Skonto zadesilo hajdučko prokletstvo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Prošle su tri i pol godine otkad su se Hajduk i Skonto iz Rige susreli u kvalifikacijama za Europa ligu. Tog vrućeg 19. srpnja 2012. godine Hajduk je golovima Vukušića i Trebotića slavio 2:0 u Splitu dok je Skonto golom Sinelnikovsa u trećoj minuti sudačke nadoknade slavio s minimalnih 1:0 u uzvratu u Rigi.

Skonto je od osamostaljenja Latvije osvojio 15 prvenstava i 8 kupova. Od okršaja sa splitskim ‘bilima’ u prvenstvu su četiri puta uzastopno bili viceprvaci. Ipak, crna sudbina sustigla je i najtrofejniji latvijski klub. Krajem siječnja je latvijski savez odbio Skontu izdati licencu za sezonu 2016.. Unatoč uloženoj žalbi, savez je ostao pri svojoj prvotnoj odluci. Spomenimo samo da se latvijska liga igra po sustavu proljeće-jesen.

Prema navodima saveza, licenca nije izdana zbog povrede paragrafa 22., 23., 24. i 46.. U prijevodu, problem je u infrastrukturi, stadionu, trening kampu i dugovima prema zaposlenicima i poreznoj upravi. Visina duga prema poreznoj upravi je oko 578.000 eura. Poznato je da je Skonto već unatrag zadnjih nekoliko sezona dobio licencu “na lijepe oči”, ali dugovi su se nastavili množiti. Već lani je licenca dobivena tek nakon žalbe i kad su čelnici kluba predočili plan za vraćanje dugova, ovog puta se savez odlučio na radikalnu mjeru. Klupskim čelnicima pak ostaje rok do ponedjeljka da se prijave za sudjelovanje u drugoj ligi.

Ovom odlukom umjesto Skonta u najviši razred ulazi Riga futbolasskolai ili Škola nogometa Riga. Ostalih sedam sudionika su Liepaja, Daugavpils, Jelgava, Spartaks, METTA, Ventspils i FC Riga.

Domagoj Mikulić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter