Slobodna procjena: Analiza suđenja 30. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: Pixabay (ilustracija)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Kravata, kemijska olovka tj. penkala, vegeta… Sve su to neki od sjajnih izuma Hrvata kroz stoljeća. I došlo tako i 21. stoljeće, dosta toga već izmišljeno i teško je napraviti neki revolucionarni patent, ali eto, nema zime za Hrvate. Izmisliše naši vrli sudački stručnjaci sivu zonu. Samo bi morali požuriti da to patentiraju i zaštite da nam to ne otmu poput pršuta i kobasica.

A ta siva zona pomalo podsjeća na crne rupe u svemiru, širi se svako malo i kad jednom „proguta“ neku situaciju koja bi mogla biti dvojbena, ona tamo ostaje za sva vremena i djeliteljima (ne)pravde omogućava da se svaki put pozovu na nju.

Figurativno izražavanje i sarkazam na stranu, iza nas je 30. kolo Prve HNL koje je opet ponudilo, u prvom redu, spektakularna objašnjenja sudačkih pogrešaka. Ovaj put lajtmotiv je – koncentracija…

Utakmicu između Istre i Osijeka sudio je Duje Strukan, a pomagali su mu Bojan Zobenica i Sanja Rođak-Karšić. Četvrti sudac bio je Jakov Titlić.

U 3. minuti igrač Istre (Pavić) udara po nozi igrača Osijeka, ali ništa nije dosuđeno.                                           


U 19. minuti još jedan prekršaj Pavića uz dodatan udarac po nogama od strane Galilee, a pritom dvojac koji je napravio prekršaje još i prosvjeduje na odluku suca.                        


U 37. minuti igrač Osijeka (Škorić) je s leđa doslovno pregazio igrača Istre, bez isprike protivniku, bez upozorenja od strane suca.                                


Prvo poluvrijeme produženo je svega tri minute iako je toliko izgubljeno samo na tešku ozljedu igrača Istre.

Kraj poluvremena označen je odmah na isteku treće minute i nije nadoknađeno vrijeme izgubljeno na ozljedu Pilja u sudačkoj nadoknadi.                                                           

U 46. minuti igrača Istre lopta pogađa u ruku, ali ruka je uz tijelo i igrač ne želi igrati njom pa ispravno nije dosuđen kazneni udarac za Osijek.Za kraj izdvojimo da je prema izvješću delegata (Branko Bebić) utakmici prisustvovalo, citiramo, „cirka 763 gledatelja“.

Utakmicu između Slavena i Dinama sudio je Damir Batinić, a pomagali su mu Miro Grgić i Robi Kezele. Četvrti sudac bio je Marin Vidulin.

U 14. minuti nije dosuđena opasna igra igrača Slavena, a potom je trener Dinama (Bjelica) napucao loptu nakon čega je održao srdačan razgovor s glavnim i četvrtim sucem.                                                                                 


U 25. minuti dosuđen je prekršaj za Dinamo iako je mogao (morao) biti dosuđen za Slaven.                                                                       


U 75. minuti neispravno označeno zaleđe igrača Slavena čime je zaustavljen obećavajući napad.                                                 U 93. minuti neispravno je označeno i zaleđe igrača Dinama u obećavajućoj situaciji.                                                          


Naravno da je u emisiji Treće poluvrijeme izdvojena samo zadnja situacija…

Utakmicu između Rudeša i kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo sudio je Tino Krečak, a pomagali su mu Jerko Crnčić i Marko Stolnik. Četvrti sudac bio je Igor Križarić.

U 25. minuti igrač Rudeša (Rožman) prekršajem dolazi do lopte i šanse za gol.                                       


U 29. minuti igrač Rudeša (Juranović) je gurnuo loptu i pokušao pretrčati protivnika (Kolinger) koji ga rukama gura, ali ništa nije dosuđeno. Stručnjak Darko Cvitković, sudački instruktor i kontrolor suđenja, objasnio nam je da je nogomet kontaktna igra.           


U 31. minuti ispravno je dosuđen kazneni udarac za Rudeš i dodijeljen karton Karačiću nakon klizećeg starta.Prvo poluvrijeme sudac je produžio jednu minutu iako je morao i duže zbog jedne zamjene i dva ulaska liječnika.

U 56. minuti Uzuni pada i traži kazneni udarac koji ne dobiva kao ni karton za simuliranje.


U 59. minuti lopta pogađa u ruku Majstorovića na rubu kaznenog prostora, ali ništa nije dosuđeno jer je mala udaljenost i velika brzina lopte. Zanimljivo je kako sada kriterij nije povećanje obujma tijela.


U 64. minuti Radonjić ulazi u šansu nakon očitog, ali nedosuđenog prekršaja u napadu.                                       


U 89. minuti igrač Rudeša očito poteže za ruku Rakića, ali sudac ništa ne dosuđuje. Stručnjak nam je lijepo ponovio definiciju sive zone u kojoj je svaka odluka ispravna.                      


U 93. minuti neispravno je dosuđeno zaleđe iako je sudac dobro pozicioniran u liniji sa zadnjim igračem Rudeša.Utakmicu između Intera i Gorice sudio je Igor Pajač, a pomagali su mu Vedran Đurak i Hrvoje Radić. Četvrti sudac bio je Marko Cestarić.

U 11. minuti igrač Intera (Čeliković) zakašnjelo i preoštro ruši igrača Gorice, ali ne dobiva čak ni usmeno upozorenje.


U 21. minuti, za razliku od Čelikovića, igrač Gorice (Mtchedlishvili) za svoj je prekršaj dobio karton.             


U 22. minuti opravdano je dosuđen kazneni udarac za Goricu. Zanimljivo je primijetiti kako stručnjaku ovdje nema nikakve dvojbe za razliku od situacije iz prethodne utakmice kada je nogomet proglašen kontaktnim sportom.U 29. minuti nije označeno zaleđe igrača Intera nakon čega domaćin ima veliku šansu za gol.            U 32. minuti igrač Intera rukom odguruje igrača Gorice u glavu, odmah ispred glavnog suca, ali on ništa ne sudi.           


U 57. minuti opravdano je dosuđen kazneni udarac za Goricu, a zbog prigovora su opomenu dobili Matković i Postonjski.U 63. minuti ispravno su dodijeljena dva kartona zbog naguravanja igrača. Treba pogledati i jedno od smiješnijih simuliranja (Ndiaye).                      


U 88. minuti igrač Gorice (Mtchedlishvili) s leđa u skoku udara igrača Intera u glavu, a glavni sudac samo odmahuje rukom.                          


U 89. minuti nije dosuđen očit prekršaj za Inter na rubu kaznenog prostora.                                             


U 90. minuti isključen je trener Intera (Toplak) zbog učestalih prigovora. Možda da je samo nabio neku loptu, ne bi bio isključen…


Utakmica je produžena samo tri minute, a moglo se slobodno i pet minuta pokazati.        

Utakmicu između Hajduka i Rijeke sudio je Fran Jović, a pomagali su mu Tomislav Petrović i Igor Krmar. Četvrti sudac bio je Goran Pataki. Dodatni suci su bili Mario Zebec i Dario Bel.

Treba istaknuti da je prvi prekršaj na utakmici dosuđen tek u 15. minuti.                                                  

U 22. minuti neispravno je označeno zaleđe igrača Rijeke u izglednoj poziciji.                 


U 30. minuti nema usporene snimke i ne vidi se točno gdje je Jairo udario, loptu ili nogu protivnika, a u nastavku akcije Hajduk je postigao gol.                                        


U 39. minuti dosuđen je prekršaj Jaira na vrataru Rijeke jer se vratara ne smije niti pravilno napadati u petercu. Nejasno je samo kojom je to kretnjom Jairo napao golmana.


U 55. minuti igrač Rijeke (Puljić) simulira i ne dobiva karton.                   


U 60. minuti prekršaj Jaira bez vidljivog razloga.                                              


U 76. minuti Halilović gura Bradarića u Jaira, te dobiva karton zbog prigovora.                


Sudački „stručnjaci“ s vremena na vrijeme traže od svojih kolega dosljednost. Eh, da su barem dosljedni kao njihova braća po zviždaljci u studiju… Oni u svakom kolu dosljedno brane gotovo svaku pogrešku ljudi u crnom. One koje je moguće braniti, a još gorljivije one koje baš i nije moguće. Ali, daju si truda. Za to im se ne može prigovoriti.

Kod jednog zaleđa čuli smo tako sijaset opravdanja – „omeo ga drugi igrač, kasna faza utakmice pa je pala koncentracija, nije utjecalo na rezultat…“

Čuli smo i jedno nevjerojatno opravdanje nakon očitog, a nedosuđenog prekršaja. Da je nogomet, pazite sad spektakla, kontaktna igra! Zanimljivo je što se to „novootkriveno“ načelo ne primjenjuje uvijek, ali treba biti dosljedan. Pa makar i u nedosljednosti.

Inače, mladom Tinu Krečaku (ako vam je poznato prezime, pogodili ste, on je sin ONOG Krečaka) dvoboj Rudeša i kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo bio je debi u Prvoj HNL. Strahonja ga je pohvalio… A mi samo možemo reći da je sudac iz talent programa opravdao talent. Prije tri godine nije vidio čisti pogodak iz penala, a sad nije vidio čisti penal. Iako su apologeti u studiju Trećeg poluvremena brljali i mrljali ne bi li ga opravdali. Da nije žalosno, bilo bi smiješno.

Dok je monolog Damira Mužeka – smiješan. On je branio pomoćne suce da li-la situacije kod zaleđa ne treba ni izdvajati jer se tu radi o milimetrima. Pa evo, ispričavamo se svim pomoćnicima što im otežavamo život i stvaramo pritisak. Jadni moraju trčati svih 90 minuta, za to su dobro plaćeni i onda kad im padne koncentracija jadnima jer su pretrčali kilometre i kilometre (mo’š mislit…), mi se nakon „100 gledanja“ snimke usudimo dovoditi u pitanje njihove odluke. Ali, čekajte, koji je onda smisao tih vaših emisija u kojima se analizira suđenje, gospodo?


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter