Slobodna procjena: Analiza suđenja 3. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: Pixabay (ilustracija)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Pisali smo i prošle sezone, nije zgorega ponoviti. Slušajući ove analize kola Prve HNL, čovjek dobiva dojam kako će se, a otprilike 90 posto svih problema hrvatskog suđenja riješiti uvođenjem famoznog VAR-a. Čak su na HNTV otišli toliko daleko da su i samu emisiju nazvali VAR.

Možda su mislili da će i oni postati bolji u svojim prosudbama. Nisu. Baš kao što ni VAR neće odjednom donijeti procvat sudačke organizacije. Dok god postoji siva zona, bit će prostora i za vratolomije u objašnjenjima. I za neke stvari, to je sasvim dovoljno…

Opet je bilo eklatantnih pogrešaka, što glavnih, što pomoćnih sudaca, a nama stvarno jedna stvar nije jasna. Iz kojeg se razloga netko ide blamirati i ne dosudi ono što mu se dogodi pred očima, ono što zna da će se vidjeti na snimci i ono što bi i slijepac vidio i dosudio? Evo, pa neka nas netko prosvijetli.

Utakmicu između Dinama i Gorice sudio je Mario Zebec, a pomagali su mu Nikola Kečkiš i Goran Loparac. Četvrti sudac bio je Marko Cestarić.

Odmah na početku utakmice uočili smo da igrači obje momčadi imaju donji dio dresa iste boje što nije uobičajeno i otežava rad pomoćnih sudaca.

U 9. minuti dosuđeno je zaleđe igrača Gorice iako se radi o centimetrima. U slučaju dvojbe je li ne što zaleđe ili ne prema naputcima prednost treba imati napadač.U 20. minuti igrač Dinama (Majer) rukom u lice zaustavlja igrača Gorice (Lovrić) na rubu kaznenog prostora i nije dosuđen prekršaj.                    


U 21. minuti ispravno nije priznat pogodak Gorice zbog zaleđa.   


U 34. minuti neispravno je označeno zaleđe napadača Dinama zbog lošeg pozicioniranja pomoćnog suca.          


U 43. minuti označeno je zaleđe igrača Dinama iako se radi o centimetrima.Utakmicu između Istre i Varaždina sudio je Igor Pajač, a pomagali su mu Dejan Berger i Tomislav Keglević. Četvrti sudac bio je Ivan Matić.

U 8. minuti lijepo je poštovana prednost i Istra je postigla pogodak, a naknadno je dodijeljena i opomena zbog preoštrog starta.


U 27. minuti neispravno je označeno zaleđe igrača Istre.            U 41. minuti Istra je ubacivanje sa strane izvela desetak metara od mjesta gdje je lopta izašla iz terena.           


U 43. minuti za oštar start s leđa igrač Istre (Ivančić) trebao je biti opomenut.                              


U 58. minuti dosuđen je kazneni udarac za Varaždin nakon minimalnog kontakta u kaznenom prostoru.          


U 64. minuti nije dosuđen kazneni udarac za Istru nakon sličnog minimalnog kontakta u kaznenom prostoru.


Utakmica je produžena dvije minute iako je bilo pet zamjena igrača i jedan jednominutni prekid.

Utakmicu između Rijeke i Slavena sudio je Ante Čuljak, a pomagali su mu Ivica Modrić i Bojan Zobenica. Četvrti sudac bio je Ivan Vučković.

U 10. minuti dogodio se najobičniji duel ramenima nakon kojeg igrač Slavena (Ejupi) pada u kaznenom prostoru. Ništa nije dosuđeno, a nije jasno zašto je ova situacija izdvojena za analizu u emisiji VAR na HNTV-u.


U 40. minuti nije označeno malo zaleđe igrača Slavena (Ejupi) koji je nakon toga imao šansu za pogodak.         


U 45. minuti igrač Slavena (Glavčić) oštro udara po nogama igrača Rijeke (Pavičić), a sudac koji je u neposrednoj blizini ne sudi niti prekršaj.            


U 79. minuti Slaven ubacivanje sa strane izvodi desetak metara od mjesta gdje je lopta izašla iz terena. 


U 81. minuti označeno je zaleđe igrača Rijeke iako se radilo o centimetrima, ako je uopće i bilo zaleđe. Radi se o istom pomoćnom sucu koji u prvom poluvremenu nije označio zaleđe u 40. minuti. Utakmicu između Hajduka i kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo sudio je Ivan Bebek, a pomagali su mu Goran Pataki i Vedran Đurak. Četvrti sudac bio je Marko Linić.

U 9. minuti Mbodji neoprezno udara igrača Hajduka (Caktaš), ali od Bebeka ne dobiva niti upozorenje već srdačan osmijeh i prijateljski stisak ruke.


U 16. minuti duel ramenima dosuđen je kao prekršaj igrača Hajduka (Jairo).


U 28. minuti Bebek je zaustavio brzo izvođenje ubacivanja sa strane nakon kojeg je Hajduk mogao imati obećavajući napad iz samo njemu poznatog razloga.


U 34. minuti imamo tri situacije. Prvo je start na igraču Hajduka (Edouk) koji su stručnjaci slikovito opisali kao zapinjanje u prometu, zatim udaranje igrača Hajduka (Jairo) po nogama koje uopće nije komentirano i za kraj lopta udara u ruku Mbodjija nakon što ga je prvo udarila u tijelo.   


U 35. minuti Kolinger kasni i glavom u glavu ruši Caktaša u obećavajućoj situaciji, ali nije opomenut.                   


U 37. minuti još jedan duel rame o rame i dosuđen je još jedan prekršaj igrača Hajduka (Edouk)            .                      


U 39. minuti Datković je imao veliku šansu nakon što nije označeno veliko zaleđe u kojem se nalazio.


U 45+2. minuti igrač Hajduka (Caktaš) je povučen s leđa u kaznenom prostoru, ali nije dosuđena najstroža kazna jer, prema riječima struke, ima nekog kontakta, ruke jesu na igraču, ali kontakt nije intenzivan i kratko traje, a i okrenut je leđima golu.


U 92. minuti igrač Hajduka (Hamza) pada nakon laganog kontakta i trebao je biti opomenut zbog naglašavanja kontakta. Struka je podržala nekažnjavanje Hamze jer je zadnja minuta i treba biti pametan.


Utakmicu između Osijeka i Intera sudio je Marin Vidulin, a pomagali su mu Borut Križarić i Robi Kezele. Četvrti sudac bio je Josip Lučić.

U 6. minuti igrač Intera (Tsonev) udara đonom u koljeno igrača Osijeka, ali prolazi čak i bez upozorenja.      


U 18. minuti nekontroliran start igrača Osijeka (Škorić) za koji je samo usmeno upozoren.


U 20. minuti lopta nije prešla liniju gola i ispravno nije priznat pogodak Intera.      


U 21. minuti ispravna je procjena dvije situacije zaleđa i priznat je pogodak Intera.           


U 30. minuti lopta nije prešla liniju gola i ispravno nije priznat pogodak Osijeka.   


U 31. minuti igrač Osijeka (Majstorović) udara u skoku rukom u glavu Boseca, ali ništa nije dosuđeno.        


U 68. minuti lopta nije prešla liniju gola i ispravno je priznat pogodak Osijeka koji je postignut u nastavku akcije.


U 79. minuti sudac ne vidi kako igrač Osijeka (Pilj) pokušava udariti laktom u glavu Postonjskog.                       


Nakon što smo prošli kroz sve sporne i/ili edukativne situacije, moramo priznati da nas je malo nasmijalo kako se sudački “stručnjak” Tomislav Šetka iz petnih žila upirao pohvaliti suce za ispravne odluke, ali odluke smiješne težine poput zaleđa od jednog metra za čije je dosuđivanje, gle čuda, pomoćni sudac “zadržao koncentraciju”. “Situacija nije bila teška, ali…”

Šetka je sipao hvalospjeve i na račun Ivana Bekeka koji je dijelio pravdu u Splitu. A ono za što Riječaninu svakako treba odati priznanje jest što je usavršio smiješak i stisak ruke igraču koji treba dobiti žuti karton. Neki pokazuju respect, neki se srdačno rukuju. Ali, dok nije ličko rukovanje, dobro je…

Kad smo već kod utakmice Hajduka, drugi susret zaredom gosti na Poljudu imaju šansu nakon velikog zaleđa.

Zasad ćemo to još pripisati slučajnosti…

Kao i činjenicu da su u emisiji VAR izdvojili situaciju iz sudačke nadoknade prvog dijela gdje su bila tri sporna detalja. Prokomentirali su dvije koje se, hajmo reći, mogu relativizirati i opravdati, a treću (kronološki drugu po redu) nisu. Zanimljivo.

Još zanimljivije, iako smo tu ‘temu’ obradili u prošloj sezoni, jest da je pametno ne davati žute kartone u zadnjim sekundama utakmice jer eto… Šteta je da sad netko dobije karton, a sudac baš mislio fućnuti kraj.

Eh da, vratio se i Mile Škorić. Oni koji nas prate, znaju na što mislimo…


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter