru ruši Jaira, ali sudac ne dosuđuje kazneni udarac.


U 36. minuti dosuđeno je zaleđe Hajduka iako je Jairo bio barem metar u dopuštenom položaju.                       Šteta što ove situacije nisu analizirane u emisijama koje se bave analizom suđenja jer smo možebitno uskraćeni za nove jezične bravure branjenja neobranjivog.         

U 43. minuti opravdano je dosuđen kazneni udarac za Goricu nakon prekršaja Tudora na Lovriću.           U 47. minuti Gorica postiže gol za 3:0 iz dvojbene situacije. Pomoćni sudac koji je u prvom poluvremenu pogriješio na štetu Hajduka sada je ispravno pustio prednost napadaču. Zanimljivo je da se stručnjaci, iako koriste istu tehnologiju, ne slažu je li pogodak ispravan.                       U 57. minuti nije dosuđen kazneni udarac za Hajduk nakon što igrač Gorice rukama blokira udarac u gol. I opet je zanimljivo neslaganje struke. Jedan koristi argumente poput velika blizina, velika brzina lopte, nema namjere igranja i povlači ruke dok drugi kaže da ovdje blizina nije važna, da igrač namjerno širi volumen i da ruka nije u prirodnom položaju.Derbi kola između Osijeka i Dinama sudio je Igor Pajač, a pomagali su mu Borut Križarić i Hrvoje Radić. Četvrti sudac bio je Nikola Kečkiš.

U 1. minuti igrač Osijeka (Boban) simulira i ne dobiva opomenu. Valjda zato jer se to dogodilo u ranoj fazi utakmice.


U 11. minuti igrač Dinama (Atiemwen) ispred suca udara igrača Osijeka rukom u glavu i dosuđen je samo prekršaj. Valjda i 11. minuta pripada ranoj fazi utakmice.                                              


U 41. minuti označeno je zaleđe iako se igrač Dinama nalazio na svojoj polovici terenu u trenutku upućivanja lopte.Prvo poluvrijeme produženo je samo jednu minutu iako su bila dva jednominutna prekida u 28. i 31. minuti i jedna zamjena.

U 49. minuti igrač Osijeka (Gutieri) opravdano dobiva opomenu zbog zakašnjelog opasnog starta              


U 53. minuti konačno je opomenut i Mile Škorić.


U 55. minuti Perić dobiva opomenu jer je naskočio na igrača pretjeranom silom i koljenom u leđa. U 62. minuti igrač Osijeka (Gutieri) radi prekršaj s leđa iako već ima opomenu.                                  


U 64. minuti opet igrač Osijeka (Gutieri) ruši rukama igrača bez šanse da igra loptom. Nije dobio drugu opomenu iako je trebao. Glavni sudac je krenuo rukom prema kartonima i predomislio se.           U 66. minuti igrač Dinama (Perić) nije bio te sreće i dobio je drugopomenu jer se radilo o prekršaju u obećavajućoj situaciji i preoštrom startu prema gležnju.         U 75. minuti dosuđen je kazneni udarac za Osijek iako igrača Dinama lopta nenadano pogađa u ruku koja je u prirodnom položaju. Naučili smo i da je ruka kažnjiva ako je odvojena od tijela toliko da lopta može proći.        U 80. minuti nije dosuđen očit prekršaj za Dinamo kraj korner zastavice.                         


U 92. minuti Mile Škorić u skoku s leđa udara laktom u glavu Gojaka, a nije dosuđen niti prekršaj unatoč žestokim prosvjedima Bjelice. O drugoj opomeni ne treba ni pričati.                                               


Utakmicu između Intera i Slavena sudio je Ivan Bebek, a pomagali su mu Ivica Modrić i Igor Krmar. Četvrti sudac bio je Ante Čuljak.

U 26. minuti Inter prekršajem koji nije dosuđen uzima loptu u opasnoj zoni.                                 


U 39. minuti igrač Slavena (Krstanović) namjerno rukom izbacuje loptu u aut i ne dobiva karton. Treneru Intera, kao ni nama, nije jasno zašto nije dobio opomenu i baš nam je žao što nismo čuli objašnjenje Bebeka.                             


U 92. minuti dosuđeno je zaleđe napadaču Slavena iako smo dojma da je u liniji.                                  Utakmicu između Rijeke i Rudeša sudio je Tihomir Pejin, a pomagali su mu Marjan Tomas i Kruno Šarić. Četvrti sudac bio je Marin Vidulin.

U 39. minuti Rijeka postiže gol za 2:0 iz zaleđa.             U 69. minuti Rijeka gol za 3:1 postiže nakon što je igrač Rijeke (Čolak) rukom primirio loptu. I ovaj gol je trebao biti poništen.  Stvarno, ali stvarno (i ovo govorimo bez zajedljivosti, sarkazma, ironije, cinizma ili nečeg petog) nam nije jasno čemu služe emisije u kojima se analizira suđenje, a koje propuste prikazati situacije poput kaznenog udarca na Jairu ili lakta u glavu Škorića u 92. minuti. Evo, stvarno pokušavamo shvatiti logiku… Ne ide. A ako nešto i pokažu, to su takve sulude jezične i logičke akrobacije u branjenju neobranjivog da je najbolje takve emisije gledati praznog želuca. Ako dobijete određeni poriv, je li…

Ali zato su “stručnjaci” obogatili našu sivu zonu novim pojmom. Nakon što smo u prošlom kolu naučili da se neke stvari treba tolerirati jer je kasna faza utakmice i koncentracija pada, sad su u igru uveli i pojam “rana faza utakmice”. Ništa, predlažemo da se onda odredi da se karton dodjeljuju između 15. i 35. (zadnjih 10 minuta prvog dijela ne jer, eto, poluvrijeme će brzo i nije red nekoga opomenuti baš pred odlazak na odmor) i između 60. i 80. minute jer isto nije red da se kažnjavaju igrači čim izađu iz svlačionice na drugo poluvrijeme, a za kraj smo ionako već dobili objašnjenje.

Vratimo se još malo na situaciju sa Jairom. Nažalost, nemamo pamćenje poput zlatne ribice, odnosno naših “stručnjaka” pa smo se nakon nedosuđenog prekršaja i kaznenog udarca nad Brazilcem odmah sjetili 26. kola i utakmice Dinama i Intera kad je za plave dosuđena najstroža kazna iako je Čeliković prvo odnio loptu, a tek onda napravio prekršaj. Još zvoni Strahonjino objašnjenje onog penala za Dinamo.


“Da anuliramo tu tezu. Ako je igrač prvi igrao loptom, da nakon toga ne može biti prekršaj. Može biti prekršaj, lopta nije element koji anulira prekršaj.”

Doduše, ovdje igrač Gorice nije bio ni blizu lopte, šutirao je Jairo, a ovaj ga nakon toga pokosio. Srećom po Strahonju, vrijedni Balog nije stigao izvaditi ovu situaciju kao spornu…

Inače, u kolu gdje nije bilo teških situacija za prosuditi, sve što su mogli, hrvatski su djelitelji (ne)pravde dosudili – krivo. I izravno utjecali na rezultat u tri utakmice.

Du-du-du nema nam pomoći…

p.s. neka nam se javi Pajač, obećali smo vino onome tko da prvi žuti Škoriću… Iako, imao je hrabrosti za samo jedan. Dva u jednoj utakmici? Ma daaaaj, Stankoviću…


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter