Savez potvrdio da konačni zdravstveni protokol za Prvu HNL još uvijek nije utvrđen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Povratak elitnog domaćeg nogometa sve je bliže, a uz klubove u velikim pripremama za nastavak HT Prve lige je i sam Savez, pod čijim okriljem se natjecanje i održava.

Javnost još uvijek nije službeno upoznata s detaljima zdravstvenog protokola koji će biti primjenjivan kada natjecanje počne, što i ne treba čuditi s obzirom na to da su prve utakmice (i to polufinala Hrvatskog nogometnog kupa) na rasporedu predzadnjeg i zadnjeg dana svibnja.

Jučer se na temu mjera zdravstvene sigurnosti po nastavku nogometnih natjecanja oglasio predsjednik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i tom prilikom za HNTV izjavio: “Ukoliko jedan igrač postane zarazan, taj klub, odnosno momčad će prekinuti natjecanje, svi koji su bili u kontaktu sa zaraženim u period od 48 sati morat će u samoizolaciju”.

Na ovu temu za istu televizijsku kuću pričao je i doktor Saveza Zoran Bahtijarević, koji je potvrdio da će do nedjelje (17.05.) biti izrađen program za održavanje utakmica.

S obzirom na ove javne istupe spomenutih, zatražili smo od Saveza informaciju o tome je li (kao što je to slučaj u njemačkoj Bundesligi) izglasan i možda javnosti dostupan zdravstveni protokol kojim će se klubovi voditi po pitanju priprema za natjecanje, održavanje istih i situacije u kojima eventualno budu imali zaraženih djelatnika ili nogometaša i stručnog osoblja.

Glasnogovornik Saveza Tomislav Pacak obavijestio nas je da zdravstveni protokol postoji zahvaljujući Radnoj skupini za povratak natjecanja, te da se na tom dokumentu studiozno radi već mjesec dana. S obzirom na činjenicu da se, prema tvrdnjama Packa, dokument praktički na dnevnoj bazi prilagođava epidemiološkoj situaciji u zemlji, isti još uvijek nije dostupan za javnost, već služi kao lista uputa i preporuka klubovima, koji su detaljno informirani o sadržaju istog.

Izjavu gospodina Capka o slanju čitave momčadi u karantenu ukoliko jedan igrač bude pozitivan iz Saveza nisu htjeli komentirati, naglasivši da konačne odluke po tom i ostalim pitanjima koji se tiču epidemiološkog djelovanja nisu u rukama spomenute radne skupine, ali ni samog Saveza.

Podsjetimo, diljem Europe domaća natjecanja su u fazi priprema za nastavak, no metode pristupa zdravstvenom protokolu razlikuju se od države do države. U nekim zemljama savezi i nadležne organizacije kroz zdravstvene protokole preporučuju nastavak natjecanja klubova u kojima eventualno bude pozitivnih nogometaša ili članova stručnog stožera, dok u drugima postoje odredbe prema kojima se preporučuje upravo suprotno, dakle trenutno izoliranje svih igrača, stručnog stožera i djelatnika kluba koji su prijavljeni za nastavak natjecanja.

Ono što je činjenica jest to da odluke o ovim mjerama u konačnici donose nadležne epidemiološke službe, pa su mogući i scenariji u kojima će se preporuke saveza i organizacija ‘ignorirati’, što je u ovoj situaciji i očekivano.

Iz Saveza su nas na ovu temu za kraj podsjetili da još uvijek ne postoji službena odluka Stožera za civilnu zaštitu RH koja dopušta nastavak natjecanja, kao niti upute HZJZ-a po tom pitanju, te da ne bi imalo smisla objavljivati dokument čiji će konačni sadržaj ovisiti, naravno, i o tim uputama HZJZ-a.

S obzirom na istupe ključnih ljudi u ovom procesu, za pretpostaviti je da će u Hrvatskoj na snazi biti preporuka prema kojoj će se momčad u kojoj bude pozitivnih igrača izolirati na određeni vremenski period, no kao što vidimo iz priloženog postoji realna mogućnost da svjedočimo i suprotnom scenariju.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email