Slobodna procjena: Analiza suđenja 24. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: Pixabay (ilustracija)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Svijetom se širi koronavirus, a na našoj nacionalnoj dalekovidnici maha uzima jedna druga epidemija – “virus marljivosti”. Prvo je taj zločesti virus prije nekog vremena zahvatio Štefa Baloga, a sad je marljivi Štef zarazio kolegu Marka Šapita. Ne znamo sjećate li se, ali u jednoj emisiji Stadion (travanj prošle godine) pohvaljen je Balog od strane Vikija Ivanovića kako marljivo secira svaku sekundu domaćeg nogometa i ništa mu ne može promaknuti. A sad isto tako ništa ne promiče ni Šapitu…

Jer, onaj Bočkajev lakat Mujakiću u Gradskom vrtu, u sklopu 24. kola Prve HNL, valjda se nije ni dogodio. Jer da jest, pa zar mislite da to marljivi HTV-ovi novinari ne bi vidjeli i uvrstili u emisiju?

Iako, kad čovjek sluša objašnjenja u HNTV-ovoj emisiji oko tog lakta, možda je i bolje zažmiriti i napraviti se blesav da se nije dogodilo. Jer ne znamo što je gore – neuvrštavanje tog spornog detalja u emisiju ili sramotno opravdavanje.

Uskoro bi sucima, uz zviždaljku, sprej i slušalice, pod obaveznu opremu mogao ići i obični zidarski metar. Jer smo doznali da je kod žutog kartona bitna visina lakta.

Utakmicu između Intera i kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo sudio je Dario Bel, a pomagali su mu Marjan Tomas i Sanja Rođak-Karšić. Četvrti sudac bio je Zdenko Lovrić, a VAR suci bili su Marin Vidulin i Robi Kezele.

U 51. minuti igrač Intera (Rom) opravdano je opomenut zbog povlačenja protivnika, a u zapisniku je kao razlog za opomenu navedeno da je to bio prekršaj u obećavajućoj poziciji.


U 54. minuti gledamo lagano obavljanje dvije zamjene igrača Intera na centru terena.


U 62. minuti Čokaj je bolno jauknuo i počeo se valjati, ali je čudesno ozdravio kako bi pomogao zaustaviti napad Intera.


U 73. minuti dobro je poštovana prednost, a za ovaj blagi prekršaj po završetku akcije opomenut je Čokaj zbog preoštrog starta.


U 80. minuti ponovno je poštovana prednost i ponovno je prestrogo opomenut igrač Intera (Tsonev) zbog, kako piše u zapisniku, preoštrog starta.


U istoj minuti igrač Intera (Rom) koji je ranije opomenut pokušao je rukom prekinuti napad protivnika.


Utakmica je produžena tri minute, a mogla je i minutu duže s obzirom na zamjene i dvominutno ukazivanje liječničke pomoći u 64. minuti.

Utakmicu između Slavena i Varaždina sudio je Marko Matoc, a pomagali su mu Jerko Crnčić i Nikola Kečkiš. Četvrti sudac bio je Tomislav Bionda, a VAR suci bili su Marin Vidulin i Robi Kezele.

U 3. minuti igrač Slavena (Bačelić-Grgić) napravio je prvi oštriji prekršaj za koji nije ni upozoren.


U 7. minuti još jedan oštar prekršaj igrača Slavena (Šego) i opet bez jasnog upozorenja.


U 23. minuti ponovno igrač Slavena (Bačelić-Grgić) radi oštar prekršaj s leđa i ponovno bez upozorenja.


U 27. minuti igrač Varaždina (Drožđek) uklizava neoprezno đonom na igrača Slavena (Božić).


U 32. minuti ispravno je dosuđeno zaleđe igrača Varaždina i pri tom je poštovan VAR protokol i naputak o odgođenom mahanju. Lijepo je objašnjen pojam „iskoristiva prednost“ kada sudac treba dosuditi zaleđe čak i ako se promijeni posjed lopte.


U drugoj minuti nadoknade prvog poluvremena ponovno je ispravno dosuđeno zaleđe igrača Varaždina.


U 51. minuti igrač Varaždina (Bajandouh) koji već ima opomenu radi oštar prekršaj s leđa i prolazi bez druge opomene.

Utakmicu između Gorice i Istre sudio je Tihomir Pejin, a pomagali su mu Kruno Šarić i Marko Stolnik. Četvrti sudac bio je Andrej Burilo, a VAR suci bili su Dario Bel i Tomislav Petrović.

U 7. minuti igrač Istre (Blagojević) udara laktom u glavu igrača Gorice (Čanađija), a to je promaklo i glavnom (Pejin) i prvom pomoćnom (Šarić) i četvrtom sucu (Burilo) pa nije dosuđen ni prekršaj.


U 21. minuti ponovno igrač Istre (Blagojević) udara laktom u glavu igrača Gorice (Lovrić) te je opravdano opomenut.


U 32. minuti igrač Istre (Galilea) koji je već opomenut zaustavlja prekršajem igrača Gorice (Ndiaye) na rubu kaznenog prostora, a Pejin nije situaciju ocijenio kao obećavajuću.


U 44. minuti igrač Istre (Pavić) očito s leđa povlači igrača Gorice (Musa) te je za taj prekršaj samo upozoren.


Dvije minute kasnije ponovno Pavić radi prekršaj s leđa na rubu kaznenog prostora i ponovno nije opomenut.


U 48. minuti dobra procjena suca da nema prekršaja za kazneni udarac nakon duela u kaznenom prostoru Gorice.


U 54. minuti dosuđen je smiješan prekršaj za Goricu na sredini terena nakon minimalnog kontakta.


U 60. minuti živi zid igrača Gorice nije bio na propisanoj udaljenosti.


U 69. minuti zamjena igrača Gorice laganom šetnjom preko cijelog terena.


U 83. minuti vratar Gorice (Kahlina) drži loptu u rukama čak 15 sekundi.


Utakmicu između Osijeka i Hajduka sudio je Fran Jović, a pomagali su mu Ivica Modrić i Luka Pušić. Četvrti sudac bio je Josip Lučić, a VAR suci bili su Ivan Vučković i Igor Krmar.

U 42. minuti igrač Osijeka (Bočkaj) opravdano je opomenut zbog očitog povlačenja igrača Hajduka (Hamza) za dres.


U prvoj minuti nadoknade vremena prvog poluvremena upitno je je li igrač Hajduka (Mujakić) nagazio igrača Osijeka (Bočkaj), ali je sigurno igrač Osijeka (Silva) napravio prekršaj na igraču Hajduka (Tahiraj) na rubu kaznenog prostora koji nije dosuđen.


U 54. minuti Jović je prvo dosudio igranje rukom igrača Osijeka (Kleinheisler), a potom na intervenciju četvrtog suca promijenio odluku.


U 57. minuti igrač Hajduka (Hamza) opomenut je zbog, kako piše u zapisniku, očitog povlačenja protivnika za dres.


U 63. minuti igrač Osijeka (Bočkaj), koji već ima opomenu, udario je laktom u glavu igrača Hajduka (Mujakić), ali je sudac Jović procijenio da to nije dovoljno za drugu opomenu. Struka je opravdala odluku “činjenicom” da lakat nije, pazite sad, previsoko.


Pitanje je koliko visoko mora biti lakat?


Neposredno nakon niskog udarca laktom Bočkaj je zamijenjen te lagano iz igre izlazi na sredini terena umjesto na najbližem mjestu.


U 71. minuti nema zaleđa igrača Osijeka te je igrač Hajduka (Dimitrov) opravdano opomenut zbog prekršaja u obećavajućoj prigodi.


