Slobodna procjena: Analiza suđenja 1. kola HT Prve lige (VIDEO)

Foto: Pixabay (ilustracija)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

I dok se nogometaši još uhodavaju, polako hvataju formu, dižu razinu igre, naši vrli suci tih problema nemaju. Oni su od prvog kola krenuli jako, pokazali da nisu izgubili ni trunku one magije koja ih je ‘krasila’ prošle sezone. Naravno, s ‘odličnom’ formom sudaca dolazi i neibježna siva zona, jedan od zaštitnih znakova dijeljenja (ne)pravde na travnjacima HNL-a. Trebalo im je samo sedam minuta da je prvi put upotrijebe, a gle čuda, u korist prvaka… I to u prijateljskoj utakmici sa sestricom.

Ali da vam ne otkrivamo previše, idemo proći sve sporne i edukativne situacije iz 1. kola nove sezone Hrvatski Telekom Prve lige.

Utakmicu između Osijeka i Slavena sudio je Fran Jović, a pomagali su mu Ivica Modrić i Luka Pušić. Četvrti sudac bio je Ante Čuljak.

U 7. minuti dosuđeno zaleđe igrača Osijeka (Marić) iako se nalazi u liniji i po naputcima treba dati prednost napadaču.
U 22. minuti ispravno je puštena prednost i naknadno Jović opominje igrača Slavena (Međimorec).               


U 37. minuti lopta je pogodila igrača Slavena (Puclin) prvo u tijelo pa u zemlju i tek onda u ruku i zato se ne radi o kažnjivom igranju rukom.                    


U 61. minuti igrač Osijeka (Mance) neoprezno udara vratara Slavena, a sudac ne dosuđuje niti prekršaj za Slaven. Primijetimo da je udaljen više od 20 metara od mjesta događaja.                   


U 71. minuti igrač Osijeka (Škorić) s leđa odnosi igrača pa tek onda loptu, a to nije bilo dovoljno za prekršaj.     


U 74. minuti igrač Osijeka (Marić) pada u kaznenom prostoru, a po procjeni suca nije se radilo o prekršaju za kazneni udarac. I opet je glavni sudac udaljen 20-ak metara od mjesta duela.                       


U 84. minuti opravdano je dodijeljena druga opomena igraču Slavena (Međimorec) zbog zakašnjelog starta.       


Utakmicu između brata i sestre sudio je Igor Pajač, a pomagali su mu Bojan Zobenica i Robi Kezele. Četvrti sudac bio je Marko Linić.

U 1. minuti opravdano je dodijeljena najbrža opomena igraču sestrice (Arežina) iako se poskliznuo i neoprezno napravio prekršaj.


U 7. minuti neispravno je označeno zaleđe igrača sestrice (Drožđek) iako se nalazio u liniji s igračem Dinama i tako je prekinuta akcija u kojoj je išao sam na vratara bratske momčadi.              
U 11. minuti opravdano je dosuđen kazneni udarac za brata.                  


U 23. minuti igrač velikog brata (Perić) nije opomenut za lakat s leđa u skoku, a i u padu je neoprezno udario protivnika.                     


U 37. minuti ispravna je procjena da nema zaleđa.                     


U 38. minuti opravdano je dosuđen kazneni udarac za sestricu.             


U 67. minuti dodijeljena je opomena Assane Mbodji za start koji je neusporedivo blaži od starta Perića u 23. minuti.


U 82. minuti Lešković povlači s leđa protivnika bez lopte koji pada na rubu kaznenog prostora, ali glavni sudac to ne vidi. Utakmicu između Rijeke i Varaždina sudio je Dario Bel, a pomagali su mu Goran Perica i Hrvoje Radić. Četvrti sudac bio je Ivan Matić.

U 19. minuti igrač Rijeke (Pavičić) zakašnjelo oštro starta na igrača Varaždina (Perković), ali nije opomenut.


U 42. minuti igrač Rijeke (Raspopović) oštrim klizećim startom odnosi igrača Varaždina (Turčin), ali ni on nije opomenut.                                     


U 43. minuti igrač Rijeke (Lepinjica) u skoku je laktom u glavu udario protivnika (Benka) i samo je usmeno upozoren.


U 51. minuti igrač Rijeke (Murić) trebao je biti opomenut zbog simuliranja.


U 54. minuti igrač Varaždina (Senić) odgurnuo je igrača Rijeke (Čolak) bez da je želio igrati loptom, ali nije dosuđen prekršaj za Rijeku. 


U 55. minuti ponovno igrač Varaždina (Senić) skače (doslovno) na igrača Rijeke (Čolak), ali glavni sudac i prvi pomoćni ponovno ne označavaju prekršaj za Rijeku.                                      


Utakmicu između Gorice i Intera sudio je Ivan Bebek, a pomagali su mu Borut Križarić i Mario Pepur. Četvrti sudac bio je Marin Vidulin.

U 18. minuti igrač Gorice (Babec) u skoku udara rukom u glavu protivnika odmah ispred suca, ali nema prekršaja.


U 33. minuti opravdano je dosuđen prekršaj iz kojeg je Gorica postigla pogodak.             


U 52. minuti igrač Intera (Galić) namjerno, bez šanse da igra loptom, udara po nogama protivnika i prolazi bez opomene.                                               


U 59. minuti vidjeli smo primjenu novog pravila po kojem sudac više nije zrak.                 


U 66. minuti opravdano nije dosuđeno igranje rukom u kaznenom prostoru Intera jer su ruke bile ispred tijela i nije spriječen put lopte prema golu. 


U 88. minuti nije dosuđen očit prekršaj za Inter na rubu kaznenog prostora iako je sudac na metar od mjesta događaja.


Utakmicu između Hajduka i Istre sudio je Tihomir Pejin, a pomagali su mu Goran Pataki i Kruno Šarić. Četvrti sudac bio je Ivan Vučković.

U 8. minuti postignuti pogodak Hajduka je regularan jer je vrataru Istre lopta ispala iz ruku.                       


U 9. minuti igrač Hajduka (Simić) je za ovo opasno gaženje trebao biti opomenut, a samo je upozoren. Tihomir Pejin je upotrijebio poznati znak respect na rukavu dresa.              


U 18. minuti nije dosuđen očiti prekršaj za Hajduk.                                             


Ove dvije situacije najbolje vidi četvrti sudac, ali on ništa ne dojavljuje glavnom.              

U 24. minuti nije dosuđen korner za Istru iako je vratar Hajduka zadnji igrao loptom, a glavni sudac je u idealnoj poziciji. Posavec je naknadno u pauzi igre glavnom sucu priznao da je on posljednji dirao loptu.  


U 41. minuti igrač Istre je najvjerojatnije bio u zaleđu, ali ne može se pomoćniku zamjeriti jer je pokriven tijelima igrača i ne vidi se dobro trenutak kada je upućena lopta.   
Sudačka nadoknada vremena u prvom poluvremenu je iznosila jednu minutu iako je samo stanka za osvježenje trajala minutu i pol.   

U 62. minuti igrač Hajduka (Simić) koji već ima usmeno upozorenje ni za ovaj prekršaj bez šanse igranja loptom nije opomenut. 


Utakmica je ispravno produžena šest minuta, ali je i taj produžetak trebalo produžiti još barem minutu zbog dva ulaska liječnika za vrijeme trajanja produžetka.

Kao što smo rekli u uvodu, vrlo malo toga se promijenilo u odnosu na prošlu sezonu. Pardon, jest jedna stvar, suci više nisu zrak. Iako nam ni to nije najbolje objašnjeno. Bebeka je lopta pogodila na utakmici Gorice i Intera, lopta je ostala u posjedu iste momčadi koja zatim, ničim izazvana, izbacuje loptu van, a on je vraća na mjesto gdje ga je pogodila i dolazi do sudačkog podbacivanja.

Inače, suci više nisu zrak, ali se neki ponašaju kao da jesu. Poput Bela koji je na utakmici Rijeke i Varaždina podijelio četiri žuta kartona (sve gostima), ali je isto toliko trebao dodijeliti i domaćinu. Nije ni jedan. Kao što nije sudio ni neke očite prekršaje, ali dobro, kako bi rekli naši analitičari suđenja kad krenu opravdavati – nisu greške utjecale na konačan ishod.

A neke druge su mogle. Kao puštanje zaleđa nakon čega je Istra imala stopostotnu šansu kod vodstva Hajduka 1:0. Potencijalno i situacija iz Osijeka gdje samo pukom srećom nije došlo do teže ozljede vratara. Fran Jović nikako da nauči na svojim greškama. Prošle sezone je vrataru Hajduka slomljena ruka u Gradskom vrtu, ovaj je put mogao nastradati Belupov Filipović.

Da sumiramo, krenula je nova sezona, HNTV je dao i novo ime emisiji, ali to je jedino što je novo. ‘Struka’ koja objašnjava je ista, iste se bajke pričaju u sivoj zoni, laktovi u glavu se ne kažnjavaju, ne sude se očiti prekršaji, procjene zaleđa su loše, suci su u nekim situacijama katastrofalno postavljeni, tj. daleko od mjesta događaja. Mada, nekima ni blizina kao ni najbolji mogući kut nisu dovoljni za dobru odluku…


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter