Slobodna procjena: Analiza suđenja 24. kola HT Prve lige (VIDEO)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Iza nas je i 24. kolo Prve HNL, a ako nas sjećanje na vara, prvi se put otkako radimo ove analize dogodilo da sudački „stručnjaci“ moraju u više navrata preko usana prevaliti da je neki sudac pogriješio. Ne znamo koliko im je to teško palo, ali hajde, znate kako kažu, i udarac nogom u stražnjicu je korak naprijed. Pa pozdravljamo i ovaj veliki i hrabar korak za „stručnjake“, ali maleni za suđenje u hrvatskom nogometu…

Svaki put smo u našim analizama njihovih analiza (i ostalih situacija koje su oni propustili vidjeti) imali nekakav lajtmotiv. Intenzitet saplitanja, siva zona, disciplina izvođenja auta što dalje od mjesta gdje je lopta izašla… Ovaj put je nit vodilja – čuđenje. Antun Branko Šimić je početkom 20. stoljeća napisao poemu Pjesnici uz poznati stih – pjesnici su čuđenje u svijetu. Da je čovjek živio u suvremenoj Hrvatskoj, čudio bi se mnogim stvarima u ovoj Apsurdnoj našoj. Između ostalog, vjerojatno i nevjerojatnim propustima naših vrlih djelitelja (ne)pravde. Da ne duljimo, uživajte!

Eh da, još samo ovo. Za bolje razumijevanje nekih situacija predlažemo pročitati jedan stari članak o klizećem startu.

https://www.nogometplus.net/index.php/naslovna/mala-skola-klizanja/

Utakmicu između Rudeša i Intera sudio je Tihomir Pejin, a pomagali su mu Goran Pataki i Kruno Šarić. Četvrti sudac bio je Dario Bel.

U 9. minuti trebao je biti dosuđen korner za Rudeš, ali je dosuđen gol-aut.


U 23. minuti ispravno je puštena prednost, ali bez naknadno dodijeljenog kartona za opasan start zbog visoko podignute noge.


U 28. minuti igrač Rudeša (Juranović) povlači igrača Intera ispred suca, ali ništa nije dosuđeno.


U 40. minuti igrač Rudeša (Juranović) simulira i ne dobiva opomenu.


Pejin je odmah svirao kraj poluvremena iako je bio jednominutni prekid u 32. minuti.                                          

U 61. minuti igrača Rudeša lopta pogađa u ruku, ali ništa nije dosuđeno. U objašnjenima „stručnjaka“ naučili smo da ako igrač, igrajući glavom, slučajno sebe pogodi loptom u ruku tada to nije kažnjivo igranje rukom.U 84. minuti igrač Intera udara rukom u lice igrača Rudeša metar ispred suca, ali ništa nije dosuđeno.


Utakmica je produžena četiri minute iako je obavljeno svih šest izmjena i bila su dva jednominutna prekida 75. i 84. minuti.

Utakmicu između Slavena i Hajduka sudio je Fran Jović, a pomagali su mu Igor Krmar i Krunoslav Ambrinac. Četvrti sudac bio je Ivan Vučković.

U 9. minuti pokazan je žuti karton igraču Slavena (Međimorec) uz velike proteste igrača Slavena koje Fran Jović nije sankcionirao.


U 33. minuti igrač Slavena (Zirdum) dobiva karton zbog povlačenja za dres s leđa.


U 45. minuti nije dosuđen prekršaj nad vratarom Hajduka. Rekli bismo – očekivano. Jer pozicija vratara Hajduka je najmanje zaštićena u cijelom HNL-u. Dovoljno je sjetiti se loma ruke Duke u Osijeku i đona u rebra Posavca u Zaprešiću…


U 49. minuti igrač Slavena (Menalo) napravio je prekršaj s leđa i prošao je bez javne opomene.


U 56. minuti prvo dobra procjena zaleđa pomoćnog suca, a onda i dobra odluka da se radi o kaznenom udarcu i crvenom kartonu. Prekršaj je očigledan, kažu naši „stručnjaci“ jer je bilo guranja. Zanimljivo je samo da nema spomena o intenzitetu tog guranja kao primjerice u prvom kolu u Osijeku kada je nakon sličnog kontakta kod istog suca pao Hajdukov branič Borja Lopez.

Također, riječ je o crvenom kartonu jer nije bila borba za loptu i bila je izgledna situacija. Bilo bi zanimljivo vidjeti je li ovo zaista izgledna situacija obzirom da je lopti u trenutku prekršaja bliži vratar nego napadač.U 62. minuti prekršaj s leđa zbog kojeg igrač Slavena (Jajalo) nije dobio karton iako je trebao. Zbog protestiranja na tu odluku karton je dobio Caktaš i isključen je pomoćni trener Hajduka.


U 66. minuti ispravno je puštena prednost, a igrač Hajduka (Nejašmić) nije dobio karton iako je srušio igrača bez lopte koji je trčao u napad.


U 68. minuti namjeran prekršaj igrača Slavena (Zirdum) u obećavajućoj situaciji zbog kojeg dobiva drugi žuti karton.U 75. minuti naguravanje igrača koji se zagrijavaju i sudac dodjeljuje dva žuta kartona, po jedan igračima iz svake momčadi.


U 88. minuti glavni sudac nije uvažio signaliziranje pomoćnog suca i Hajduk je u nastavku akcije dao gol.Utakmicu između Istre i Gorice sudio je Mario Zebec, a pomagali su mu Hrvoje Radić i Mario Pepur. Četvrti sudac bio je Dario Kulušić.

U 1. i 3. minuti nije dosuđeno malo zaleđe igrača Istre.U 17. minuti nije puštena prednost momčadi Gorice.


U 28. minuti igrač Istre (Ndi) ne dobiva karton za udaranje igrača Gorice laktom.


U 32. minuti očito zaleđe označeno tek nakon desetak sekundi kada je Gorica postigla gol.U 39. minuti igrač Gorice (Marina) dobiva karton za udaranje rukom u glavu. Zanimljivo je usporediti to sa situacijom iz 28. minute.


U 43. minuti situacija iz rubrike „vjerovali ili ne“, kada nije dosuđeno očito namjerno igranje rukom (Ndi) i Istra je u nastavku akcije imala šansu za gol. Gdje su gledali suci?


U 83. minuti igrač Istre (Maicon) izbija loptu, ali zbog neispravnog klizećeg starta s dvije noge pravi prekršaj i dobiva žuti karton.


U 88. minuti nije dosuđeno malo zaleđe igrača Gorice iz kojeg je postignut pogodak za 0:3.


Utakmicu između Osijeka i kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo sudio je Marin Vidulin, a pomagali su mu Borut Križarić i Nikola Kečkiš. Četvrti sudac bio je Ivan Župan.

U 21. minuti igrač Osijeka (Pilj) udara rukom u glavu protivnika no nije dosuđen prekršaj.


U 41. igrač Osijeka (Kleinheisler) prvo izbija loptu, a tek onda ruši protivnika pa je odluka suca ispravna kako je i objašnjeno u članku iz uvoda.


U 45. minuti Vidulin je opravdano dosudio kazneni udarac protiv Osijeka iako je prvo pokazao na gol-aut. Poslušajte kako se u ovoj situaciji stručno naglasi da srušeni igrač nema kontrolu nad loptom.U 55. minuti prvo protestiranje Škorića bez opomene.


U 62. minuti nejasno je čime je igrač Osijeka skrivio prekršaj, a Radonjić već standardno urliče kao Sharapova u najboljim danima.


U 72. minuti Škorić nezadovoljan odlukom ponovno protestira kod glavnog suca i trči za njim i ponovo bez opomene.


Nema svatko isti tretman kao Škorić pa u 92. minuti Rakić dobiva karton zbog prigovora.


U 93. minuti igrač Osijeka (Lopa) pravi prekršaj za koji je mogao dobiti drugi žuti karton.


Derbi kola između Dinama i Rijeke sudio je Marko Matoc, a pomagali su mu Jerko Crnčić i Bojan Zobenica. Četvrti sudac bio je Vedran Đurak.

U 2. minuti nije dosuđeno zaleđe igrača Dinama .U 13. minuti igrač Dinama (Perić) je prvo udario igrača Rijeke (Gorgon) s leđa u glavu, a onda ga pokušao i zajahati, naravno sve bez opomene koja bi narušila statistiku mladog projekta…


U 18. minuti vratar Rijeke (Sluga) istovremeno udara loptu i igrača Dinama (Gavranović) koljenom u leđa.

Naši „stručnjaci“ ponudili su nam dva potpuno različita tumačenja situacije.U 44. minuti igrač Rijeke je prekinuo dodavanje prema igraču u zaleđu, a u nastavku akcije odmah gube loptu i igrač Rijeke (Gorgon) dobiva karton. Ovdje je potrebno istaknuti kako se radi o ispravnoj odluci suca jer igrač koji je u zaleđu ne utječe na igrača koji igra loptom.


Matoc je poluvrijeme produžio dvije minute iako su bila dva duža prekida i to u 8. i 18. minuti ukupnog trajanja tri minute.                                           

U 48. minuti igrač Rijeke (Velkovski) izbija u kaznenom prostoru loptu, a zatim ruši igrača Dinama (Moro). Odluka suca je ispravna u skladu s člankom iz uvoda neovisno o tome što je lopta i dalje blizu igrača Dinama.


U 52. minuti još jedna odluka iz rubrike „vjerovali ili ne“. Dosuđeno je zaleđe igrača Dinama iako mu je loptu odigrao igrač Rijeke.


U 55. minuti dosuđen je prekršaj za Dinamo zbog igranja rukom iako je upitno je li se to zaista i dogodilo. Iz tog prekršaja Dinamo je poveo 2:1.U 63. minuti trebao je biti ubačaj sa strane za Rijeku, ali je dosuđen za Dinamo.


U 73. minuti upitno je je li igrač Dinama bio u zaleđu (iako se po košnji trave može zaključiti da je bilo), ali je sudac onako postavljen morao dosuditi zaleđe.U 82. minuti igrač Dinama (Musa) radi oštar prekršaj s leđa za koji naravno ne dobiva karton.


U 83. minuti igrač Dinama (Perić) radi jedan hrvački prekršaj, bez opomene.


Isti igrač u 86. minuti radi prekršaj, ali i to je, očekivano, prošlo bez kartona.


Utakmica je produžena tri minute iako je bilo šest zamjena i jednominutni prekid u 70. minuti.

Eto, jesmo vam rekli da će biti čuđenja! A ako nas redovito pratite, onda ste primijetili da jedne stvari ovaj put nema. Da da… Disciplina bacanja auta što dalje od mjesta gdje je lopta izašla iz igre otišla je u povijest. Barem nakratko. Utvaramo si da Bebek, Matoc, Jović, Batinić i ostala sudačka krema čitaju naše analize, rade na svojim pogreškama i ispravljaju ih u hodu. Šalu na stranu, ubačaji sa strane su ovaj put bili u redu, ali zato smo opet vidjeli različite kriterije u praktički istim situacijama. I to čak i od strane istih sudaca!

Interov igrač udara Rudešovog u glavu pred Pejinom. Epilog? Niti faul. Igrač Istre udara igrača Gorice u glavu. Epilog? Hajde, ovaj je barem dobio prekršaj. Igrač Gorice udara u glavu igrača Istre. Dojam, ni približno tako opasno i jako kao što je bio slučaj u prethodnoj situaciji. Epilog? Prekršaj i žuti karton. Razmak prekršaja – devet minuta, ali glavnog suca možda „napada Švabo“ Alzheimer pa nije za zamjeriti. Sve u svemu, bravo Zebec na držanju kriterija. I četvrta situacija stiže iz Osijeka. Igrač Osijeka udara u glavu igrača kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi s Dinamom. Epilog? Niti prekršaj. Još je komentator „divno“ poentirao nakon usporene snimke rekavši da ništa nije sporno.

Dvostruka mjerila nisu strana našim sucima ni kod protesta zbog odluka. Pada nam na pamet dvoboj Osijeka i Hajduka u prvom kolu proljetnog dijela gdje je Caktaš nagrađen od strane Bebeka žutim za ‘ćakulanje’ sa sucem, a kapetan Osijeka Škorić nije. No, očito je Škorić teška bečka škola pa šarmira suce svojom blagoglagoljivošću. Kako drugačije objasniti da mu Vidulin nije u ovom kolu dao žuti nakon što je dvaput planuo na njega. U drugom je navratu i potrčao za njim, u prvom „samo odmahivao“ bijesno rukom i prijetećim tonom vikao: „Šta je!?“ Očito ništa, eto što je…

Ali zato se mašio za džep kad mu je Rakić iz „ferate“ prigovorio u sudačkoj nadoknadi. E moj Rakiću, nisi ti kapetan Mile.

A nije ni Caktaš. Hajdukov igrač je opet za svoj (opravdani, što je priznao i sudački „stručnjak“ Vitković) prigovor upisan u crnu knjižicu. Nećeš ti Franu Joviću govoriti kako da sudi… Još se pritom sudac autoritativno izderao na Nejašmića. To što su ga ranije na utakmici tlačili prigovorima igrači Slavena, nema veze. Bitno da se on drži kriterija. Svojih, doduše.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter