Regionalni sud odbacio tužbu nizozemskih drugoligaša; ‘Savez ima pravo odlučiti da nema promocije ili relegacije’

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Centralni sud za Središnju Nizozemsku danas je objavio presudu povodom predmeta koji su protiv Kraljevskog nizozemskog nogometnog saveza (KNVB) pokrenuli drugoligaški klubovi Cambuur i De Graafschap.

Podsjetimo, tamošnji nogometni savez prvi je u Europi zbog pandemije novog koronavirusa odlučio zaključiti nogometna natjecanja i sezonu okončati bez proglašenja prvaka te bez promocije i relegacije. U europska natjecanja bit će poslani klubovi koji su u trenutku ‘zaključavanja’ ljestvice bili na pozicijama koje vode u kontinentalna nadmetanja.

Ova odluka saveza izazvala je poprilična negodovanja od strane klubova koji smatraju da pri donošenju iste nisu poštovane smjernice UEFA-e, koja je naglasila da se plasman u europska natjecanja odredi na temelju objektivnih, transparentnih i nediskriminirajućih kritetija. Krovna kontinentalna nogometna kuća također je zadržala pravo revidiranja svake odluke saveza po pitanju klubova koje prijavi za europska natjecanja na temelju neodigranih prvenstava.

Nezadovoljstvo odlukom saveza najkonkretnije su iskazali drugoligaški klubovi Cambuur i De Graafschap, koji su u zajedničkom predmetu tužili Savez nadležnom regionalnom sudu. Danas je objavljeno da je sud na video sjednici donio odluku kojom daje za pravo KNVB-u i samim time odbija tužbu spomenutih klubova.

Glasnogovornica suda Anne Reitsma za tamošnje je medije obrazložila odluku tvrdeći da je stav suda kako zbog pandemije koronavirusa nije bila riječ o regularnoj sezoni i da zahvaljujući toj činjenici Savez ima pravo neovisno o propisima donijeti odluku hoće li biti promocije i ispadanja iz natjecanja. Također je izjavila da bi sud isti stav zauzeo i u slučaju odluke Saveza prema kojoj bi promocija/relegacija bila primijenjena.

Klubovi su, naravno, nezadovoljni ovakvom odlukom regionalnog suda, no još nisu objavili hoće li se žaliti na ovu odluku pri višoj instanci. Iz oba kluba stižu poruke razočaranja činjenicom da su “jedini klubovi u Europi kojima je uskraćena promocija u viši rang”, ali i naznake da će sada od Saveza tražiti kompenzaciju.

Cambuur je pri prekidu drugoligaškog nadmetanja bio vodeća momčad lige sa 66 bodova na kontu, a De Graafschap drugoplasirani s četiri manje od Cambuura i sedam više od trećeplasiranog Volendama. Do kraja sezone trebalo se odigrati još devet kola, a spomenuti klubovi su pozicijama koje su držali imali garantiran izravan ulazak u viši rang.

https://www.nogometplus.net/index.php/strani-nogomet/sve-vise-klubova-nezadovoljno-nacinom-na-koji-je-okoncana-eredivisie/


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter