Slobodna procjena: Analiza suđenja 28. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Čitaju se naše sudačke analize, čitaju… I neka! Bravo za naše suce jer čovjek uči i radi na sebi dok je živ pa tako moraju i oni. Cinici bi rekli – pogotovo oni… A naučili smo i mi nešto, a to je da se ne smije glavom igrati loptom ispod razine pojasa i da je to nedopušten način u nogometu. Nama i dalje stoji upitnik iznad glave iako nogomet aktivno pratimo i nešto manje aktivno igramo blizu 30 godina.

No, vratimo se na pohvale. Dopuštamo da griješimo, ali na utakmici Istra – Hajduk prvi smo put vidjeli da sudac u više navrata prilikom izvođenja ubačaja sa strane vraća igrače na točno mjesto gdje je lopta izašla.

To je bila jedna od mini svijetlih točaka 28. kola Prve HNL. Problem je, kao i uvijek, što one tamnije budu brojnije. A po dobrom starom običaju, bilo ih je. Pa i na spomenutoj utakmici Istra – Hajduk, a situacija u 86. minuti je jednadžba s tri nepoznanice – tko je koga konzultirao, tko je komu što rekao, tko je što trebao napraviti… Jedno je sigurno, netko je zeznuo, ali da se poslužimo omiljenom frazom stručnjaka iz studija – nije utjecalo na ishod utakmice.

Utakmicu između Intera i Gorice (0-3) sudio je Marin Vidulin, a pomagali su mu Vedran Đurak i Luka Pajić. Četvrti sudac bio je Marko Linić, a VAR suci bili su Ivan Vučković i Igor Krmar..

U 4. minuti (0-0) igrač Intera (Savić) je u trku udario rukom u lice igrača Gorice (Ndiaye) koji je bio bez lopte, a to je promaklo svim sucima utakmice.


U 6. minuti (0-0) ispravna je odluka suca da nema prekršaja igrača Gorice u kaznenom prostoru jer igrač Intera ide prenisko glavom.      U 28. minuti (0-0) dobra je procjena minimalnog zaleđa pomoćnog suca koji je poštovao naputke za dosuđivanje zaleđa.


U 29. minuti (0-0) igrač Gorice (Lovrić) trebao je biti opomenut zbog dva prekršaja u tri minute bez namjere igranja loptom.                              


U 44. minuti (0-0) igrač Intera (Mamut) udara laktom u vrat igrača Gorice (Lovrić) i trebao je biti opomenut, a sudac ne dosuđuje ni prekršaj za Goricu.                         


U 54. minuti (0-0) igrač Gorice (Hamad) upućuje udarac i pogađa igrača Intera, a budući da nema ponovljene snimke ne može se vidjeti gdje ga je pogodio.                         


Utakmicu između Istre 1961 i Hajduka (0-1) sudio je Damir Batinić, a pomagali su mu Goran Pataki i Nikola Kečkiš. Četvrti sudac bio je Ivan Matić, a VAR suci bili su Mario Zebec i Miro Grgić.

U 2. minuti (0-0) igrač Hajduka (Dolček) startao je neoprezno s visoko podignutom nogom, a sudac, koji je bio u neposrednoj blizini, ništa nije dosudio.                                   


U 11. minuti (0-1) igrač Hajduka (Čuić) napravio je neoprezan i oštar prekršaj koji nije dosuđen jer je poštovana prednost, ali nakon završetka akcije igrač Hajduka nije opomenut.                                              


U istoj toj akciji pomoćni sudac je poštujući naputak naknadno signalizirao zaleđe kojeg vjerojatno nije bilo.


U 25. minuti (0-1) igrač Hajduka (Juranović) izvodi ubacivanje sa strane desetak metara dalje od mjesta gdje je lopta izašla van terena.            


U 46. minuti (0-1) zbog prekršaja na igraču Hajduka (Hamza) opomenut je igrač Istre (Blagojević), a sudac je ispravno procijenio da je mjesto prekršaja izvan kaznenog prostora i dodatno potvrdio svoju procjenu konzultacijom s VAR sucima.U 56. minuti (0-1) igrač Istre (Delić) je prilikom primanja igrao rukom što nije dosuđeno, a u nastavku akcije Ismajli na njemu radi oštar prekršaj zbog kojeg je (gledajući situaciju izdvojeno) opravdano opomenut.          


U 86. minuti (0-1) igrač Istre (Obeng) startao je oštro otvorenim đonom na koljeno igrača Hajduka (Kreković), a sudac nije dosudio prekršaj. Tek naknadno nakon konzultacija je dosudio prekršaj i opomenuo igrača Istre. Upitno je s kim se konzultirao budući da pomoćnici nisu imali bolji pregled situacije. Ako je konzultiran od strane VAR sudaca onda je morao sam otići pogledati, a ako nije, upitno je zašto se VAR suci nisu oglasili i uputili ga na pregled situacije zbog potencijalnog isključenja igrača.


Utakmica je produžena tri minute što je premalo s obzirom na konzultacije s VAR sucima u 46. minuti, intervenciju liječnika u 86. minuti te čak pet termina za zamjene.                          

Utakmicu između Varaždina i Rijeke (0-0) sudio je Tihomir Pejin, a pomagali su mu Marjan Tomas i Kruno Šarić. Četvrti sudac bio je Andrej Burilo, a VAR suci bili su Ivan Vučković i Igor Krmar.

U 20. minuti (0-0) igrač Varaždina (Senić) udara rukom u glavu igrača Rijeke (Gorgon) kojemu je sudac “objasnio” da nije udaren te da zato nije dosuđen prekršaj.                               


U 36. minuti (0-0) igrači Varaždina traže kazneni udarac, a sudac ispravno procjenjuje da je igrača Rijeke lopta pogodila u prsa.       U 37. minuti (0-0) igrač Varaždina (Obregon) nagazio je igrača Rijeke nekoliko metara ispred suca koji ponovno ne dosuđuje prekršaj za Rijeku.


U 43. minuti (0-0) igrač Rijeke (Pavičić) dugo povlači igrača Varaždina (Đurasek) te je trebao biti opomenut.  


Prvo poluvrijeme produženo je dvije minute što je malo s obzirom na ukazivanja pomoći i jednu zamjenu igrača.

U 50. minuti (0-0) došlo je do sudara glavama igrača Rijeke (Andrijašević) i Varaždina (Rodin), a sudac nije odmah prekinuo igru.


U 57. minuti (0-0) duel igrača Rijeke (Lončar) i Varaždina (Posavec) nije procijenjen kao prekršaj te je dosuđeno igranje rukom igrača Varaždina koji je onda trebao biti i opomenut zbog namjernog igranja rukom.


U 58. minuti (0-0) ispravno nije dosuđeno igranje rukom igrača Rijeke budući da je ruka iza leđa i uz tijelo.  


U 59. minuti (0-0) u kaznenom prostoru Rijeke pao je igrač Varaždina (Posavec) nakon duela s igračem Rijeke (Capan), a struka smatra da je ispravna odluka suca koji ništa nije dosudio.           U 70. minuti (0-0) možda je bilo zaleđe igrača Varaždina koje nije dosuđeno.U 74. minuti (0-0) umjesto ubacivanja iz kuta za Rijeku dosuđena je lopta za Varaždin iako je loptom zadnji igrao vratar Varaždina (Nevistić). 


U 75. minuti (0-0) opravdano je opomenut igrač Varaždina (Obregon) koji je dugo povlačio igrača Rijeke (Velkovski), a to navodimo zbog usporedbe sa situacijom u 43. minuti.                               


U 80. minuti (0-0) nije signalizirano zaleđe igrača Rijeke (Andrijašević) koji se nakon udarca aktivirao iz pozicije zaleđa.        


Utakmica je produžena tri minute što je premalo s obzirom na dva jednominutna ukazivanja pomoći u 50. i 52. minuti i obavljene zamjene igrača.                                         

U 91:59 dosuđen je prekršaj za Rijeku, igra je nastavljena tek u 92:58, a sudac označava kraj utakmice odmah nakon isteka vremena nadoknade.

Trening utakmicu koja se boduje i za prvenstvo između plavih i žutih (1-0) sudio je Duje Strukan, a pomagali su mu Hrvoje Radić i Alen Jakšić. Četvrti sudac bio je Jakov Titlić, a VAR suci bili su Goran Gabrilo i Jerko Crnčić.

U 27. minuti (0-0) igrač žutih (Gvardiol) napravio je oštar prekršaj zakašnjelim klizećim startom za koji je trebao biti opomenut.


U 30. minuti (0-0) dosuđeno je dvojbeno zaleđe plavih, a nije poštovan ni naputak da se pričeka kraj akcije.       U 43. minuti (0-0) napucana je lopta nakon što je dosuđen prekršaj. Najvjerojatnije se radi o igraču žutih (Dilaver), a njegov nesportski potez promaknuo je sucima, kao i snimatelju treninga.                                   


Prvo poluvrijeme produženo je dvije minute što je premalo s obzirom na prekide zbog ozljeda u 17., 28. i 32. minuti.

U 45+1. minuti (0-0) igrač plavih (Cokaj) nagazio je igrača žutih (Kadzior) te je trebao biti opomenut.                   


U 46. minuti (0-0) igrač plavih (Kolinger) zakašnjelo s leđa ruši igrača žutih (Kadzior) te je trebao biti opomenut.


U 60. minuti (0-0) igrač plavih (Kolinger) je ponovio start na istom igraču za koji ranije nije opomenut, ali ovaj put nije bio te sreće.


U 60. minuti (0-0) sve tri zamjene igrača obavljene su na sredini terena suprotno naputku o izlasku na najbližem mjestu.

U 72. minuti (0-0) ekipa žutih izvela je prekršaj nekoliko metara naprijed od mjesta prekršaja.                                   


U 79. minuti (0-0) igrač žutih (Gavranović) trebao je biti opomenut jer je namjerno udario laktom u rebra igrača plavih (Kolinger).                        


U 86. minuti (0-0) igrač žutih (Moro) rukom blokira udarac na vrata te je nakon intervencije VAR sudaca dosuđen kazneni udarac za plave i isključen Moro zbog druge opomene.U 93. minuti (1-0) ispravno je dosuđeno zaleđe igrača žutih, ali ni pomoćni ni glavni sudac nisu poštovali naputak o odgodi signaliziranja zaleđa.     Utakmicu između Slavena i Osijeka (0-0) sudio je Mario Zebec, a pomagali su mu Borut Križarić i Marko Stolnik. Četvrti sudac bio je Ante Čuljak, a VAR suci bili su Ivan Bebek i Robi Kezele.

U 3. minuti (0-0), iako je igrač Osijeka (Grgić) udario laktom u glavu igrača Slavena (Goda), glavni sudac je dosudio prekršaj za Osijek.                                


U 8. minuti (0-0) pomoćni je ispravno signalizirao ubacivanje sa strane za Slaven, ali je glavni sudac promijenio tu odluku iz samo njemu poznatih razloga.                               


U 37. minuti (0-0) Igrač Osijeka (Bočkaj) izveo je ubacivanje sa strane desetak metara od mjesta gdje je lopta izašla izvan terena te je Osijek imao obećavajuću priliku.                              


Prvo poluvrijeme produženo je jednu minutu što je nedovoljno jer je samo prekid prilikom ozljede Mikulića trajao oko dvije minute, a nakon toga je obavljena i jedna zamjena igrača. Ni sudačka nadoknada prvog poluvremena nije dodatno produljena, a trebala je biti zbog prekida kada je igrač Slavena (Krstanović) ozlijedio igrača Osijeka (Talys).

U 64. minuti (0-0) igrač Slavena (Brković) igra prvo loptom te onda ruši igrača Osijeka (Bočkaj), no glavni sudac dosuđuje prekršaj za Osijek u opasnoj zoni.                               


U 71. minuti (0-0) lopta je pogodila igrača Osijeka, a sudac je odmah prekinuo igru iako bi bilo bolje da je pričekao nekoliko sekundi.    


Već smo u uvodu analize konstatirali da naši stručnjaci vole razne fraze. Između ostalog i onu da je nogomet kontakt igra, a sudac utakmice Varaždin – Rijeka, poznatiji kao Mr. Respect, očito voli malo grublje što je dokazao i onomad kad je zaslužio nadimak. Propadne li sudačka karijera ili kad po “sili zakona” završi, mogao bi razmisliti o telemarketingu. Tamo nas razne tete i stričeki reklamirajući svoje proizvode uvjeravaju u svašta nešto, a djelitelj pravde u Varaždinu tehniku uvjeravanja poznatu kao “nemojte da vam pokažem znak na rukavu” digao je na višu razinu. Gotovo poput jedi viteza. Tako je prvo Gorgona uvjerio da nije dobio udarac u glavu, a kasnije i Murića da nije nagažen. Pa valjda on zna bolje od njih jesu li ili nisu.

No, Riječani su barem imali tu sreću da se u tim situacijama ne sudi protiv njih, za razliku od dvoboja Slavena i Osijeka. Koliko peha moraš imati da popiješ lakat u glavu i onda još bude dosuđeno da si ti napravio prekršaj. Valjda na suparničkom laktu. Sreća u nesreći – barem nije bilo žutog…

Inače, na toj utakmici Varaždina i Rijeke je osim tih “sitnih” iskakanja bilo baš prijateljsko ozračje. Pa su se igrači i glavni sudac u jednom trenutku međusobno častili vodom iz istih boca kao da su za šankom u afteru. Nadamo se da gospodin Capak nije gledao utakmicu jer bi ga srce izdalo… Aliiii, ako je u zapisniku navedeno da je sve bilo po epidemiološkim preporukama, tko smo mi da sudimo? Ionako su oko tih preporuka kriteriji rastezljivi. Pa su navijači tako opasniji od koronavirusa jer a) uputno je nositi maske, b) stavka “a)” ne vrijedi na utakmicama jer je u koliziji sa Zakonom o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima. Drugim riječima, nama je važnije da vam vidimo lica i snimamo vas neometano nego da vi budete sigurniji na tribini. Hrvatska u svom punom sjaju.


Dejan Šmehil


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter