Slobodna procjena: Analiza suđenja 23. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: Pixabay (ilustracija)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

WarGames, odnosno Ratne igre, američki je film hladnoratovske tematike iz 1983. godine koji je p(r)okazao svu nelogičnost i apsurd ratovanja. Ukratko, na vrhuncu napetosti u filmu moćno računalo vrti ogroman broj scenarija kako bi se hladni rat mogao rasplesti i svaki vodi do pat pozicije. I zaključka da pobjednika ne može biti.

Mi u Hrvatskoj imamo vlastitu verziju Ratnih igara. Kod nas nogometni analitičari vrte različite scenarije i situacije kaznenih udaraca. Dikod sudac dosudi, dikod ne dosudi. Ali zaključak je, baš kao i u filmu, uvijek isti. U ovom našem slučaju, sudac je u pravu ma što god fućkao.

Srećom, isto tako živimo u doba kad je nemoguće sakriti dvostruka mjerila. A nama nije bio problem izvući praktički istovjetne situacije koje su analitičari objašnjavali sasvim drugačije. Jer, u cijeloj priči je, jelte, najvažnije da suci ostanu čisti…

Pritom se ne preza ni od čega i izvlače se neke famozne smjernice iz IFAB-ovih naputaka. Kao da je problem provjeriti piše li to stvarno tamo. I vidi vraga. Nema toga tamo…

Podsjećaju nas analitičari malo na one naivne nogometaše koji se unatoč silnim kamerama i usporenim snimkama, a sad i VAR-u, bacaju u šesnaestercu i iznuđuju penale. Kao da neće biti otkriveni.

No da ne otkrivamo previše i uskratimo vam zadovoljstvo gledanja sjajnih objašnjenja, kako je to izgledalo u 23. kolu Prve HNL pogledajte u našoj analizi kola.

Utakmicu između Varaždina i Lokomotive, odnosno kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo sudio je Dario Bel, a pomagali su mu Marjan Tomas i Kruno Šarić. Četvrti sudac bio je Tino Krečak, a VAR suci bili su Marko Matoc i Borut Križarić.

U 9. minuti igrač Varaždina (Kolarić) trebao je biti opomenut zbog oštrog prekršaja na Jakiću.                                   


U 35. minuti ispravna je odluka suca koji nije dosudio kazneni udarac za Varaždin jer lopta pogađa igrača u leđa.


U 73. minuti dosuđeno je zaleđe Kastratija koje nije bilo, a nije ispoštovan ni VAR protokol.            U 89. minuti Budimir je neposredno pred sucem udario igrača Varaždina laktom u lice, a dosuđen je samo prekršaj bez opomene.                                   


Utakmicu između Hajduka i Gorice sudio je Ivan Bebek, a pomagali su mu Goran Pataki i Kristijan Novosel. Četvrti sudac bio je Ivan Matić, a VAR suci bili su Marin Vidulin i Tomislav Petrović.

U 2. minuti igrač Hajduka (Ismajli) ostavio je nogu u putanji igrača Gorice (Lovrić), a Bebek nije dosudio prekršaj za Goricu.


U 4. minuti igrač Gorice (Suk) je sam sebi zapeo nogu, a na snimci se ne može vidjeti je li korak prije bilo dodira s igračem Hajduka (Hamza).     U 9. minuti igrač Hajduka (Dimitrov) ispravno uklizava, a igrač Gorice (Čabraja) simulira i opravdano je opomenut.U 10. minuti pomoćni je sudac (Novosel) pogriješio i u procjeni zaleđa igrača Hajduka i što nije poštovao VAR protokol i naputak o odgodi mahanja. Bebek je ispravno dopustio nastavak napada, po završetku akcije dosudio signalizirano zaleđe, a potom je VAR analizom priznat prvi pogodak Hajduka.        U 23. minuti igrač Hajduka (Tahiraj) pao je nakon kontakta u kaznenom prostoru, a dosuđeno je zaleđe koje je prethodilo situaciji i koje je ispravno signalizirao pomoćni sudac na kraju akcije poštujući VAR protokol.            


U 54. minuti dosuđen je kazneni udarac za Hajduk nakon starta igrača Gorice (Kalik) na igraču Hajduka (Ismajli) u kaznenom prostoru. Struka smatra odluku ispravnom iako se kontakt na snimci ne vidi.


U 59. minuti nije dosuđen kazneni udarac za Hajduk zbog igranja rukom jer lopta pogađa u rame igrača Gorice.     


U 66. minuti dosuđen je prekršaj za Goricu na dvadesetak metara od gola iako se ne vidi kontakt za prekršaj.     


U 67. minuti pomoćni sudac (Pataki) nije signalizirao zaleđe igrača Hajduka pa je nakon VAR analize dosuđeno minimalno zaleđe, a pogodak je poništen.U 78. minuti dopušten je nastavak igre iako lopta nije mirovala prilikom izvođenja slobodnog udarca nakon prekršaja igrača Gorice.  


U 93. minuti igrač Gorice (Ndiaye) udario je rukom u lice igrača Hajduka (Dimitrov) i za taj prekršaj nije opomenut.


Utakmicu između Rijeke i Osijeka sudio je Duje Strukan, a pomagali su mu Hrvoje Radić i Alen Jakšić. Četvrti sudac bio je Jakov Titlić, a VAR suci bili su Goran Gabrilo i Goran Perica.

U 89. minuti opravdano je isključen igrač Osijeka (Škorić) zbog zaustavljanja protivnika u izglednoj poziciji za postizanje pogotka. Posebna je priča što se radilo o izrazito neopreznom i opasnom startu.U 91. minuti nije dosuđen kazneni udarac za Osijek, a VAR sudac je mislio da se ne radi o jasnoj i očiglednoj pogrešci te nije intervenirao. Struka je podijeljenog mišljenja pa Strahonja smatra da je trebalo dosuditi kazneni udarac jer je ruka jako odmaknuta od tijela i šaka je u visini ramena, a Vitković smatra da se ne radi o kažnjivom igranju rukom zbog velike blizine, ruka je ispod razine ramena, dolazak lopte je neočekivan i ruka ne ide prema lopti. Razlikuju se i obrazloženja oko uloge VAR suca. Strahonja tvrdi da glavni sudac komunicira s pomoćnicima, a Kulušić da je komunicirao s VAR sucima.Argumenti kojima Vitković brani odluku suca ne nalaze se ni u pravilima ni u naputcima.


U naputcima koje je IFAB objavio objašnjeno je da je sada naglasak na preuzimanju rizika te je li tijelo postalo neprirodno veće što je objašnjeno u razlozima za promjenu pravila.


U tim istim naputcima jasno je navedeno da faktor blizine ne vrijedi u slučajevima kada je ruka u razini ramena i kada ruka tijelo čini neprirodno većim.


U naputcima su navedeni primjeri kažnjivog igranja rukom:


Utakmicu između Dinama i Intera sudio je Marin Vidulin, a pomagali su mu Vedran Đurak i Goran Loparac. Četvrti sudac bio je Josip Lučić, a VAR suci bili su Ivan Bebek i Miro Grgić.

U 15. minuti pomoćni sudac (Loparac) je pogriješio i u procjeni zaleđa igrača Intera i što nije poštovao VAR protokol i naputak o odgodi mahanja. Glavni sudac (Vidulin) pustio je napad do kraja, a potom dosudio zaleđe kojeg nije bilo. VAR se ne uključuje jer po protokolu ne smije i Inter je ostao bez udarca iz kuta.           U 20. minuti dosuđeno je još jedno zaleđe Intera kojeg nije bilo.        U 30. minuti nije dosuđeno zaleđe Intera pa je dosuđen udarac iz kuta za Inter.                           Prvo poluvrijeme produženo je tri minute iako je trebalo četiri zbog jedne obavljene zamjene i ukazivanja pomoći u 12. i 22. minuti.

U 47. minuti zbog prekršaja s leđa, a nakon što je izgubio duel i više nije mogao do lopte, igrač Dinama (Kadzior) trebao je biti opomenut.


U 51. minuti dosuđen je prekršaj za Dinamo nakon duela u kojem igrač Intera igra loptom, a potom oba padaju na travu.


U 60. minuti dosuđen je još jedan prekršaj za Dinamo nakon što je igrač Dinama pogledao suca, a iz tog posjeda lopte Dinamo postiže drugi pogodak.       


U 65. minuti igrač Dinama (Kadzior) pada nakon duela u kaznenom prostoru Intera te je po struci ispravno dosuđen kazneni udarac iako se ne slažu u razlogu za najstrožu kaznu pa jedan vidi prekršaj potkoljenicom i opomenu jer je borba za loptu, a drugi vidi guranje igrača i smatra da je igrač Intera (Savić) trebao biti isključen.U nekim drugim situacijama nakon kojih nije dosuđen kazneni udarac slušali smo objašnjenja kako je sudac u izvrsnoj poziciji, kako je nogomet kontakt igra, duel igra, a nema ni intenziteta za kazneni udarac.U 66. minuti sudac se ne pridržava pravila da prilikom zamjene igrač koji izlazi iz igre MORA napustiti teren na najbližem mjestu već dopušta igraču Dinama (Kulenović) laganu šetnju do sredine terena.                         


U 72. minuti prilikom trećeg pogotka Dinama pomoćni sudac je dvaput pogodio da se ne radi o zaleđima jer nije u liniji s pretposljednim igračem.                       


U 79. minuti pri izvođenju slobodnog udarca igrači Dinama približili su se obrambenim igračima u živum zidu bliže od dopuštene udaljenosti od jednog metra, ali je to promaklo glavnom sucu.                         


Nakon slobodnog udarca dosuđena je lopta za Inter iako je trebao biti dosuđen udarac iz kuta za Dinamo.      


U 82. minuti nije dosuđeno očito zaleđe igrača Dinama koji potom ima veliku šansu koju nije iskoristio. Da je postignut pogodak aktivirao bi se VAR.  


U istoj minuti opet prilikom zamjene igrača Dinama (Majer) umjesto izlaska na najbližem mjestu gledamo laganu šetnju do centra terena, pozdravljanje sa suigračima i popravljanje frizure.                                   


U 92. minuti dosuđen je još jedan prekršaj za Dinamo kojem se ne nazire razlog, a zbog prigovora je opomenut igrač Intera (Mitrović).


Utakmicu između Istre 1961 i Slavena sudio je Ivan Vučković, a pomagali su mu Ivica Modrić i Luka Pušić. Četvrti sudac bio je Ante Čuljak, a VAR suci bili su Fran Jović i Igor Krmar.

U 14. minuti igrač Istre napravio je klizeći start s visoko podignutom nogom pa je trebao biti dosuđen prekršaj za Slaven.                 


U 17. minuti igrač Istre (Blagojević) je za oštar start s leđa samo upozoren.  


U 25. minuti nije dosuđeno veliko zaleđe igrača Slavena.                       U 29. minuti igrač Slavena (Božić) gradi loptu i pri tom gura s obje ruke igrača Istre (Gržan).                                   U 59. minuti igrač Slavena pada preko igrača Istre, a sudac je pitao VAR što je bilo budući da on nije vidio.    


U 68. minuti neposredno ispred glavnog suca igrač Istre (Blagojević) laktom udara igrača Slavena (Krstanović) i nije opomenut.


Kaže narodna mudrost da i ćorava koka nekad ubode zrno. Da smo zločesti (kao što nismo) rekli bismo da češće te imaginarne ćorave koke ubodu svoja zrna nego što naši pomoćni suci “ubodu” zaleđa. Ovo 23. kolo obilježio je baš ogroman broj loše dosuđenih ili nedosuđenih zaleđa. Kaže u jednom trenutku Uefin kontrolor suđenja Miroslav Vitković kako skoro nije vidio takvu pogrešku suca kakvu je napravio drugi pomoćni na utakmici Dinamo – Inter. Mi, nažalost, jesmo. Jer smo se odmah sjetili nevjerojatne situacije iz veljače prošle godine u kojoj je glavni junak bio isti pomoćni sudac kad je digao zastavicu označavajući da je Rudešov Marques u zaleđu. A čovjek je bio ‘metar i kusur’ u dopuštenoj poziciji.


Tako da, nije mu prvi put. A iako su i to pokušali u studiju opravdati padom koncentracije, brate mili, da si ostavio koncentraciju kod kuće da posprema kuću, ovo se ne maše… Uostalom, barem sad kad imamo VAR nije problem ostaviti zastavicu dolje ako nisi siguran. I ako je teško točno prosuditi zaleđe, a nekima očito jest, svakako ne bi trebalo biti teško pridržavati se VAR protokola. Vrijedi to i za drugog pomoćnika na utakmici Hajduk – Gorica. Srećom je “najbolji hrvatski sudac koji živi suđenje 24 sata na dan što mu donosi Uefine utakmice, utakmice u Aziji, Saudijskoj Arabiji” ostao pribran. No da je pomoćnik utjecao na obranu gostiju, jest.

Neke stare navike, poput mahanja nepostojećih zaleđa Hajduku, poput mahanja istih takvih zaleđa kontra Dinamovih protivnika, poput dosuđivanja stvari za Dinamo na temelju – pogleda… očito teško umiru. VAR-u unatoč. Močvaro, i Bogu si teška.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter