“Regel 50+1” ili prevedeno “1 član=1 glas”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Čini se da u današnje vrijeme nigdje u Europi ne postoje idealni nogometni uvjeti koji objedinjuju vlasničke strukture klubova i njihove članove ili navijače. Puno se medijske polemike vodi oko pitanja jednog vlasnika nogometnog kluba na jednu stranu ili SOCIOS MODELA pojedinih klubova na drugu. No, zasad postoji jedna nogometna liga u Europi gdje još uvijek vlada pozitivna sinergija između nogometnog saveza, vlasnika klubova i njihovih navijača, a to je Bundesliga (njemačka nogometna liga) koja se uspješno odupire sumnjivom kapitalu i ulagačima željnim publiciteta i socijalnih statusa.

Ne tako davno nogomet je u Njemačkoj bio vrlo jednostavan jer su svi klubovi prve i druge njemačke lige bili registrirani kao sportske udruge građana. Odluke u klubovima donosili su njihovi članovi koji su birali upravu te su samim time imali direktan utjecaj na djelovanje i upravljanje klubom.

 

Njemački nogometni savez 1999. godine promijenio je svoje statute te je omogućio sportskim udrugama odvajanje nogometne momčadi u različita gospodarska društva u svrhu lakšeg financiranja i pronalaženja sponzora. Velika većina klubova od te godine odvojili su svoje profesionalne nogometne momčadi u gospodarske subjekte bilo trgovačka, dionička ili komanditna društva te su otvorili vrata novim potencijalnim ulagačima i investitorima. S obzirom da se gospodarski subjekti mogu u potpunosti preuzeti ili kupiti Njemački nogometni savez pronašao je način kako zaštititi nogometne klubove od potpunog preuzimanja od strane jednog vlasnika ili grupe investitora. U svrhu toga stvoreno je pravilo pedeset plus jedan (Regel 50+1) koje je upisano u statut Saveza i Njemačke udruge prvoligaša koje definira da članovi matične sportske udruge na Godišnjoj skupštini moraju zadržati većinu prilikom glasovanja (50 +1 glas). Na primjeru Bayern Muenchena koji posluje kao dioničko društvo njihova sportska udruga FC Bayern Muenchen drži većinu sa 81,8% dionica. Za razliku od njih sportska udruga Borussije Dortmund nema većinski paket dionica te drži samo 7,24% kapitala, međutim pravilo 50+1 i dalje vrijedi jer je njihov pravni oblik poslovanja komanditno društvo na dionice. Članovi kluba i dalje biraju Upravu prema principu JEDAN ČLAN JEDAN GLAS iako su već odavno izgubili većinsko vlasništvo.

 

 

“Nogomet nije dječja igra | 50+1 mora ostati” igra riječi, aludirajući na Martina Kinda (“kinderspiel”)- najvećeg protivnika pravila 50+1

Njemački nogometni savez i dalje ima otvoren stav za investiranje i financiranje nogometnih klubova, ali ne za apsolutno preuzimanje vlasništva nad klubovima. Pravilo 50+1 dozvoljava da se većina kapitala nalazi u vlasništvu privatnih investitora međutim članovi kluba i dalje moraju imati mogućnost utjecaja na rad u klubu i pravo biranje Uprave kluba na jedini mogući demokratski način. Kritičari ovog pravila teško se mogu pomiriti s činjenicom da sportski interesi klubova uvijek imaju prednost ispred ekonomskih interesa ulagača.

Najveći kritičar ovog pravila je predsjednik prvoligaša Hannover 96 Martin Kind koji je čak podigao tužbu protiv Nogometnog saveza u svrhu izbacivanja pravila iz statuta Saveza. Ukoliko dobije tužbu mogla bi početi nova era njemačkog modernog nogometa.

Bez obzira kakvo mišljenje dijelimo o Bundesligi statistike i činjenice pokazatelji su pravog stanja. Devet godina zaredom Bundesliga ima najveću prosječnu gledanost, cijene ulaznica, godišnjih i pojedinačnih su relativno niske, a popularnost, stabilnost i neizvjesnost lige svaku godinu je sve veća. Nijemci njeguju kulturu navijača (Fan-Kultur) te se i dalje mogu pohvaliti stajaćim navijačkim tribinama, slobodnim putovanjima na gostujuće utakmice, te organiziranjem koreografije na gostujućim utakmicama svog kluba.

Većinu ovih pozitivnih primjera njemački navijači mogu zahvaliti njihovom demokratskom pravu biranja i direktnom utjecaju na rad kluba o kojem članovi i navijači mnogih klubova diljem Europe mogu samo sanjati. Demokratsko pravo biranja među članovima mnogi su klubovi prodali za vreću novaca u nadi za boljim rezultatima. No veći novci ne znače nužno pune tribine, gromoglasno navijanje i bezuvjetnu podršku … jer kako kaže jedna reklama “neke stvari u životu se ne mogu kupiti novcem”.

 Romano Kolendić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email