Rosetti naslijedio Collinu na mjestu šefa europskih sudaca

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Roberto Rosetti je novi šef europskih sudaca. Na toj poziciji je naslijedio svog sunarodnjaka Pierluigija Collinu koji je na ljetnom seminaru sudaca u Nyonu podnio ostavku zbog osobnih razloga.

Collina je šef europskih sudaca postao 2010. godine, pet godina nakon što se oprostio od aktivnog suđenja. Za vrijeme svog mandata ustavnovio je CORE sustav odnosno centar sudačke izvrsnosti koji je pridonio boljoj pripremljenosti sudaca u tehničkom, fizičkom, nutricionističkom i taktičkom smislu kao i boljem znanju o momčadima kojima se sudi – navodi UEFA.

U svom obraćanju javnosti Collina je rekao:

Bila je privilegija posljednjih osam godina biti na čelu europskih sudaca. Zajedno sa svojim suradnicima i sudačkom komisijom ponosan sam na ostvareno u tom periodu. Zahvaljujem UEFA-i na snažnoj potpori sucima u proteklim godinama, kao i svim sucima zbog njihove potpune posvećenosti.

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin je prihvaćajući Collininu ostavku izjavio:

Pierluigi je donio istu viziju i razumijevanje u svojoj ulozi šefa sudaca kao što ju je imao u susretima koje je vodio kao sudac. Želim mu zahvaliti na prednosti u proteklim godinama kao i na onome što je donio europskom nogometu na ovoj poziciji.

Rosetti je bio međunarodni sudac od 2002. do 2010. godine, a na Euru 2008. godine je sudio prvi i posljednji susret na turniru. Iste godine je izabran za najboljeg suca svijeta u izboru Međunarodne organizacije za nogometnu povijest i statistiku. Tijekom ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Rusiji bio je zadužen za uvođenje i funkcioniranje VAR sustava, a prethodno je dvije godine bio šef sudaca u Italiji.

50-godišnjak će biti i na čelu Uefine komisije za suce, a nakon imenovanja je iznio svoje dojmove:

Velika je čast prihvatiti ovaj posao. UEFA je imala vodeću ulogu u razvoju suđenja kroz protekle godine te se radujem novim izazovima u nastavku unaprjeđenje ovog sustava, zajedno s predsjednikom, suradnicima, komisijom kao i ostalim članovima organizacije.

Čeferin je naglasio:

Roberto je bio prirodan odabir za nasljednika. Njegovo iskustvo, znanje i razumijevanje igre su izvanredni i vjerujem da će sa strasti i entuzijazmom raditi ovaj posao.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter