Slobodna procjena: Analiza suđenja 12. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Neki igrači imaju sreće što Graham Poll nije Hrvat i što više aktivno ne sudi. Jer da je taj engleski djelitelj pravde ima „pravo nastupa“, vjerojatno bi oborio vlastiti rekord po broju žutih kartona jednom igraču u istoj utakmici. Ovako će vječiti rekorder ostati Joe Šimunić, a dobri stari Graham bi samo u ovom kolu jednom nogometašu mogao „uručiti“ 3-4 kartona.

Bilo je, naravno, još spornih situacija u 12. kolu Prve HNL, a opet smo, analizirajući situacije, ali i analizirajući analizu stručnjaka iz dvije emisije, ostali zabezeknuti nekim jezično-stilskim vratolomijama. I opet smo se upitali trebamo li mi okulistu ili pojedini Uefini kontrolori.

Utakmicu između Gorice i Dinama sudio je Mario Zebec, a pomagali su mu Borut Križarić i Nikola Kečkiš. Četvrti sudac bio je Marko Cestarić.

U 5. minuti igrač Dinama (Šitum) simulira i sudac nasjeda na njegovu glumu te dosuđuje prekršaj za Dinamo.


U 10. minuti i igrač Gorice (Ndiaye) simulira u kaznenom prostoru Dinama, a za simuliranje nije opomenut.       

U 19. minuti ispravno je dosuđeno zaleđe igrača Dinama (Gavranović) iako sudac nije dobro ispratio akciju i nije u dobroj poziciji za procijeniti situaciju.


U 20. minuti dosuđen je prekršaj za Dinamo iako igrač Dinama (Perić) udara rukom u glavu igrača Gorice.


U 54. minuti ispravno je dosuđen prekršaj za Goricu i dodijeljena opomena igraču Dinama (Šitum) zbog prekršaja u obećavajućoj situaciji.


U 65. minuti ispravno je dodijeljena opomena igraču Dinama (Perić) zbog oštrog prekršaja koji je bio i na granici za isključenje.


U 77. minuti priznat je pogodak Gorice iako je neregularan jer je postignut rukom.U 81. minuti neispravno je označeno zaleđe igrača Dinama koji je išao sam prema vrataru. 


U 82. minuti igrač Dinama (Perić) trebao je biti drugi put opomenut zbog nesportskog prekršaja i nesportskog ponašanja jer je napucao loptu nakon zvižduka suca.


U 89. minuti struka se ne slaže radi li se o prekršaju u situaciji kada je dodijeljena druga opomena igraču Dinama (Perić) zbog prekršaja u obećavajućoj situaciji. Utakmicu između Varaždina i Istre sudio je Dario Bel, a pomagali su mu Hrvoje Radić i Mario Pepur. Četvrti sudac bio je Jakov Titlić.

U 13. minuti igrač Varaždina (Mehdikhani) srušen je na rubu kaznenog prostora, ali nije dosuđen prekršaj.


U 18. minuti ubacivanje sa strane za Varaždin izvedeno je desetak metara od mjesta gdje je lopta izašla van igre.


U 82. minuti umjesto ubacivanja iz kuta za Varaždin dosuđena je lopta za Istru iako je zadnji loptom igrao igrač Istre.


U 91. minuti neispravno je dosuđeno zaleđe igrača Varaždina.   


Utakmicu između Slavena i Rijeke sudio je Tihomir Pejin, a pomagali su mu Marjan Tomas i Kruno Šarić. Četvrti sudac bio je Josip Lučić.

U 14. minuti struka se ne slaže radi li se o prekršaju igrača Slavena (Radivojević) u duelu prije pogotka Slavena.U 40. minuti trebao je biti dosuđen kazneni udarac za Rijeku jer je igrač Slavena (Radivojević) s dvije ruke u leđa gurnuo igrača Rijeke (Puljić).Prvo poluvrijeme produženo je jednu minutu iako je trebalo produžiti dvije minute zbog dva ukazivanja pomoći igračima u 35. i 41. minuti.                

U 55. minuti sudac je ispravno pustio prednost, ali je trebao naknadno opomenuti igrača Slavena zbog prekršaja rukom u lice igraču Rijeke (Andrijašević).           


U 74. minuti pomoćni sudac je loše postavljen i nije dosuđeno zaleđe igrača Rijeke koji je postigao izjednačujući pogodak. Opet je simpatično slušati objašnjenja UEFA kontrolora Vitkovića koji nam objašnjava kako ne vidjeti ono što je očito.     U 90. minuti ispravna je procjena da nema prekršaja na vrataru Slavena u petercu kao ni da nema zaleđa kod gola Rijeke jer igrač u zaleđu ne utječe na igrače.        


Utakmica je produžena četiri minute iako bi točnije bilo pet minuta zbog tri ukazivanja pomoći (48.,82. i 85. minuta) koja su trajala gotovo 3 minute, a bilo je i pet zamjena.

Utakmicu između Intera i Osijeka sudio je Marin Vidulin, a pomagali su mu Vedran Đurak i Sanja Rođak-Karšić. Četvrti sudac bio je Fran Jović.

U 6. minuti umjesto ubacivanja iz kuta za Osijek dosuđena je lopta za Inter iako je igrač intera zadnji igrao loptom, a lopta je vidljivo promijenila smjer.                         


U 15. minuti ispravno je dosuđeno zaleđe iako igrač Intera nije igrao loptom, ali je iz nedopuštene situacije svojim kretanjem utjecao na protivničke igrače.    


U 20. minuti igrač Intera (Postonjski) za povlačenje s leđa nije niti upozoren.                               


U 26. minuti prema struci ispravno je dosuđen kazneni udarac za Osijek i dodijeljena opomena igraču Intera (Savić) zbog igranja rukom.U 54. minuti igrač Intera (Ljubić) zaslužio je opomenu zbog prekršaja koji je napravio. Nakon prekršaja došlo je do nagurivanja igrača, a i glavni i četvrti sudac su suprotno naputcima ušli u gužvu razdvajati igrače. Također prema uputama trebalo je izdvojiti po jednog igrača sa svake strane i opomenuti ih. Na kraju, jedini opomenut bio je igrač Intera (Ljubić), ali ne zbog prekršaja već, kako piše u zapisniku, zbog naguravanja.


U 59. minuti nije jasno gdje sudac vidi prekršaj igrača Intera (Bosec).   


U 76. minuti ispravno je dosuđeno zaleđe igrača Intera.             


U 87. minuti igrač Osijeka (Škorić) pogibeljno starta đonom prema glavi protivnika, ali nije za to opomenut.       


U 90. minuti igrač Osijeka (Žaper) udara rukom u lice protivnika, ali nije dosuđen prekršaj za Inter.               


U 91. minuti dva igrača Intera simultano simuliraju, a sudac im dopušta da to traje čak 90 sekundi.                      


Utakmicu između Lokomotive, odnosno kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo i Hajduka sudio je Ivan Bebek, a pomagali su mu Goran Pataki i Jerko Crnčić. Četvrti sudac bio je Marko Matoc.

U 26. minuti nepotrebno je dosuđen prekršaj igrača Hajduka (Jairo) budući da Grbić mirno kontrolira loptu i može započeti novu akciju.


U 29. minuti Uzuni rukom odnosi loptu i simulira te traži prekršaj. Bebek je blizu i ne dosuđuje igranje rukom kao ni opomenu zbog simuliranja.


U prvom poluvremenu nije bilo nadoknade vremena iako su bila dva prekida i to u 17. i 20. minuti.                    

U 56. minuti Mersinaj ispruženom rukom zaustavlja loptu, a Bebek ne dosuđuje prekršaj za Hajduk.            


U 84. minuti nije dosuđena opasna igra i prekršaj za Hajduk zbog visoko podignute noge Tolića.                                   


U 89. minuti nije dosuđeno ubacivanje sa strane za Hajduk iako je Tolić zadnji igrao loptom.


U 90. minuti igrač Hajduka (Jairo) pada u kaznenom prostoru protivnika, ali intenzitet kontakta nije dovoljan za kazneni udarac.


Utakmica je ispravno produžena tri minute, a nadoknada je produžena još samo 30 sekundi iako se cijelu prvu minutu nadoknade nije igralo, a za vrijeme nadoknade obavljena je i jedna zamjena.


Dakle, vidjeli ste sad i sami. Nekima ni povlačenje linija ne može pomoći utvrditi očito zaleđe, pa se unaprijed radujemo VAR analizama situacija.

I naravno, u emisijama koje su posvećene Prvoj HNL, već su se dobrano specijalizirali u disciplini „neprikazivanje spornih situacija“. Pa su tako gledatelj ostali uskraćeni za simuliranja Šituma i Uzunija, Perićevo i Žaperovo udaranje protivnika rukom u glavu. S tim da je u prvoj situaciji čak dosuđen i prekršaj za Dinamovog braniča!?

Vole naši stručnjaci i educirati s vremena na vrijeme, ali su propustili u 12. kolu izdvojiti naguravanje igrača Intera i Osijeka i objasniti da se tako suci ne trebaju ponašati. No, ruku na srce, ne pamtimo kolo otkako radimo Slobodnu procjenu, da su stručnjaci u studiju toliko puta preko usta prevalili da je sudac pogriješio.

Eh da, vratio nam se i junak Mile Škorić. Kako drugačije nego đonom prema glavi. I kako drugačije je moglo završiti nego bez opomene. I s njegovih histeriziranjem jer je sudac uopće dosudio prekršaj.

A Interov dvojac ima zajamčen posao u kazalištu. Bolju simultanu glumu dugo nismo vidjeli. Ni na filmskom platnu, a kamoli na nogometnom terenu.

Dejan Šmehil


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter