Slobodna procjena: Analiza suđenja 16. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nema gore nama iz novinarske struke nego se ponavljati, ali, u našu obranu, nismo mi krivi što su stari Grci i Rimljani izmislili premalo poslovica. Nisu jadni bili spremni na ovo što se događa u HNL-u.  No, da se ponovimo… Quod licet Iovi, non licet bovi. Ili, zdravoseljački – što smije trener Dinama, ne smiju drugi. Isti onaj koji se žalio na VAR… Zveknuo čovjek suca po ruci nakon dodijeljenog kartona i nikome ništa. Točno nas zanima kako bi on prošao u Europi s tim svojim “europskim” ponašanjem…

Na našu žalost, nitko sretniji od nas da je to bio jedini propust djelitelja (ne)pravde na hrvatskim travnjacima. Ovo 16. kolo Prve HNL donijelo je i neke rekorde… Kao u bacanju auta. Ne po duljini, nego po udaljenosti od mjesta gdje je izašla lopta. Ali to su neke stare boljke…

Utakmicu između Dinama i Hajduka sudio je Ivan Bebek, a pomagali su mu Goran Pataki i Vedran Đurak. Četvrti sudac bio je Goran Loparac dok su dodatnic suci bili Marko Matoc i Marin Vidulin.

Iako bi se oprema igrača morala u potpunosti razlikovati, igrači obje momčadi imali su donji dio dresa bijele boje, a vratari obje momčadi su imali potpuno isti dres.                    


U 4. minuti glavni i pomoćni sudac prvo pokazuju da je lopta za vratara Hajduka, a zatim mijenjaju odluku iako nije jasno na čiju intervenciju budući da dodatni sudac uopće ne gleda u tom smjeru.                             


U 7. minuti upitno je, je li velikoj šansi Dinama prethodilo nedosuđeno zaleđe.                             
U 27. minuti igrač Hajduka (Kalik) je opomenut zbog, kako piše u izvještaju s utakmice, preoštrog starta. U analizi situacije iz 78. minute struka objašnjava da se ovdje radilo o prekršaju u obećavajućoj situaciji iako je prekršaj na centru, igrač ide u stranu, pet igrača Hajduka je iza lopte i još dva su blizu mjesta događaja…            


U 45. minuti opravdano je dosuđen kazneni udarac za Hajduk i opomena za igrača Dinama (Leovac) jer je blokirao rukom udarac prema golu.         U 60. minuti dosuđeno je dvojbeno zaleđe igrača Hajduka. Situacija je usporediva s onom iz 7. minute kada isti pomoćni sudac nije označio potencijalno zaleđe Dinama.                       U 78. minuti igrač Hajduka (Kalik) koji već ima opomenu zaustavlja prekršajem obećavajući napad Dinama. Struka se ne slaže je li trebao biti drugi put opomenut. Zbog protestiranja opomenut je trener Dinama (Bjelica) koji potom udara suca i za taj svoj postupak nije kažnjen niti se to igdje više spominje.    U 82. minuti igrač Dinama (Petković) nakon niza duela pada, a sudac dosuđuje prekršaj iako se na snimci ne vidi zašto.                        


U 84. minuti nije dosuđen prekršaj za Hajduk zbog prednosti koja to nije.     


U 86. minuti igrač Dinama (Majer) pada nakon minimalnog kontakta u duelu, a to je sucu dovoljno za dosuditi još jedan prekršaj za Dinamo.           


Utakmicu između Gorice i Varaždina sudio je Dario Bel, a pomagali su mu Marjan Tomas i Kruno Šarić. Četvrti sudac bio je Zdenko Lovrić.

U 25. minuti ispravno nije dosuđen kazneni udarac za Varaždin jer nije bilo igranja rukom prilikom blokiranja udarca.U 41. minuti umjesto prekršaja za Varaždin na rubu kaznenog prostora dosuđen je prekršaj za Goricu.


Utakmicu između Slaven Belupa i Lokomotive, odnosno kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo sudio je Mario Zebec, a pomagali su mu Jerko Crnčić i Marko Stolnik. Četvrti sudac bio je Tomislav Bionda.

U 2. minuti prekršaj je izveden desetak metara od mjesta gdje je prekršaj napravljen.                              


U 7. minuti dosuđen je prekršaj za Slaven iako Jakić čisto odnosi loptu ispred Brkovića.                          


U 9. minuti igrač Slavena izvodi ubacivanje sa strane nekih desetak metara od mjesta gdje je lopta izašla iz igre.


U 19. minuti opet igrač Slavena nakon plesa po crti izvodi ubacivanje sa strane gdje ga je volja, daleko od mjesta gdje je lopta izašla iz igre.


U 22. minuti neispravno je dosuđeno zaleđe igrača Slavena (Krstanović) te je prekinut obećavajući napad.      U 32. minuti i Marković, inspiriran igračima Slavena, izvodi ubacivanje sa strane desetak metara od mjesta gdje je lopta izašla iz igre.                             


U 38. minuti igrač Slavena (Paracki) u kaznenom prostoru sa dvije ruke   drži protivnika koji potom pada, ali sudac se ne oglašava.              


U 51. minuti vrlo slična situacija onoj iz 38. minute, ali ovaj put sudac dosuđuje prekršaj na Budimiru na rubu kaznenog prostora.                


U 54. minuti opet igrači Slavena osvajaju desetak metara terena šetnjom prije ubacivanja sa strane.             


U 76. minuti nije dosuđen očigledan prekršaj na igraču Slavena (Krstanović).


U 80. minuti opravdano je dosuđeno zaleđe Budimira.


Utakmicu između Osijeka i Istre sudio je Duje Strukan, a pomagali su mu Hrvoje Radić i Mario Pepur. Četvrti sudac bio je Josip Lučić.

Još jedna utakmica na kojoj se nije poštovalo pravilo o boji opreme pa su vratari oba kluba imali identičnu kombinaciju koja se dodatno poklapala s donjim dijelom dresa sudaca.
U 18. minuti trebao je biti dosuđen prekršaj za Osijek na rubu kaznenog prostora i vratar Istre je trebao biti opomenut zbog preoštrog starta.       


U 22. minuti ubacivanje sa strane Osijek izvodi desetak metara dalje od mjesta gdje je lopta izašla iz igre.    


U 26. minuti opravdano je opomenut igrač Istre (Pavić) zbog preoštrog starta.     


U 34. minuti ubacivanje sa strane izvedeno je rekordnih petnaestak metara od mjesta gdje je lopta izašla iz igre.       


U 40. minuti sudac upozorava igrača Istre zbog guranja u kaznenom prostoru, a potom dosuđuje prekršaj zbog guranja drugog igrača Osijeka. Sami procijenite je li bilo razloga za upozorenje i dosuđivanje prekršaja


U 45. minuti greškom je dosuđeno zaleđe igračima Istre jer je igrač Osijeka igrao loptom.                        Prvo poluvrijeme produženo je jednu minutu iako bi ispravnije bilo dvije zbog liječničke pomoći i zamjene igrača.

U 46. minuti dosuđen je prekršaj za Osijek iako je igrač Osijeka (Mbakogu) naletio na igrača Istre (Galilea).


U 49. minuti opet igrači Osijeka ubacivanje sa strane izvode desetak metara od mjesta gdje je lopta izašla iz igre.


U 52. minuti opravdano je dodijeljena druga opomena igraču Istre (Pavić) zbog prekršaja u obećavajućoj situaciji iako u zapisniku piše zbog povlačenja za dres.U 53. minuti, u trenutku izvođenja prekida, igrač Osijeka nalazi se preblizu živog zida, a sudac, iako ga je prethodno upozorio, ništa ne dosuđuje.      


U 70. minuti nije dosuđeno malo zaleđe igrača Osijeka nakon kojeg Osijek ima veliku šansu.                                   U 93. minuti opravdano je dosuđen kazneni udarac za Osijek i opomena za igrača Istre nakon što je igrač Istre (Sergio) neoprezno udario igrača Osijeka (Špoljarić).Utakmicu između Intera i Rijeke sudio je Tihomir Pejin, a pomagali su mu Borut Križarić i Goran Perica. Četvrti sudac bio je Jakov Titlić.

U 21. minuti ispravno je dosuđeno zaleđe igrača Rijeke i potom prekršaj za Rijeku nakon što se nije ostvarila prednost.


U 39. minuti igrač Rijeke (Halilović) udara rukom u lice igrača Intera (Mazalović), ali nije dosuđen prekršaj.        


I kažu tako naši vrli analitičari da je šteta što je sudac utakmice Osijek – Istra rodom iz Splita. Jer, eto, ne može suditi derbije. Samo ćemo reći – blago nama što je iz Splita. Kažu oni i da će čovjek uskoro suditi Europu. Hm… Isti čovjek koji je dopustio dresove koji nisu u skladu s pravilom,Isti onaj koji nije dosudio očit prekršaj za Osijek, dopustio je da se ubacivanja sa strane izvode odakle te volja (tu je pao i taj spomenuti rekord s izvođenjem auta 15-ak metara dalje od mjesta gdje je lopta izašla van), dosudi zaleđe iako je obrambeni igrač igrao loptom, upozori igrača da se udalji od zida, a kad se opomenuti u trenutku izvođenja približi, ne reagira… I tako dalje, i tako bliže. Da, Europa definitivno jedva čeka takve suce.

Nego, kad smo već kod toga, je li sudio neki hrvatski sudac ovog tjedna europske utakmice (nismo 100 posto sigurni, ali mislimo niti jedan). Pitamo se zašto…


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter