Slavija: Made in Czech Republic

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Početkom rujna prošle godine praška Slavia je postala klub u većinskom vlasništvu tvrtke CEFC iz Kine. Kineski ulagači imaju 59,97 %, Jiri Šimane 39,98 % a mali dioničari 0,05% dionica. Slavia je i klub koji u Hrvatskoj njeguje dobre odnose sa splitskim Hajdukom, pa je utoliko i zanimljiva domaćim navijačima.

Zanimljivost je da je predsjednik Slavije Jiri Šimane, dakle drugi najveći dioničar, dok kineske ulagače predstavlja Jaroslav Tvrdik. Nakon što su na početku preuzimanja pokrili sve dugove u visini od 6,2 milijuna eura, novi vlasnici se nisu odveć razbacivali novcem. Proračun Slavije postavljen je na 150 milijuna čeških kruna ili 5,5 milijuna eura. Tvrtka CEFC je potpisala sponzorski ugovor koji jamči 3,7 milijuna eura kroz tri godine, dakle oko 1,25 milijuna godišnje.

Planovi postoje i za stadion. Iako je Eden na kojem Slavia igra svoje utakmice u vlasništvu Vaclava Slavičeka, Tvrdik je najavio ovih dana preuzimanje 75% dionica tog stadiona. Naime, namjera novih vlasnika Slavije je povećanje kapaciteta s 21 tisuće mjesta na 40 ili čak 50 tisuća mjesta.

Igrački kadar je zimus također doživio ozbiljne promjene. Dovedeni su mahom mladi i talentirani igrači željni afirmacije. Odšteta se nije plaćala osim za iskusnog Husbauera koji je doveden za otprilike 600.000 eura iz gradskog rivala Sparte. Jedan od postulata je i da Slavia ne dovodi strance osim ako nisu iz Slovačke. Objašnjenje je da se Slovacima lakše uklopit u češki mentalitet, dakle zbog brže prilagodbe. To se i vidi po zimskim dolascima igrača gdje je od stranaca doveden samo jedan od najtalentiranijih Slovaka Mihalik. Kineski igrači nisu predviđeni za dolazak u Prag.

Rezultatski gledano, Slaviji je cilj ove sezone osigurati mjesto u Europi. Zasad zaostaju 3 boda za četvrtim Liberecom (39:36) koji drži posljednju ulaznicu za europska natjecanja. No, i tu bi posao mogao biti bitno olakšan za Pražane. Ako netko od klubova koji su plasirani na pozicijama iznad Slavije osvoji kup, tada i peto mjesto vodi u Europu. Slavia se može pohvaliti i da je ove sezone konačno nakon pune 3 godine pobijedila gradskog rivala Spartu. Pohvalno je i da su nositelji igre u sredini terena izdanci njene omladinske škole Zmrhal i Souček.

Za kraj ćemo spomenut i informaciju koja se pojavila u češkim medijima da bi tvrtka CEFC preuzela 50% dionica tvrtke JT. Informacija je zanimljiva jer JT posjeduje 60% dionica praške Sparte a CEFC već sada navodno posjeduje 40% dionica te tvrtke. Jasno problem bi bio u sukobu interesa i kako bi na to gledala UEFA. No, zasad su to samo nepotvrđene informacije.


Domagoj Mikulić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter