Slobodna procjena: Analiza suđenja 22. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Toplo se nadamo da kontrolor suđenja Igor Pristovnik prakticira igre na sreću. Jer ako čovjek može čitati misli svojim (bivšim) kolegama sucima, ne vidimo ni jedan razlog da tu i tamo ne pogodi šesticu ili sedmicu na lotu.

Pa tako on zna što je mislio pomoćni sudac i zašto je digao zastavicu u jednoj situaciji (iako nije trebao). Zna naš Igor i zašto je sudac dosudio prekršaj u napadu u drugoj situaciji pa se ispostavilo da je bio apsolutno u krivu te je naposljetku promijenio svoju odluku u – najstrožu kaznu.

I šlag na tortu, još je bivši sudac poentirao i slavodobitno ustvrdio:

“Svaka mu čast na odluci”.

A mi se možemo samo nadovezati na to i reći: Svaka čast svima onima koji iz kola u kolo besramno opravdavaju sve propuste i pogreške. Treba imati želudac i obraz za to.

Ovaj mali uvodni primjer samo je vrh sante leda ludog 22. kola koje je obilovalo svakojakim situacijama.

Utakmicu između kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo i Istre sudio je Duje Strukan, a pomagali su mu Mario Pepur i Marko Stolnik. Četvrti sudac bio je Marko Matoc, a VAR suci bili su Ivan Bebek i Robi Kezele.

U 5. minuti opravdano je opomenut igrač Istre (Galilea) zbog povlačenja protivnika u obećavajućoj situaciji.

U 14. minuti dosuđen je prekršaj igrača Istre (Einar) na rubu kaznenog prostora, a nama baš i nije jasno zašto.

U 26. minuti u duelu Tolića i Grujevića dosuđen je prekršaj igrača Istre (Grujević) iako je intenzitet bio minimalan. Ako ga je uopće bilo.

U 45+1. minuti neispravno je dosuđeno zaleđe igračima Istre, a nejasno je zašto se ne poštuje VAR protokol u ovom slučaju i odgodi signalizacija.

U 47. minuti igrača Istre (Rafael) u klizećem startu lopta pogađa u donju ruku koja nije kažnjiva pa je ispravna odluka suca da nema kažnjivog igranja rukom.

U 76. minuti pad nekoliko igrača u kaznenom prostoru bez prekršaja.

U 83. minuti igrač Istre (Galilea) trebao je biti opomenut i isključen jer bi mu to bila druga opomena. Zapamtit ćemo objašnjenje struke da je opomenu trebao dobiti zbog dugotrajnog povlačenja i saplitanja.

Utakmicu između Intera i Varaždina sudio je Ivan Bebek, a pomagali su mu Robi Kezele i Luka Pajić. Četvrti sudac bio je Marin Vidulin, a VAR suci bili su Fran Jović i Ivica Modrić.

U 3. minuti igrač Intera (Mitrović) pogođen je loptom u glavu jakim udarcem iz velike blizine i ostao je ležati. U ovakvim situacijama suci bi trebali odmah prekinuti igru kako bi se ukazala pomoć igraču.

U 65. minuti igrač Intera (Mitrović) pada u kaznenom prostoru nakon minimalnog kontakta te opravdano nije dosuđen kazneni udarac.

U 67. minuti igrač Varaždina (Djou) rukama blokira udarac prema golu pa je opravdano opomenut.

U 84. minuti igrač Varaždina (Djou) nije opomenut jer je sudac procijenio da se ne radi o preoštrom prekršaju ni obećavajućoj prilici.

U 91. minuti igrač Intera (Rom) radi oštar prekršaj s leđa nakon što ga je protivnik već prošao, a objašnjenje struke je da nije potrebna opomena jer je prekršaj na centru i nije preoštar.

Utakmicu između Slavena i Hajduka sudio je Igor Pajač, a pomagali su mu Bojan Zobenica i Vedran Đurak. Četvrti sudac bio je Goran Pečarić, a VAR suci bili su Ivan Vučković i Igor Krmar.

U 2. minuti igrač Slavena (Etoundi) osjetio je mišić dok je bio van terena za igru. Lagano je ušetao u teren i legao, a Pajač je dopustio da mu se pomoć ukaže u terenu iako je bio tik uz aut liniju pa smo nastavak igre čekali više od minute.

U 9. minuti Pajač je prvo dosudio prekršaj za Slaven, a potom na intervenciju VAR sudaca kazneni udarac za Hajduk. Za tu odluku trebalo mu je samo četiri minute.

U 15. minuti igrač Slavena (Bačelić Grgić) prvo s leđa povlači igrača Hajduka (Jradi), a potom ga s leđa sapliće i za to je trebao biti opomenut (takvo je i objašnjenje situacije iz 83. minute prve utakmice ovog kola). Ovo je važno zapamtiti i zbog kriterija suca.

U 22. minuti igrač Hajduka (Jurić) je za svoj drugi prekršaj opomenut zbog preoštrog starta. Struka je u komentaru situacije podijeljena pa jedan misli da je moglo i bez opomene, a drugi da je opomena zbog gaženja iako to nije navedeno u zapisniku.

U 29. minuti igrač Slavena (Krstanović) nagazio je igrača Hajduka (Jurić), ali sada nema opomene već je dosuđen prekršaj Lime.

U 32. minuti dvojbena situacija zaleđa igrača Slavena koje nije dosuđeno.

U 37. minuti igrač Hajduka (Jurić) opomenut je drugi put zbog prekršaja u obećavajućoj situaciji na centru igrališta.

Prvo poluvrijeme produženo je samo četiri minute iako je ukazivanje pomoći u trećoj minuti trajalo dulje od minute, prekid zbog VAR intervencije četiri minute, a obavljena je i jedna zamjena.                                                      

U 52. minuti igrač Slavena (Paracki) zakačio je nogom po glavi vratara Hajduka (Posavec) nakon što mu je obranio udarac, ali ništa nije dosuđeno pa je Slaven u nastavku akcije imao šansu za gol.

U 58. minuti još jedan prekršaj s leđa igrača Slavena (Božić) za koji nije bilo opomene.

U 64. minuti nije dosuđen prekršaj za Slaven na sredini terena nakon duela Hamze i Lulića.

U 72. i 75. minuti igrač Slavena (Bermudez) napravio je dva prekršaja i nije opomenut.

U 79. minuti ni Bogojević (Slaven) koji je već opomenut za novi oštar prekršaj u obećavajućoj situaciji na Jakolišu (Hajduk) nije opomenut.

U 80. minuti neispravno je dosuđeno zaleđe igračima Hajduka i nije poštovan VAR protokol za zaleđe.

U 84. minuti za klizeći start s visoko podignutom nogom igrača Slavena (Bačelić Grgić) neposredno ispred suca nije dosuđen ni prekršaj.

Utakmicu između Osijeka i Dinama sudio je Mario Zebec, a pomagali su mu Borut Križarić i Goran Perica. Četvrti sudac bio je Dario Kulušić, a VAR suci bili su Goran Gabrilo i Jerko Crnčić.

U 22. minuti prvo nije dosuđeno igranje rukom igrača Dinama te je za povlačenje igrača Dinama (Ademi) van kaznenog prostora dosuđen kazneni udarac, a odluka je nakon intervencije VAR sudaca promijenjena u slobodan udarac za Dinamo na rubu kaznenog prostora. Igrač Osijeka (Žaper) trebao je biti opomenut zbog povlačenja protivnika.

Zanimljivo je objašnjenje struke za slučaj da je povlačenje bilo unutar kaznenog prosotra i treba ga zapamtiti jer će sigurno zatrebati.

U slučaju da je povlačenje bilo unutar kaznenog prostora tada bi iz VAR sobe pregledali dosuđeni kazneni udarac i dosudilo bi se igranje rukom. Budući da je povlačenje bilo van kaznenog prostora tada se dosuđuje slobodni udarac na rubu kaznenog prostora i ne analizira se igranje rukom. To je zato jer se po protokolu pregledavaju samo golovi i kazneni udarci.

Zanimljiv dio uslijedio je na pitanje voditelja: “A šta ako bi pao pogodak iz kaznenog udarca?” Petravić odgovara: “Pa prvo je bila ruka, tako da je to slobodan udarac za Osijek.” I onda to sve Pristovnik potvrdi.

Dakle, ponovimo, ako vam slučajno nije jasno.

Prema objašnjenju struke, povlačenje je van kaznenog i za to se ne analizira igranje rukom i dosuđuje se prekršaj za Dinamo. Ali ako iz tog slobodnog udarca Dinamo postigne pogodak onda se dosuđuje slobodni udarac za Osijek.

Je li sad jasno?

U 45. minuti igrač Dinama (Dilaver) ispravno je opomenut zbog povlačenja protivnika za dres.

U 56. minuti još jedan igrač Dinama (Stojanović) ispravno je opomenut iz istog razloga, povlačenje protivnika za dres.

U 67. minuti igrač Dinama (Dilaver) udara podlakticom u lice igrača Osijeka (Grezda) te je opravdano drugi put opomenut i isključen. Zbog traženja opomene za protivnika opravdano je opomenut igrač Osijeka (Žaper).

U 76. minuti opravdano je dosuđeni kazneni udarac za Osijek nakon što je igrač Dinama (Perić) u klizećem startu srušio protivnika, a za taj prekršaj nije opomenut.

U 94. minuti igrač Dinama (Stojanović) prvo ispravno starta na loptu, a potom podiže nogu i s leđa namjerno sapliće protivnika i sprječava obećavajući napad te je ispravno drugi put opomenut i isključen.

U 95. minuti opravdano je isključen trener Dinama (Bjelica) zbog još jednog prostačkog ispada.

Utakmicu između Gorice i Rijeke sudio je Fran Jović, a pomagali su mu Ivica Modrić i Sanja Rođak-Karšić. Četvrti sudac bio je Ante Čuljak, a VAR suci bili su Dario Bel i Miro Grgić.

U 2. minuti igrač Gorice (Steenvoorden) nagazio je igrača Rijeke (Lončar), a sudac Jović očito ne prati HNTV emisiju gdje njegove kolege stalno objašnjavaju kako je za gaženje obvezna opomena.

U 17. minuti igrač Rijeke (Halilović) nagazio je igrača Gorice (Čanađija), a sudac je prvo upozorio, a potom nakon gotovo dvije minute opomenuo Halilovića.

U 26. minuti igrač Rijeke (Halilović) pada u duelu s igračem Gorice (Čabraja) nakon minimalnog kontakta upitnog intenziteta pa je Čabraja opomenut zbog prekršaja u obećavajućoj situaciji.

U 31. minuti dosuđeno je zaleđe igračima Gorice koje je, ako ga je i bilo, minimalno i sudac je trebao poštovati VAR protokol za suđenje.

U 43. minuti igrač Gorice (Ndiaye) radi oštar prekršaj na igraču Rijeke (Escoval) za koji je mogao biti opomenut.

U 44. minuti igrač Rijeke (Andrijašević) udara rukom u lice igrača Gorice (Babec), a Jović nije ni dosudio prekršaj.

Prvo poluvrijeme produženo je samo jednu minutu iako je samo prekid u 17. minuti zbog ukazivanja pomoći trajao dvije minute, a obavljena je i jedna zamjena igrača.                                                  

U 49. minuti igrač Gorice (Lovrić) skače preko noge igrača Rijeke (Escoval) i umjesto simuliranja dosuđen je prekršaj na rubu kaznenog prostora i opomena Escovalu.

U 54. minuti Jović zajedno s pomoćnicima ne vidi igranje rukom igrača Rijeke (Smolčić).

U 57. minuti Jović je malo prekinuo igru bez razloga, vjerojatno zbog nesporazuma s pomoćnikom oko zaleđa igrača Gorice, ali lijepo se ispričao zbunjenim igračima pa se igra nastavila podbacivanjem.

U 60. minuti nije dosuđen prekršaj igrača Gorice (Lovrić) koji na rubu kaznenog prostora s leđa gura rukama igrača Rijeke (Raspopović) i ujedno ga je nagazio. Kao što se iz cijele utakmice može zaključiti, gaženje igrača nije nešto što bi sucu Joviću bilo zanimljivo.

U 67. minuti neispravno je dosuđeno zaleđe igrača (Gorice), ali barem je poštovan VAR protokol za zaleđe.

U 80. minuti igrač Rijeke (Čolak) udara laktom u glavu igrača Gorice (Steenvoordena) i prolazi bez opomene za razliku od Lovrića i Velkovskog koji su opomenuti zbog naguravanja.

Utakmica je produžena samo tri minute iako je toliko izgubljeno samo na ukazivanje pomoći u 73. i 80. minuti, a obavljene su i četiri zamjene (od kojih jedna za vrijeme ukazivanja pomoći ozlijeđenom igraču).                             

U 91. minuti igrač Rijeke (Čolak) postigao je pogodak koji su suci priznali. Nakon intervencije VAR suca i pregleda snimke pogodak je poništen zbog igre rukom i opomenut je Čolak. Na temelju snimki koje su nam prikazane ne može se s potpunom sigurnošću tvrditi je li bilo igranja rukom.

U 95. minuti igrač Rijeke (Gorgon) nagazio je igrača Gorice (Jovičić), ali i opet bez opomene suca Jovića. Ako ništa drugo barem je u svom neznanju dosljedan.

Kraj utakmice dosuđen je po isteku 95. minute što znači da se od cijelog dodanog vremena igralo manje od dvije minute s obzirom na VAR provjeru i prekršaj u 94:30.


Čovjek se na trenutke uhvati u razmišljanju da samo mazohisti mogu pratiti ovaj naš HNL koji ponekad, kao u ovom 22. kolu, djeluje kao brod luđaka. Loša igra, nepošteni igrači, divljanje trenera, katastrofalne sudačke procjene i odluke, tužna opravdavanja tih pogrešaka u kasnijim stručnim analizama… Pokojni Smoje jednom je prilikom rekao da nad Splitom treba razviti šator i da se boljeg cirkusa ne može naći. Za Split ne znamo, ali za HNL smo prilično sigurni da bi bio hit predstava.

Kad smo već kod predstava, jedan je sudac naprosto briljirao u 22. kolu. Imenovati ga nećemo, navodno je lak na obaraču po pitanju tužbi iako nam nije jasno zašto se čovjek ljuti kad mu se ukaže da je promašio profesiju.

I hajde, još nekako možemo prožvakati da dva različita suca imaju različit kriterij oko nekih stvari poput gaženja protivnika iako su pravila jasna. Ali da isti sudac može toliko oscilirati, to je već umjetnost. Nedavno je bivši nogometaš Aljoša Vojnović objasnio u podcastu da su male stvari, prekršaji oko centra i slične situacije, ono što te ubije na terenu i da ti do znanja da “ne smiješ” pobijediti. I dok je VAR riješio one očite pogreške i u velikoj mjeri razgolitio naše djelitelje (ne)pravde, kriterij je ono što svi VAR-ovi svijeta ne mogu ispraviti. I dok je tako, nema sreće u HNL-u.

Neki su, pak, nakon uvođenja VAR-a kao Alisa u zemlji čudesa. I više nisu na djelu samo “austrijski zločinci” nego su i hrvatski suci postali zločesti… A znamo, nije lako kad si navikao igrati drugi sport, a sad odjednom dobivaš (opravdane) kartone i protiv tebe dosuđuju (opravdane) kaznene udarce ili ti poništavaju (neopravdane) najstrože kazne.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter