Slobodna procjena: Analiza suđenja 25. kola HT Prve lige (VIDEO)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

“VAR je super stvar!”, pjesnički je uskliknuo bivši nogometaš i stručni komentator Damir Mužek u emisiji Treće poluvrijeme. Hm, Osječani se nakon 25. kola Prve HNL baš i ne bi složili s njim. Rigali su vatru nakon utakmice u Puli gdje su im poništena dva pogotka i na kraju su ostali praznih ruku.

Uefin kontrolor suđenja Draženko Kovačić obje je situacije objasnio kao dobre odluke, spominjući kod prvog pogotka izraz koji dosad nismo čuli, tzv. namjernu obranu. Iskustvo nas uči da bi jednako uspješno opravdao Zebecove odluke i da su bile suprotne, tada bi se pričalo o drugoj akciji kod prvog pogotka, a kod drugog da Osijekov igrač ipak nije bio baš posve u vidnom polju Istrinog vratara Duke. Ah te čari hrvatskog nogometa…

Kako god, Osječani vide “belosvetsku” zavjeru protiv njih što je svojevrsni oksimoron ako znate prilike u domaćem nogometu. Jer ako barem površno pratite HNL onda ste barem jednom morali naletjeti na kovanicu “osječki sudački lobi”. Uostalom, prije nekoliko kola Riječani su nakon poništenog pogotka u Gorici upirali prstom prema Osijeku.

Svi su, uglavnom, na nekoga ljutiti. Povjerenja zbog pogrešaka i prošlosti nema. A ispašta – nogomet.

Utakmicu između kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo i Slavena sudio je Tihomir Pejin, a pomagali su mu Marjan Tomas i Kruno Šarić. Četvrti sudac bio je Josip Lučić, a VAR suci bili su Marko Matoc i Miro Grgić.

Podmajice kod igrača Slavena nisu iste boje kao i dres.                        


U 24. minuti nakon duela u kaznenom prostoru Slavena Uzuni pada, a sudac ispravno nije dosudio kazneni udarac.


U 25. minuti igrač Slavena (Kamber) gura laktom u leđa Tolića koji je u skoku, a Pejin ne dosuđuje prekršaj.       


U 41. minuti Pejin s velikom zadrškom dosuđuje prekršaj za Slaven, a Kastrati je za oštar prekršaj mogao biti opomenut.                          


U 44. minuti igrač Slavena (Goda) uklizao je u blok ispred Kastratija koji ga je pokušao preskočiti, ali nije uspio te ga je nagazio i pao pa je ispravna odluka da nema kaznenog udarca.           


U 50. minuti u kaznenom prostoru Slavena igrač Slavena (Kamber) starta neoprezno i opasno đonom na Tolića, a dosuđen je samo ubačaj iz kuta.    


U 65. minuti igrač Slavena (Krstanović) koji je već imao usmeno upozorenje iz 9. minute mogao je biti opomenut za udaranje Mersinaja u lice.      


U 81. minuti Uzuni ponovno pada u kaznenom prostoru Slavena i traži kazneni udarac, a mogao je i trebao biti opomenut zbog prenaglašavanja kontakta i simuliranja.     


U 92. minuti opravdano je dosuđen kazneni udarac za Lokomotivu jer je igrač Slavena (Mikulić) blokirao ubacivanje u kazneni prostor rukom odvojenom od tijela.


Utakmicu između Rijeke i Intera sudio je Ivan Vučković, a pomagali su mu Ivica Modrić i Vedran Đurak. Četvrti sudac bio je Goran Pečarić, a VAR suci bili su Goran Gabrilo i Igor Krmar.

Vratar Rijeke ima u potpunosti crnu opremu, jednako kao i sudački tim.   


U 25. minuti sudac je prebrzo dosudio igranje rukom igrača Rijeke kojeg nije bilo te nije priznat ispravan pogodak Rijeke.Trebao je pričekati kraj akcije i onda dosuditi igranje rukom koje bi onda VAR mogao ispraviti.


U 37. minuti igrač Intera (Zamouri) gura rukama u leđa igrača Rijeke (Pavičić) koji se potom zabija u drugog igrača Intera (Barić), a dosuđen je prekršaj za Inter.                               


U 50. minuti ubacivanje sa strane izvedeno je više od deset metara od mjesta gdje je lopta izašla iz terena.            


U 59. minuti opravdano je na intervenciju VAR sudaca poništen pogodak Rijeke zbog minimalnog zaleđa.      


Utakmica je produžena tri minute, a mogla je i četiri jer se na VAR čekalo dvije minute, a još dvije su se potrošile za zamjene igrača.       

Utakmicu između Istre 1961 i Osijeka sudio je Mario Zebec, a pomagali su mu Borut Križarić i Jerko Crnčić. Četvrti sudac bio je Ivan Župan, a VAR suci bili su Goran Gabrilo i Igor Krmar.

U 9. minuti igrač Istre (Bosančić) u kaznenom prostoru s leđa povlači igrača Osijeka (Marić) i ruši ga, a sudac i struka smatraju da nije bilo dovoljno intenziteta za prekršaj.     


U 16. minuti nevjerojatno je da igrač Istre (Tomašević) nije opomenut za namjerno udaranje igrača Osijeka (Lopa) s leđa u trenutku kada je lopta već daleko.                        


U 21. minuti nije priznat pogodak Osijeka jer ga je postigao igrač koji je u trenutku udarca prema vratima bio u zaleđu. Sporno je to je li riječ o drugoj akciji budući da je igrač Istre imao kontrolu nad loptom, a struka je stava da nije jer je igrač Istre branio svoja vrata.


U 39. minuti sudac dopušta čvrst start igrača Istre (Franić) na igrača Osijeka (Majstorović), a kada mu ovaj uzvrati istom mjerom tada Franić simulira udarac u lice te sudac nasjeda i dosuđuje prekršaj za Istru i opomenu za Majstorovića.                           


Prvo poluvrijeme produženo je samo pet minuta, a moralo je biti minimalno šest zbog intervencije VAR sudaca i zamjene oštećene korner zastavice, a čak i sedam ako se dosljedno obračuna vrijeme izgubljeno na čekanje da se ozlijeđeni igrač podigne s trave.                                        

U 45+4. minuti poništen je pogodak Osijeka zbog zaleđa igrača koji prema stavu suca i struke ometa vratara Istre.      


Kraj poluvremena označen je barem pola minute prije nego što je isteklo pet minuta nadoknade.           

U 55. minuti igrač Osijeka (Kleinheisler) izgubio je loptu, a sudac je negdje vidio prekršaj.                        


Utakmica je produžena tri minute, a mogla je i četiri s obzirom na jedan duži prekid od minute te šest zamjena.  

Utakmicu između Varaždina i Gorice sudio je Damir Batinić, a pomagali su mu Mario Pepur i Alen Jakšić. Četvrti sudac bio je Ivan Matić, a VAR suci bili su Dario Bel i Miro Grgić.

U 37. minuti igrač Varaždina (Mamić) opomenut je zbog upotrebe ruke kao alata iako se na snimci ne vidi veliki intenzitet tog udarca. Neprimjerena je i reakcija Batinića prema igraču Varaždina (Drožđek).


U 43. minuti igrač Gorice (Lovrić) izgubio je duel s igračem Varaždin (Tkalčić) i udario ga nogom nakon što je lopta već izašla izvan granica terena, a Batinić ga je samo upozorio.                        


U 60. minuti igrač Gorice (Lovrić) u duelu simulira kao da je bio udaren rukom u glavu od strane igrača Varaždina (Stolnik) i pokušava iznuditi kazneni udarac, a Batinić ga ni ovaj put ne opominje.                                 


U 79. minuti igrač Varaždina (Bajandouh) prilikom zamjene ne napušta travnjak na najbližem mogućem mjestu, već odlazi sve do sredine terena.


U 89. minuti još jedan igrač Varaždina (Teklić) prilikom zamjene ne izlazi van na najbližem mogućem mjestu.


U 95. minuti igrač Varaždina (Stolnik) udara rukom u glavu igrača Gorice te je opravdano dosuđen kazneni udarac za Goricu i opomena za Stolnika.


Prilikom izvođenja kaznenog udarca igrač Gorice ušao je ranije u kazneni prostor te je kazneni udarac trebao biti ponovljen.                                         


Utakmicu između Hajduka i Dinama sudio je Ivan Bebek, a pomagali su mu Goran Pataki i Bojan Zobenica. Četvrti sudac bio je Igor Pajač, a VAR suci bili su Marin Vidulin i Tomislav Petrović.

U 5. minuti igrač Hajduka (Juranović) ubacivanje sa strane izveo je desetak metara dalje od mjesta gdje je lopta izašla van.                          


U 11. minuti opravdano je opomenut igrač Hajduka (Ismajli) zbog preoštrog starta đonom.


U 15. minuti igrač Dinama (Theophile) trebao je biti opomenut zbog udaranja laktom u glavu igrača Hajduka (Kreković). Iako se sve odigralo u neposrednoj blizini pomoćnog suca, na kraju nije dosuđen niti prekršaj za Hajduk.


U 20. minuti igrač Dinama (Theophile) popravljao je obuću, a vratar Dinama (Livaković) nije htio izvesti prekršaj iako mu je Bebek dao znak prvo zviždaljkom, potom i rukom. Ništa to ne znači igraču Dinama pa Bebek dolazi do njega razgovarati. U međuvremenu je Theophile popravio opremu i Livaković je uspio u svojoj namjeri.                  


U 30. minuti prvo nije dosuđeno ubacivanje sa strane za Hajduk, a potom je dosuđeno ubacivanje iz kuta za Dinamo iako je igrač Dinama (Ademi) zadnji igrao loptom.                          


U 37. minuti živi zid igrača Hajduka postavljen je dalje od propisane udaljenosti što Bebeku lagano prelazi u naviku. Igrači Dinama postavili su blok na propisanoj udaljenosti od igrača Hajduka koji im onda dolaze iza leđa bliže od oznake koju je Bebek postavio.                 


U 40. minuti igrač Hajduka (Ismajli) opravdano je isključen nakon što mu je pokazana druga opomena zbog sprječavanja obećavajućeg napada.       


Od tog trenutka drastično se mijenja kriterij pokazivanja opomena.   

U 44. minuti igrač Dinama (Moharrami) gurnuo je loptu pokraj igrača Hajduka (Mujakić) i krenuo u obećavajući napad, a Mujakić ga rukama zaustavlja te je trebao biti opomenut.                         


U 48. minuti igrač Dinama (Leovac) se izvikao na pomoćnog suca, pa je Bebek i s njim malo razgovarao.     


U 54. minuti ponovno igrač Dinama (Moharrami) prolazi pokraj igrača Hajduka (Tahiraj) koji ga očito s dvije ruke povlači za dres te je trebao biti opomenut.                                


U 57. minuti igrač Hajduka (Juranović) ubacivanje sa strane ponovno je izveo desetak metara dalje od mjesta gdje je lopta izašla van.             


U 59. minuti igrač Dinama (Moharrami) namjerno koljenom udara igrača Hajduka (Mujakić) i trebao je biti opomenut.


U 70. minuti igrač Dinama (Moro) napravio je oštar prekršaj klizećim startom s visoko podignutom nogom i đonom udario igrača Hajduka (Jairo) i za taj prekršaj nije opomenut.                        U 81. minuti još jedan igrač Dinama (Đira) viče na suca, ovaj put Bebeka, koji ponovno ima razumijevanja za igrače Dinama navikle da se tako mogu ponašati pa opet problem rješava razgovorom.                            


U 83. minuti igrač Hajduka (Hamza) napravio je prekršaj s leđa i spriječio obećavajući napad Dinama, a za taj prekršaj nije opomenut. “Simpatično” je kako se igrač Dinama (Kadzior) drži za lijevu nogu iako je udaren po desnoj.     


U 89. minuti ponovno je igrač Hajduka (Hamza) na rubu opomene nakon nasrtaja s leđa na igrača Dinama. 


Utakmica je produžena pet minuta iako bi ispravnije bilo sedam s obzirom na zamjene, prekid zbog bakljade te tri duža prekida zbog ozljeda igrača.                                        

U 92. minuti igrač Dinama (Dilaver) simulira da je dobio udarac u glavu. Bebek koji je sve dobro vidio nije ga opomenuo za to simuliranje. Naravno da je i s njim malo popričao.                           


U 93. minuti zamjena igrača Dinama (Petković) obavlja se polagano na sredini terena.                            


Kraj utakmice označen je odmah po završetku pete minute produžetka i nije nadoknađeno vrijeme izgubljeno na zamjenu Petkovića.

Kako bi vaši šefovi gledali na činjenicu da ne znate osnove svog posla? Sigurno ne blagonaklono. A eto, mi se, zajedno s vama koji nas čitate, iz kola u kolo susrećemo s banalnim pogreškama oko najosnovnijih pravila nogometne igre. Jedno od njih jasno govori o opremi nogometaša. Nekim djeliteljima (ne)pravde to očito nije nešto bitno.

Na izvođenje auta smo nebrojeno puta ukazivali, tu je čak i došlo do određenih pomaka, ali opet u ovom kolu imamo i takvih pogrešaka. A očito je sad došao red na zamjene… Odnedavno se teren mora napustiti tamo gdje vam je najbliže. I nula bodova… Pa eto, mi se nećemo umoriti ukazujući na ove propuste, ma koliko mali bili i činili se beznačajni.

Znate što nikako nije bilo beznačajno u prošlom kolu? Pomalo nevjerojatna promjena kriterija glavnog suca utakmice Hajduk – Dinamo, Bebeka nakon isključenja Ismajlija. Iako je bilo čitav niz “kandidata” za javnu opomenu, nakon drugog žutog stoperu bijelih, samo je Petković požutio još do kraja utakmice, ali to je jednostavno morao pokazati. Zašto takav zaokret, nije nam jasno. Kažu da su kompenzacije nešto najgore u što može sudac upasti, ali ovdje nije bilo potrebe za tim jer je Ismajli crveni dobio zasluženo.

On se, umjesto toga, odlučio za razgovor… Puuuuno razgovora. Podsjetio nas je na vlastitu baku. Živi sama i znate kako je, nema nikoga s kim bi mogla razgovarati. I onda kad dođemo u posjet, ne gasi se… Ne znamo je li i Bebek usamljen ili je nešto drugo posrijedi.

No, bolje i to nego ono što je Batinić napravio u Varaždinu. Iako je upitno bi li tako žustar bio i s Bjeličinim igračima. Ovi su navikli biti gazde na terenu, oni su ti koji pozivaju na red suce, galame na njih, sugeriraju im kako suditi. Bilo bi čudno da je drugačije kad imaju šerifa na klupi. Znate i sami, ne pada jabuka daleko od stabla…


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter