Slobodna procjena: Analiza suđenja 11. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Iza nas je 11. kolo Prve HNL, a voditelj emisije Treće poluvrijeme, Saša Marić, slavodobitno je izjavio da su izdvojili minimalan broj situacija. U normalnim ligama i državama to bi značilo odlično odrađen posao sudaca. Kod nas… Hm.

Jer… E moj Saša, bilo je materijala. I znamo da se bližio dernek u Splitu i da je trebalo požuriti na svehrvatsko ujedinjenje, ali opet, miša mu maloga. Šteta je da nije analizirano gaženje Obenga, startovi Markovića i Cokaja, simuliranja Grgića, Lope, Zwolinskog, pogodak Hajduka, startovi Kadziora i Perića, izvođenje kaznenog udarca Osijeka, zaleđa Kastratija i Pavičića…

Kako samo proročki zvuče riječi The Beat Fleeta iz pjesme Genije koju ćemo malo prilagoditi.

„U redu, Saša, Viki i ostali…, ovo je u redu, al koji je ovo k****, donesite kredu. Da vam nacrtan na ploči jednom za svagda, nećete ništa postić’ bez puno rada. Učiti, učiti i samo učiti, jer jedino tako možete razlučiti. Šta je dobro, a šta nije, šta se smi uvrstit’, a šta ne smije. Sve se mora dobro promatrat’. Evo, npr., fali vam situacija na kvadrat.“

Utakmicu između Istre i Intera sudio je Fran Jović, a pomagali su mu Sanja Rođak-Karšić i Goran Loparac. Četvrti sudac bio je Goran Pečarić.

U 4. minuti igrač Istre (Regan) trebao je biti opomenut zbog gaženja igrača Intera (Čeliković).                                   


U 23. minuti igrač Intera (Grgić) simulira udarac u glavu, a glavni sudac nasjeda i dosuđuje prekršaj iako je udaljen samo nekoliko metara.

U 65. minuti igrač Intera (Mazalović) je zbog opasne igre nogom po glavi i oko glave igrača Istre (Ivančić) trebao biti opomenut.                          


U 87. minuti neispravno je označeno zaleđe igrača Istre jer pomoćni sudac nije bio dobro pozicioniran.    


Utakmicu između Hajduka i Varaždina sudio je Marin Vidulin, a pomagali su mu Goran Perica i Jerko Crnčić. Četvrti sudac bio je Marko Linić.

U 1. minuti ispravno je dosuđeno minimalno zaleđe igrača Hajduka.        

U 21. minuti igrači Hajduka neispravno su izveli prekršaj jer lopta nije mirovala, a iz te akcije postignut je prvi gol na utakmici.                       

U 49. minuti igrač Varaždina (Lisakovich) trebao je biti opomenut za zakašnjeli start i prekršaj u izglednoj poziciji na rubu kaznenog prostora.                             


U 78. igrač Varaždina (Senić) je opravdano opomenut zbog gaženja na stopalo. 

U 90. minuti igrač Varaždina (Senić) dobio je drugu opomenu zbog nedopuštenog korištenja ruke kao alata. 


Utakmica je produžena samo tri minute, a trebalo je dulje zbog zamjena i tri prekida zbog ukazivanja pomoći igračima.

Utakmicu između Dinama i Slavena sudio je Tihomir Pejin, a pomagali su mu Marjan Tomas i Kruno Šarić. Četvrti sudac bio je Josip Lučić.

U 4. minuti opravdano je dosuđen kazneni udarac za Dinamo i opomenut igrač Slavena (Nowak) zbog povlačenja u kaznenom prostoru.U 46. minuti igrač Dinama (Kadzior) trebao je biti opomenut za opasan i oštar prekršaj.   


U 80. minuti igrač Dinama (Perić) trebao je biti opomenut zbog prekršaja kojim je zaustavio izgledan napad Slavena.


Utakmicu između Osijeka i Gorice sudio je Ivan Vučković, a pomagali su mu Ivica Modrić i Luka Pušić. Četvrti sudac bio je Ivan Župan.

U 26. minuti igrač Osijeka (Lopa) simulira i pokušava iznuditi prekršaj na rubu kaznenog prostora.                      


Prvo poluvrijeme produženo je jednu minutu, a trebalo je dvije zbog dva duža ukazivanja pomoći igračima na početku utakmice.

U 45+2. minuti ispravno je dosuđeno zaleđe igrača Osijeka.                   


U 48. minuti igrač Gorice (Zwolinski) simulira na sredini igrališta.     


U 64. minuti nije signalizirano zaleđe i dosuđen je dvojben kazneni udarac za Osijek. Struka je opet podijeljenog stava i dok Strahonja jasno kaže kako su suci pogriješili sve što su mogli (zaleđe, kazneni udarac, isključenje) njegov kolega Šetka trudi se, stvarno se trudi, objasniti neobjašnjivo. Za zaleđe olakšavajuća okolnost je da sudac ima naputak pustiti ovakve situacije, a igrač Osijeka je, po njegovim riječima, samo u jednom i to baš tom trenutku u poziciji zaleđa. To govori bez obzira što se igrač Osijeka cijelo vrijeme vraća iz pozicije zaleđa. Kazneni udarac je po njemu opravdan jer kontakt postoji i sudac je procijenio da je za njega kriv obrambeni igrač. Čak ni VAR ne bi promijenio odluku. Ni za kazneni udarac ni za zaleđe jer se ne vidi rame obrambenog igrača.Prilikom izvođenja kaznenog udarca igrač Osijeka ušao je u kazneni prostor prije nego je kazneni udarac izveden.


U 75. minuti dobra je procjena da nema zaleđa prije vodećeg gola Osijeka.


U 82. minuti igrač Osijeka (Lopa) trebao je dobiti drugu opomenu zbog zakašnjelog starta.           U 93. minuti lopta je od igrača Gorice izašla van terena, a dodijeljena je Gorici umjesto ubačaja iz kuta za Osijek.


Utakmicu između Rijeke i Lokomotive, odnosno kluba koji ne bi smio igrati u istoj ligi kao i Dinamo sudio je Igor Pajač, a pomagali su mu Goran Pataki i Nikola Kečkiš. Četvrti sudac bio je Dario Bel.

U 15. minuti upitno je radi li se o zaleđu koje nije signalizirano nakon čega Kastrati ima veliku priliku.             U 68. minuti opet je upitno radi li se o zaleđu igrača Rijeke koje je signalizirano. Nema snimke bočnom kamerom.U 72. minuti Marković je trebao dobiti drugu opomenu jer je išao otvorenim đonom na stopalo igrača Rijeke.   


U istoj minuti dobra je odluka da nema kaznenog udarca za Rijeku jer Uzuni prvo izbija loptu.


U 73. minuti i Cokaj je trebao dobiti drugu opomenu zbog zakašnjelog neopreznog starta nad igračem Rijeke (Kvržić).


U 83. minuti dosuđen je prekršaj Uzunija koji je i opomenut iako se po snimci ne može zaključiti što se točno dogodilo.


Kad vam, uz Brunu Marića, vodeći čovjek za VAR edukaciju, Tomislav Šetka, za ono što se dogodilo u 64. minuti utakmice Osijeka i Gorice kaže da tu ni VAR neće pomoći, onda je moj savjet – ljudi, najbolje vi nemojte ni uvoditi to „čudo tehnologije“. I ovako su pogreške kao „dobar dan“, svjesni smo da ih ima, ali nekako smo navikli. I pomirili se s tim. Tužno, ali je tako.

A kad budete iste te pogreške ponavljali uz svu moguću pomoć, i opravdavali ih na sve (ne)moguće načine, evo muka nam je već sad.

Jer sad smo prvi put jasno i glasno čuli da VAR neće pomoći ni kod situacija kao što je ta iz Gradskog vrta. Iako su i zaleđe i nepostojeći kazneni udarac očiti da ne mogu biti očitiji, sve bi ostalo isto.

I sam „uvjeren“ u ono što govori, trebalo je Šetki pet minuta da objasni neobjašnjivo. Ma uostalom, čuli ste i sami. Kako se bliži uvođenje VAR-a, sve je jasnije da će kod nas to biti preVARa…

Dejan Šmehil


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email