Slobodna procjena: Analiza suđenja 27. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Uououo, ljeto nam se vratilo… Prašili su davne 1983. godine Animatori. Tako smo i mi zapjevušili prije neki dan malo modificiranu verziju: “Uououo, HNL nam se vratio…” U svom punom sjaju, dodali bismo. Pa shvatite kako vam odgovara.

Igrači su tijekom ove gotovo tromjesečne stanke uvjetovane epidemijom malo ispali iz štosa. Očekivano. Voljeli bismo reći to isto i za naše djelitelje pravde. No, oni su samo nastavili tamo gdje su stali prije nego što je korona pokucala na vrata. Opet nekako očekivano… Ne može se za njih reći da su “van der forme” jer takvo nešto bi predmnijevalo – formu. I još se tinta na odluci da se nastavi natjecanje nije pošteno ni osušila, a već su ljudi sa zviždaljkama uspjeli pošteno zaribati. VAR-u unatoč. Ili bolje rečeno, uz pomoć VAR-a. Pa teorije da će tehnologija spriječiti greške i učiniti nogomet poštenijim lagano padaju u vodu. Ili kako bi rekli u mom kraju: “A jesi majstor, i nakovanj bi s*ebao”. U smislu, zeznuo bi i ono što je nemoguće zeznuti/potrgati. Ali mi smo takav narod, kod nas ništa nije nemoguće. NBA je svoju krilaticu “Where amazing happens” maznuo od nas jer kod nas je – “Where impossible happens”…

U uobičajenoj formi su i naši voditelji/stručnjaci, ali o tome nešto kasnije. Pogledajmo prvo kako je to izgledalo u prvom kolu nastavka sezone, a ukupno 27. u Prvoj HNL.

Utakmicu između Hajduka i Intera (2:1) sudio je Zdenko Lovrić, a pomagali su mu Goran Pataki i Goran Perica. Četvrti sudac bio je Dario Kulušić, a VAR suci bili su Ivan Bebek i Miro Grgić.

U 12. minuti (0-0) nije dosuđen očit prekršaj igrača Intera (Mamut) na igraču Hajduka (Hamza).                                   


U 14. minuti (0-0) dosuđen je prekršaj za Inter, a igrač Hajduka (Vušković) mogao je biti opomenut zbog udarca rukom u potiljak.       


U 26. minuti (0-0) neispravno je dosuđeno zaleđe igračima Hajduka, a pogreška se odnosi i na glavnog suca jer prema naputku neovisno o signaliziranju pomoćnog suca mora dopustiti nastavak igre i naknadno provjeriti.       


U 30. minuti (0-0) dosuđen je prekršaj za Hajduk i igrač Intera (Mamut) opravdano je opomenut, a sudac je mogao odgoditi zvižduk dok ne vidi hoće li se ostvariti prednost.                                 


U 34. minuti (0-0) igrač Hajduka (Hamza) radi svoj prvi prekršaj na utakmici, a struka smatra da je zaslužio opomenu jer su ispunjeni “svi elementi” za opomenu, a velika je šteta što nisu objasnili te elemente budući da prekršaj nije grub, napravljen je na sredini terena uz aut liniju, a još nekoliko igrača Hajduka nalazi se iza lopte.


U 35. minuti (0-0) ponovno igrač Intera (Mamut) udara igrača Hajduka (Hamza) i ponovno nije dosuđen prekršaj.


U 36. minuti (0-0) opravdano je opomenut igrač Hajduka (Hamza) zbog prekršaja u obećavajućoj situaciji. Vrhunskog novinara kojeg plaćamo pretplatom na tvornicu istine ljuti što će se povlačiti priča o dva žuta, a stručnjak konstatira kako mu nije jasno zašto se nešto transparentno i javno ne prikazuje. Zapamtimo izjave eminentnog voditelja i stručnjaka.  


U 42. minuti (0-1) igrač Intera (Bosec) dugo povlači igrača Hajduka (Jairo) te je dosuđen prekršaj za Hajduk, ali bez opomene.                    


U 52. minuti (0-1) nakon intervencije VAR-a dosuđen je kazneni udarac za Hajduk i isključenje igrača Intera (Soldo) jer je na gol liniji rukom spriječio pogodak.  U 58. minuti (0-1) prilikom izvođenja kaznenog udarca vratar Intera (Matković) zakoračio je naprijed s gol-crte prije nego je udarac izveden te je na intervenciju VAR-a donesena odluka o ponavljanju kaznenog udarca.   Vratara koji prekrši pravilo pri izvođenju kaznenog udarca treba kazniti opomenom prema pravilima nogometne igre, a u službenom dokumentu sve je lijepo objašnjeno.

Strana 36.:


Vratar Intera (Matković) opomenut je, ali iz drugog razloga, zbog prigovora pomoćnom sucu.Vrli i eminentni voditelji zaboravili su javno i transparentno pokazati, a stručnjaci konstatirati grešku suca koji nije opomenuo vratara Intera zbog ranijeg izlaska s gola što je obvezan po pravilima, a potom mu dodijeliti i drugu opomenu zbog prigovora.

U 62. minuti (1-1) prilikom zamjene igrač Intera (Tsonev) ne izlazi na najbližem mjestu nego šeta od sredine kaznenog prostora do sredine terena.                            


U 81. minuti (1-1) lopta se očito od glave igrača Intera (Grgić) odbila van granica terena. Sudac dosuđuje ubacivanje s vrata za Inter (komentator sugerira prekršaj, ali ne čuje se zviždaljka, a pokret rukom i mjesto izvođenja ga demantira).


U 86. minuti (1-1) igrač Intera (Postonjski) je u trenutku izlaska lopte iz igre i objave izmjene na desetak metara od gol-aut linije, ali svejedno se zamjena obavlja tako da lagano šeta do sredine terena uz ćaskanje sa suigračima.


U 90. minuti (1-1) utakmica je produžena 9 minuta, a s obzirom na VAR preglede, četiri termina za obavljanje izmjena, više prekida zbog ozljeda od 30 do 50 sekundi, zadržavanja vremena, mogla je biti i dvije minute duže.            

U 92. minuti (1-1) igrač Intera (Petrović) trebao je biti opomenut zbog oštrog zakašnjelog udarca po nogama igrača Hajduka (Čolina).                  


U 97. minuti (1-1) korišten je VAR sustav za pregled duela koji je prethodio pogotku Hajduka. Struka se ne slaže oko procjene ispravnosti odluke pa je za jednog apsolutan prekršaj, a za drugog nema dovoljnog intenziteta.       U 102. minuti (2-1) u jednom duelu u kaznenom prostoru Hajduka dosuđen je prekršaj za Hajduk iako se ne vidi zašto pa je Inter ostao bez velike prilike za gol.


U 103. minuti (2-1) dosuđen je kraj utakmice. Budući da je tijekom nadoknade vremena bilo oko 6 minuta prekida dodatna nadoknada od 3 minute nije dovoljna.

Utakmicu između Slavena i Gorice (0:0) sudio je Marin Vidulin, a pomagali su mu Robi Kezele i Luka Pajić. Četvrti sudac bio je Goran Pečarić, a VAR suci bili su Tihomir Pejin i Tomislav Petrović.

U 22. minuti (0-0) opravdano je poništen pogodak Slavena zbog zaleđa. 


U 24. minuti (0-0) ispravno je poštovana prednost, ali je naknadno trebalo opomenuti igrača Slavena (Bačelić Grgić) zbog oštrog prekršaja s leđa. 


U 28. minuti (0-0) nije dosuđen slobodni udarac za Goricu na rubu kaznenog prostora kada je ubačaj blokiran rukom.


U 44. minuti (0-0) dosuđeno je ubacivanje sa strane za Slaven, a trebalo je biti za Goricu .                       


U 49. minuti (0-0) igrač Gorice (Steenvoorden) ulazi u tijelo igrača Slavena (Goda) na rubu kaznenog prostora, ali sudac nije smatrao da se radi o prekršaju.                       


U 55. minuti (0-0) nije dosuđen prekršaj kada je igrač Gorice (Ndiaye) udario rukom u glavu igrača Slavena (Božić).


U 64. minuti (0-0) prilikom zamjene igrača Gorice jedan igrač (Suk) ide do centra, a drugi (Dvorneković) izlazi na najbližem mjestu.                                   


U 75. minuti (0-0) dosuđen je udarac iz kuta za Goricu umjesto lopte za Slaven.                          


Utakmicu između Varaždina i Dinama (1:3) sudio je Ivan Župan, a pomagali su mu Jerko Crnčić i Mario Pepur. Četvrti sudac bio je Marko Cestarić, a VAR suci bili su Goran Gabrilo i Igor Krmar.

U 13. minuti (0-0) ispravna je procjena da nema zaleđa kod prvog gola Dinama.  


U 16. minuti (0-1) opravdano je dosuđen kazneni udarac za Dinamo.      


U 32. minuti (0-2) opravdano je opomenut igrač Varaždina (Drožđek) zbog preoštrog starta.                       


U 33. minuti (0-2) igrač Dinama (Gvardiol) trebao je biti opomenut zbog oštrog prekršaja u obećavajućoj situaciji.


U 61. minuti (0-2) opravdano je opomenut igrač Dinama (Gvardiol) zbog preoštrog starta.            


U 62. minuti (0-2) igrač Varaždina (Drožđek) oštrim je prekršajem s leđa zaustavio napad Dinama i trebao je biti isključen zbog druge opomene.    


U 84. minuti (1-2) igrač Varaždina (Đurasek) je trebao biti opomenut zbog oštrog prekršaja kojim je zaustavio napad Dinama.                                 


Utakmicu između Istre i Rijeke (1:3) sudio je Dario Bel, a pomagali su mu Marjan Tomas i Kruno Šarić. Četvrti sudac bio je Zdenko Lovrić, a VAR suci bili su Goran Gabrilo i Ivan Matić.

U 4. minuti (0-0) ispravno je dosuđen prekršaj i opomena za igrača Istre  (Galilea) zbog povlačenja igrača Rijeke (Čolak) u obećavajućoj situaciji.U 6. minuti (0-1) igrač Istre izbacio je loptu izvan terena, ali nije dosuđen udarac iz kuta za Rijeku već lopta za Istru.


U 13. minuti (0-1) igrač Rijeke je pogođen jako loptom u glavu iz blizine te je sudac trebao odmah prekinuti igru, a ne čekati dok igrači ne izbace loptu van.                         


U 20. minuti (0-1) nije dosuđen očit prekršaj za Rijeku.                           


U 21. minuti (0-1) trebalo je dosuditi prekršaj igrača Istre (Močinić) i opomenuti ga zbog oštrog prekršaja, ali umjesto toga dopušten je opasan napad Istre.       


U 26. minuti (0-1) igrač Istre (Galilea) je zbog preoštrog prekršaja trebao biti isključen ili izravno ili zbog druge opomene.U 29. minuti (0-1) igrač Rijeke (Halilović) gurnuo je igrača Istre (Blagojević) s leđa u trenutku udarca na rubu kaznenog prostora, ali sudac nije dosudio prekršaj.                                


U 32. minuti (0-1) ponovno je igrač Istre (Galilea) mogao biti opomenut po drugi put zbog oštrog prekršaja na igraču Rijeke (Čolak).                                


U 45. minuti (0-1) pokazana je nadoknada od jedne minute, a trebalo je biti minimalno dvije minute zbog dva ukazivanja pomoći u 14. i 26. minuti koji su trajali duže od 2 minute.                                          

U 69. minuti (0-1) igrač Istre (Galilea) trebao je biti opomenut zbog gaženja igrača Rijeke (Tomečak), ali ni treći put nije isključen zbog druge opomene. 


U 93. minuti (1-2) ispravna je odluka da zaleđe nije prethodilo trećem pogotku Rijeke.


Utakmicu između Lokomotive odnosno kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo i Osijeka (0:1) sudio je Ivan Bebek, a pomagali su mu Borut Križarić i Vedran Đurak. Četvrti sudac bio je Tino Krečak, a VAR suci bili su Mario Zebec i Bojan Zobenica.

U 4. minuti (0-0) Kolinger je trebao biti opomenut zbog nesmotrenog i jakog skoka u leđa igrača Osijeka (Žaper).


U 13. minuti (0-0) nije dosuđeno zaleđe plavih.                          U 39. minuti (0-1) nakon duela u kaznenom prostoru dosuđen je kazneni udarac za Osijek koji je nakon VAR intervencije poništen.      U 51. minuti (0-1) Halilović je za oštar prekršaj na igraču Osijeka (Jugović) trebao biti opomenut.                                   


U 59. minuti (0-1) Sammir udara rukom u lice igrača Osijeka (Bočkaj) i nije opomenut iako je za sličan prekršaj u 48. minuti opomenut igrač Osijeka (Silva).                    


U 64. minuti (0-1) dobra je procjena da nema prekršaja na rubu kaznenog prostora Osijeka.           


U 70. minuti (0-1) još jedna dobra odluka da nema prekršaja u duelu Grbića i igrača Osijeka (Mance).          


U 71. minuti (0-1) prilikom zamjene igrač Osijeka (Mance) lagano šeta s vrha kaznenog prostora do sredine terena.


U 89. minuti (0-1) još jedna lagana šetnja prilikom zamjene igrača Osijeka (Bočkaj).                                


U 93. minuti (0-1) vratar Osijeka (Ivušić) drži loptu u rukama čak 16 sekundi.


Španjolci su inače poznati po profinjenom, tehnički dotjeranom nogometu. Ne znamo stoga čije gene je pokupio Istrin Španjolac Einar Galilea. Kao ni što je u rodu s glavnim sucem utakmice Istra – Rijeka. Graham Poll je svojedobno Šimuniću pokazao tri žuta na jednoj utakmici. Da je bio na Aldo Drosini, srušio bi čovjek vlastiti rekord jer je Španjolac trebao dobiti barem četiri žuta, a potencijalno i jedan izravni crveni. No, bilo je to u stilu – ne možeš ti toliko mesariti koliko ja mogu ne vaditi kartone… Hombre, dužan si večeru čovjeku.

Taj problem kartona u 27. kolu potencirali su i u specijaliziranim emisijama koje prate HNL. Inače, u njima se znalo događati da se mišljenja voditelja/stručnjaka mijenjaju od emisije do emisije. Razlog zašto je tomu tako nam je poznat koliko i što se događa u crnim rupama u svemiru. Ali ovaj put su nadmašili sami sebe! Pa smo tako doživjeli da unutar jedne emisije (štoviše, unutar jedne utakmice!) budu kontradiktorni. Sami sebi. U jednom trenutku pozivajući se na transparentnost i javno prikazivanje. A u drugom su zaboravili na te dvije stvarčice. Kad su oni to trebali napraviti.

Isto tako su u jednom trenutku vapili za dosljednošću sudaca, što pozdravljamo jer i mi to tražimo kroz naše tekstove. A onda u drugom sami bili nedosljedni. Fascinantno. No, očito vješanje o klin sudačkih odora ne jamči i rješavanje starih (loših) navika nedosljednosti.

Hrvatski nogomet je možda postao korona free zona, ali nekih se stvari očito nikad nećemo riješiti… Kod nas je normalno da vratar drži loptu 16 sekundi, normalno je odugovlačiti sa zamjenama u dužini trajanja reklama na nekim televizijama, normalno je ne poštivati jasna pravila oko javnih opomena, normalno je ne poštivati (nova) pravila oko zamjena. Dajte taj nakovanj ‘vamo!

Dejan Šmehil


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter