Slobodna procjena: Analiza suđenja 10. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: Pixabay (ilustracija)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

John Wooden jedan je od najvećih košarkaških trenera svih vremena. U igrače je, između ostalih, pretvorio Kareema-Abdula Jabbara i Billa Waltona. A njih dvojicu ne treba previše predstavljati. Bio je prvi u povijesti koji je primljen u Hall of Fame kao igrač i kao trener. Osvojio je pregršt titula i porušio brojne rekorde, a bio je nadaleko poznat po svojim kratkim, ali inspirativnim porukama igračima. Između ostalog, rekao je jednom prilikom:

„Čista savjest je najmekši jastuk.“

Čemu ovakav uvod? O savjesti je, naime, nešto govorio i Damir Mužek u emisiji Treće poluvrijeme. Uglavnom, da ne duljimo, zaključak mu je bio da hvala Bogu da postoji analiza koja otkrije je li sudac bio u pravu pa, eto, suci mogu mirno spavati i imati čistu savjest kad vide da su dobro dosudili neku situaciju… Hm, ne znamo za vas, ali nakon afere s podmićivanjem hrvatskih sudaca koja nikad nije do kraja istjerana na čistac, spomenuti hrvatske suce i čistu savjest u istoj rečenici je oksimoron. I tu nema mekih jastuka…

Jer, onda su i naši „stručnjaci“, radi mirne savjesti sudaca, je li… trebali analizirati i eventualno igranje rukom prije prvog pogotka Osijeka ili eventualno zaleđe Gorice prije drugog pogotka ili eventualno igranje rukom igrača Istre u kaznenom prostoru. Nisu. Kao što režiseri nisu našli shodnim ponoviti neke od spornih situacija.

A ovako izgleda naša analiza 10. kola Prve HNL pa zaključke o dijeljenju (ne)pravde donesite sami.

Utakmicu Lokomotive i Dinama odnosno onu kojoj suci i ne trebaju sudio je Ivan Bebek, a pomagali su mu Goran Pataki i Marjan Tomas. Četvrti sudac bio je Marin Vidulin.

U 32. minuti Moharrami je zaboravio da se radi o trening utakmici pa je ometao izvođenje prekida, ali, s obzirom na karakter utakmice, nije zbog toga opomenut.                            


U 59. minuti ispravna je procjena pomoćnog suca da se ne radi o zaleđu kod trećeg pogotka Dinama iako nije bio u liniji s igračima.  U 74. minuti Kolinger povlači Gavranovića koji je u nastavku akcije postigao pogodak pa nema potrebe za opomenom Kolingera.Utakmicu između Varaždina i Rijeke sudio je Igor Pajač, a pomagali su mu Bojan Zobenica i Vedran Đurak. Četvrti sudac bio je Josip Lučić.

U 38. minuti ispravno je puštena prednost i potom dodijeljena prva opomena igraču Varaždina (Đurasek).


U 62. minuti označeno je zaleđe igrača Varaždina iako je napadač u liniji.U 68. minuti igrač Varaždina (Đurasek) isključen je zbog druge opomene koju je dobio za pogibeljan start s leđa, a trebao je biti izravno isključen. U 72. minuti igrač Varaždina (Težak) trebao je biti opomenut zbog nesportskog ponašanja.         


U 91. minuti igrač Rijeke pada u kaznenom prostoru i opomenut je zbog simuliranja, a struka smatra da zbog malog kontakta nije trebao biti opomenut.


U 92. minuti nepotrebno je dosuđeno zaleđe u trenutku kad vratar već ima loptu u rukama.


Utakmicu između Slavena i Osijeka sudio je Duje Strukan, a pomagali su mu Goran Perica i Hrvoje Radić. Četvrti sudac bio je Tino Krečak.

U 25. minuti upitno je je li igrač Osijeka (Žaper) igrao rukom prilikom smirivanja lopte. U nastavku akcije Osijek je poveo, a redatelj prijenosa nije smatrao potrebnim ponoviti sporni dio akcije kao što ni struka nije vidjela u tome ništa sporno.


U 67. minuti igrač Osijeka (Mance) baca se u kaznenom prostoru, a struka smatra opravdanom odluku suca da se ne radi o simuliranju.


U 84. minuti ispravno je dosuđeno zaleđe igrača Slavena (Krstanović) i poništen pogodak.


Utakmicu između Intera i Gorice sudio je Mario Zebec, a pomagali su mu Borut Križarić i Jerko Crnčić. Četvrti sudac bio je Ivan Župan.

U 20. minuti prestrogo je dodijeljena opomena igraču Intera (Serderov).


U 27. minuti opravdano je dodijeljena prva opomena igraču Gorice (Marina) zbog korištenja ruke kao alata.


U 30. minuti igrač Intera (Mamut) trebao je biti opomenut zbog simuliranja u kaznenom prostoru.


U 53. minuti opravdano je dodijeljena druga opomena igraču Gorice (Marina) zbog preoštrog starta s leđa.


U 57. minuti Gorica je postigla drugi pogodak, a upitno je radi li se o zaleđu igrača koji postiže pogodak.                     U 62. minuti lopta pogađa u ruku igrača Gorice (Suk) koja je odvojena od tijela i trebalo je dosuditi kazneni udarac za Inter. Sudac je prvo dosudio kazneni udarac, a potom promijenio svoju odluku nakon konzultacije s pomoćnikom.U 76. minuti igrač Intera (Ljubić) ispred pomoćnog suca gazi igrača Gorice (Zwolinski) i za to nije opomenut. 


Utakmicu između Istre 1961 i Hajduka sudio je Fran Jović, a pomagali su mu Ivica Modrić i Luka Pušić. Četvrti sudac bio je Andrej Burilo.

U 13. minuti opomenut je igrač Hajduka (Jradi) zbog preoštrog starta koji se na snimci ne vidi.                                   


U 20. minuti dosuđeno je sumnjivo zaleđe igrača Hajduka(Dolček).U 22. minuti dosuđeno je još jedno sumnjivo zaleđe igrača Hajduka(Jairo).Prvo poluvrijeme produženo je jednu minutu iako bi dvije bile primjerenije s obzirom na tri duža prekida (13., 17. i 42. minuta) od ukupno dvije minute.

U 82. minuti upitno je radi li se o zaleđu igrača Istre nakon kojeg Istra ima veliku šansu. Ni redatelj ove utakmice nije smatrao potrebnim prikazati trenutak dodavanja drugom kamerom kojom bi bolje vidjeli situaciju kao što ni struka nije smatrala potrebnim analizirati je.  U 86. minuti jedan ubačaj u kazneni prostor Istre blokiran je rukom. Jasno se vidi namjera igrača(Pavić) da igra rukom i pokret ruke prema lopti, ali struka nije smatrala potrebnim razjasniti ovu situaciju.


U 86. minuti opravdano je dodijeljena opomena po jednom igraču iz svake momčadi nakon manjeg naguravanja među igračima.Nadoknada vremena od šest minuta je opravdana ako se uzmu u obzir dva prekida zbog ulaska liječnika u 57. i 78. minuti, zatim dva prekida zbog baklji u 48. i 73. minuti kao i prekid zbog naguravanja igrača u 86. minuti.

Onda, što mislite, imaju li naši vrli suci čistu savjest? Možda i imaju, možda su sve njihove greške i previdi slučajni i posljedica objektivnih okolnosti na terenu ili kronične nesposobnosti za posao koji obavljaju, ali što je sa savjesti onih koji bi ove situacije trebali analizirati i objasniti? Gospodin Kulušić, glavni i odgovorni, nedavno je istaknuo da se u emisiji VAR analiziraju sve sporne situacije iako se iz kola u kolo to ne događa a radi se o odlukama koje direktno utječu na rezultat.

U svijetu već neko vrijeme postoji rugalica: Ako nešto nije na društvenim mrežama, nije se ni dogodilo. A očito to vrijedi i za hrvatski nogomet. Ako nešto naši suci nisu vidjeli, nije se ni dogodilo. Penal, crveni, lakat u glavu… Nebitno. Sreća pa ih nekad nema šestorica koji prate igru… Ili da sudac nije bio 3-4 metra od događaja pa nije vidio. Budući da to ne vide ni oni koji su plaćeni za analizirati sporne situacije možemo i dalje samo sjesti i plakati.

Inače, ovo kolo je obilježio veliki broj simuliranja. Kako i neće igrači igrati na tu kartu kad gluma u hrvatskom nogometu bolje kotira nego u hrvatskom glumištu. A za ona simuliranja koja se kazne struka tvrdi da se ne bi trebala kažnjavati… Pa kad je bal, nek’ je maskenbal! U ovom slučaju, predstava.

Dejan Šmehil


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email