Mjesto izvođenja prekršaja pomaknuto je više od pet metara prema golu, valjda tamo gdje se igrač otkotrljao. Prekršaj je bio prije “tamnije” pokošene trave.


Mjesto izvođenja postavlljeno je oko sredine “svjetlije” pokošene trave.


U 74. minuti gledamo, kao i četvrti sudac, simuliranje igrača Osijeka (Kleinheisler) koji je čudesno ozdravio čim su suigrači vratili posjed lopte.


U 81. minuti još jedna zamjena na sredini terena iako se igrač Hajduka (Jradi) nalazio na rubu kaznenog prostora.


U 89. minuti igrač Osijeka (Mance) opravdano je opomenut zbog udaranja rukom u lice igrača Hajduka (Ismajli). Očito je visina udarca ovaj put bila dostatna.


Utakmica je produžena samo dvije minute što je nedovoljno s obzirom na zamjene igrača i ukazivanje pomoći igraču u 61. minuti.

Utakmicu između Dinama i Rijeke sudio je Duje Strukan, a pomagali su mu Goran Perica i Hrvoje Radić. Četvrti sudac bio je Dario Kulušić, a VAR suci bili su Mario Zebec i Borut Križarić.

Igrači obje momčadi imaju donji dio dresa bijele boje.


U 28. minuti opravdano je dosuđeno zaleđe igrača Dinama koje je potvrđeno i VAR analizom koja je potrajala više od četiri minute.Prvo poluvrijeme produženo je tri minute iako je samo na VAR provjeru u 28. minuti potrošeno četiri minute.

U 56. minuti prilikom izvođenja ubacivanja iz kuta za Rijeku u kaznenom prostoru Dinama palo je nekoliko igrača Rijeke. Na žalost, režiser tu situaciju nije ponovo pokazao.


U 70. minuti igrač Dinama (Gojak) klizećim startom s leđa udara prvo nogu igrača Rijeke (Pavičić) pa tek onda izbija loptu, no nije dosuđen prekršaj za Rijeku.


U 71. minuti jedan igrač Dinama (Theophile) gura igrača Rijeke (Čolak) u drugog igrača Dinama (Petković), a Strukan iz samo njemu znanih razloga dosuđuje prekršaj za Dinamo.


U 85. minuti Dinamo je postigao treći pogodak kojem je prethodio duel na sredini terena u kojem igrač Dinama (Petković) s leđa gura igrača Rijeke (Capan), a potom igrač Dinama (Oršić) povlači igrača Rijeke (Velkovski), ali je Strukan pogodak priznao, a ni VAR nije reagirao. Treba čuvati emocije.


U 93. minuti dobra je procjena zaleđa prije četvrtog pogotka Dinama.


Da ponovimo gradivo. Još na prvoj godini novinarstva uče vas onih famoznih 5W (who, what, where, when, why – tko, što, gdje, kada i zašto). Dodaje se tome i jedan H (how – kako). Osnovni postulati novinarstva. Ne sumnjamo da su ih naučili i voditelji s HTV-a.

Zašto ih ne primjenjuju nije nam jasno. Kao i smjernice Međunarodne federacije novinara o cjelovitom, objektivnom, profesionalnom i prema etičkim standardima utemeljenom izvještavanju sažete u deklaraciji koja ima devet točaka. Jedna od njih sadrži i ovo: “Novinar neće izostaviti bitnu informaciju.”

Naravno, tko radi taj i griješi, taj dio dopuštamo, ali ovo su takvi propusti da ih je teško objasniti, a da ne odemo u sfere optuživanja za pristranost. A to ne želimo. Ostaje nam samo da se čudimo. A kad smo kod čuđenja, čuda i čudesa, na travnjacima HNL-a svjedočimo čudesnim ozdravljenjima. Samo ovo kolo dogodila su se dva. Međugorje bi moglo dobiti opasnu konkurenciju…


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter