Siniša Oreščanin – trener s jasnom idejom i znanjem kako istu sprovesti u djelo (FOTO&VIDEO)

Foto: Robert Matić / hajduk.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nedavno smo obrađivali RB Salzburg Marca Rosea i Renea Marića. Navodno se u Hajdukovoj Akademiji prati rad tog kluba, a nakon odgledanih utakmica Hajdukove druge momčadi i prve momčadi RB Salzburga mogu reći kako Hajduk II u igri implementira neke stvari koje su vrlo prepoznatljive u austrijskoj momčadi.

U fazi obrane (koja je prvenstveno sačinjena od presinga) se gaji sustav 4-3-1-2 sa iskakanjem desetke skroz naprijed (u Hajdukovom slučaju Teklić).

Napadači odsjecaju linije dodavanja i drže protivnika u sjeni. Vezni trio ne stoji skroz usko, jer tada ne bi mogli kontrolirati širinu.

Screenshot: HNTV

Prema naprijed se razvija pozicijska igra kroz visoki stupanj organizacije i konstantno dobre strukture u romboidnom 4-4-2 sustavu. Nikako onom klasičnom, jer napadače možemo često pronaći u širokim zonama. Oni mogu stajati i uže jer tada centralni vezni ili tzv. osmica može širiti igru u bočnoj zoni. Rotacije su jako bitne, ali moraju biti organizirane i kontrolirane, a ne prepuštene čistoj improvizaciji.

Screenshot: HNTV
Screenshot: HNTV

Igra se gradi po određenim dubinama i širinama kako bi se u svakom trenutku mogao napraviti overload nekog dijela terena, te samim time kako momčad nikada ne bi ostala bez opcija u igri.

Screenshot: HNTV

Potražnja sa superiornostima (pozicijska ili prostora, kvalitativna, kvantitativna) je stalna. Half space ili poluprostori su vrlo važne zone, jer u njima nastaje dilema za protivnika, a centralni veznjaci se konstantno zabadaju u iste. Često se radi overload half space-a.

Prisutni su lažni potezi i razni oblici manipulacije protivnikom. Najčešće se radi o kretnji u sjeni protivničkih igrača.

Momčad je prožeta situacijskim mehanizmima i Hajduk II zapravo taktički implementira igru koja je nedostižna većini prvoligaša. Osobno mi Hajdukova druga momčad igra jedan od najzanimljivijih, idejom najprožetijih, najprogresivnijih, a ujedno i jedan od najkompleksnijih nogometa od svih klubova u 1. i 2. HNL.

Oreščanin je trener s iznimnom idejom i doza rigidnosti, koju svakako posjeduje, njegovoj momčadi daje prepoznatljivost kakvu nema niti Hajdukova prva momčad.

Ponekad, s obzirom na starost momčadi, sasvim razumljivo nastaju oscilacije u izvedbi – ali želja za provedbom ideje kroz jasne procese je stalno vidljiva. Oreščanin i njegov stožer rade sjajan posao, a jednom kada ili ako Željko Kopić ode, Hajduk se ne bi trebao brinuti za budućnost klupe prve momčadi.

Pročitajte još:

>> Taktička analiza: Hajduk podigao kvalitetu gradnje igre, Dinamo još uvijek nije

A.K.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email