Slobodna procjena: Analiza suđenja 2. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Ne znamo za vas, ali nama nikad ne dosadi gledati sudačke „stručnjake“ u njihovim analizama kako se uskomešaju i krenu koprcati kao riba na suhom kad moraju prevaliti preko usana da je netko od njihove braće po zviždaljci uprskao stvar.

Pa tako UEFA-in kontrolor suđenja Miroslav Vitković zamuckuje sve u šesnaest kad treba reći da je mlad i „perspektivan“ (doduše, u HNS-ovom svijetu ovo „perspektivan“ nema navodnike) sudac propustio suditi očiti kazneni udarac, a onda krenu sva moguća opravdanja za drugog pomoćnog jer je poništio čisti pogodak. No, svejedno smo doživjeli presedan, Vitković je kroz zube procijedio da su suci utjecali na konačan ishod jedne utakmice. Hip-hip hura za našeg stručnjaka. Prvi je put najteže…

Odmah i krećemo s tom utakmicom iz Zaprešića u našoj analizi drugog kola Prve HNL, u kojem su se dobro kažnjavali udarci laktom u glavu (‘ajde napokon!), ali su zato neka gaženja prošla bez sankcija… Ne možemo mi nikako na zelenu granu s našim sucima…

Utakmicu između Intera i Istre sudio je Duje Strukan, a pomagali su mu Hrvoje Radić i Alen Jakšić. Četvrti sudac bio je Goran Pečarić.

U 5. minuti igrač Istre (Ćuže) sapliće Galića u kaznenom prostoru, ali sudac, koji je dosta udaljen od mjesta događaja, nije dosudio kazneni udarac.


U 16. minuti dosuđeno je zaleđe Intera iako su igrači u liniji i trebalo bi pustiti prednost napadaču. U 34. minuti opravdano je pokazana prva opomena igraču Istre (Galilea).


U 40. minuti igrač Intera (Mamut) s leđa pravi oštar prekršaj na Ivančiću, ali glavni sudac ga nije ni usmeno upozorio.


Prvo poluvrijeme produženo je samo jednu minutu iako je bilo više od četiri minute prekida zbog ukazivanja pomoći.

U 55. minuti igrač Istre (Ivančić) namjerno udara Serderova po nogama i također nije ni upozoren.


U 58. minuti nije dosuđeno igranje rukom igrača Istre.                 


U 64. minuti trebalo je biti označeno zaleđe jer se igrač Istre (Ivančić) aktivirao iz zaleđa i time utjecao na protivnika.


U 77. minuti opet Ivančić dugo s leđa povlači protivnika i opet nije upozoren.


U 84. minuti opravdano je pokazana druga opomena igraču Istre (Galilea).


U 89. minuti poništen je pogodak Intera zbog zaleđa kojeg nije bilo.      


Utakmica je produžena tri minute iako je bilo četiri zamjene i dugačak prekid zbog ozljede Mazalovića te još nekoliko manjih prekida.         

Utakmicu između Slavena i Dinama sudio je Marko Matoc, a pomagali su mu Goran Pataki i Bojan Zobenica. Četvrti sudac bio je Zdenko Lovrić.

U 38. minuti igrač Dinama (Majer) prekršajem oduzima loptu, a u nastavku akcije Dinamo postiže pogodak. Majer ni u jednom trenutku nije dodirnuo loptu već samo nogu protivnika. Ni ova situacija nije prikazana u analizi suđenja stručnjaka Vitkovića.Utakmicu između kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo te Rijeke sudio je Mario Zebec, a pomagali su mu Borut Križarić i Goran Perica. Četvrti sudac bio je Igor Pajač.

U 3. minuti opravdano je dosuđeno zaleđe igrača Rijeke (Čolak) i poništen pogodak.       


Prvo poluvrijeme produženo je samo jednu minutu iako su bila dva jednominutna prekida.

U 64. minuti igrač Rijeke (Punčec) na rubu kaznenog prostora udara po nogama protivnika (Uzuni), ali sudac ne dosuđuje prekršaj već dodjeljuje opomenu zbog simuliranja.


U 72. minuti igrač Rijeke (Tomečak) zaustavlja prodor protivnika (Kastrati) rukama, ali nije dosuđen prekršaj.   


U 85. minuti ponovno na rubu kaznenog prostora Rijeke pada Karačić, a Zebec se ne oglašava iako je ili prekršaj ili simuliranje.              


Utakmicu između Gorice i Osijeka sudio je Ivan Vučković, a pomagali su mu Ivica Modrić i Luka Pušić. Četvrti sudac bio je Ante Čuljak.

U 1. minuti opravdano je dodijeljena opomena igraču Osijeka (Dugandžić) zbog udaranja protivnika laktom u glavu kao i treneru Osijeka zbog prigovora u skladu s novim pravilima.           


U 20. minuti igrač Gorice (Miya) je za neoprezno gaženje protivnika trebao biti opomenut.                        


U 40. minuti velike pohvale Vučkoviću jer je dvaput ispravno poštovao prednost pa je Gorica došla u izglednu situaciju, a potom je prilikom prvog prekida opomenuo igrače Osijeka zbog grubog starta s početka akcije (Lopa) i rušenja protivnika (Lončar).        


U 64. minuti igrač Gorice (Miya) opravdano je opomenut za svoje drugo gaženje protivnika.                                   


U 74. minuti prema snimci lopta nije prešla liniju prije nego ju je igrač Osijeka (Marić) napucao u igrača Gorice (Jovičevića) te je trebao biti označen udarac iz kuta za Osijek. 


U 80. minuti dosuđeno je dvojbeno zaleđe igrača Gorice.           U 90. minuti ispravna je procjena da nema zaleđa prilikom pogotka Osijeka.


Utakmicu između Varaždina i Hajduka sudio je Fran Jović, a pomagali su mu Kruno Šarić i Kristijan Novosel. Četvrti sudac bio je Dario Bel.     

U 2. minuti dosuđeno je ubacivanje sa strane za Hajduk iako je igrač Hajduka (Juranović) zadnji igrao loptom.


U 3. minuti u kaznenom prostoru domaćih igrač Varaždina (Stolnik) rukom udara loptu, a Jović ništa ne dosuđuje. Željni znanja radovali smo se objašnjenju struke, ali ga nismo dočekali. Miroslavu Vitkoviću, Uefinom kontroloru, bilo je važnije uvjeriti nas da je igrač Hajduka igrao rukom.


Pogledajmo još jednom:Igrača Hajduka lopta pogađa u prsa, a nije ovo ni prvi ni zadnji put da nam struka odjednom obnevidi i, umjesto da objasni situaciju, izmišlja toplu vodu. Evo što najnovija pravila kažu za sličnu situaciju:


U 31. minuti igrač Varaždina (Senić) u kaznenom prostoru nekoliko puta poteže Jaira za dres, ali ništa nije suđeno. I ovdje smo se radovali objašnjenju struke, sivoj zoni, intenzitetu, kvalitetnom lavanda dresu, ali ga nismo dočekali. Za struku ovo nije bilo vrijedno komentara…           


U 37. minuti igrač Varaždina (Posavec) nagazio je igrača Hajduka (Juranović), ali nije jasno što je Jović dosudio. Trebao je dosuditi prekršaj za Hajduk i opomenuti igrača Varaždina, ali igra je nastavljena podbacivanjem lopte koju je Hajduk vratio Varaždinu.

Još jedna situacija čije objašnjenje nećemo dočekati.                     


Prvo poluvrijeme produženo je za jednu minutu iako su bila dva prekida zbog ulaska liječnika ukupnog trajanja dvije minute.                           

U 54. minuti dosuđen je kazneni udarac za Hajduk nakon duela Jerteca i Jaira koji je više izgledao kao prekršaj za Varaždin.       


U 67. minuti Varaždin je ubacivanje sa strane izveo petnaestak metara od mjesta gdje je lopta izašla iz igre.   


I dok je Vitković uveo presedan priznanjem “naš sudački grijeh, naš sudački grijeh, naš preveliki sudačkih grijeh”, neke se stvari očito neće nikad promijeniti.

Kao to da pravila oko dosuđivanja prekršaja ne vrijede jednako za sve momčadi HT Prve lige (hint: Majer)? I da se nekim klubovima ne izvlače te neke kompromitirajuće situacije…

Doznali smo i da je Zebecu dvoboj Lokomotive i Rijeke bio 100. u HNL-u. Proslavio ga je dodjeljivanjem žutog kartona za simuliranje iako je bio očit prekršaj te nedosuđivanjem čistog prekršaja za zaustavljanje protivnika rukama. Čestitamo!

A da ne ispadne da samo grintamo, bravo Vučkoviću! Majstorski je odradio jednu kontru Gorice kad je dvaput puštao prednost dopustivši izglednu šansu za pogodak, a onda opomenuo igrače Osijeka.

Bravo nikako ne možemo reći Joviću, glavnom djelitelju pravde u Varaždinu, a i tamo smo vidjeli nešto što se dogodi svake prijestupne. Situaciju iz sive zone u korist Hajduka… neopravdano dosuđen kazneni udarac za bijele. Nadamo se samo da nema veze s Brbićevom ‘sve je dobro u HNS-u’ diplomacijom…


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter