Protivnik Rijeke u Europskoj ligi su neuigrani Moldavci

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Rijeku za ulazak u skupine Europa lige čeka moldavski Sheriff iz Tiraspola. Prvi susret će se igrati 21. kolovoza na Kantridi. Uzvrat je na rasporedu tjedan dana kasnije, 28.kolovoza u Tiraspolu. Od svih hrvatskih predstavnika u kvalifikacijama na papiru Rijeka izgleda kao da je dobila najbolji ždrijeb.

Sheriff je moldavski klub iz Tiraspola koji se natječe u prvoj moldavskoj ligi “Divizia Naţională”.
Klub je nastao 1997. godine i utemeljio ga je Viktor Gushan, državni službenik po zanatu i vlasnik tvrtke Sheriff. FC Sheriff, točnije nogomet, jedna je od grana kojom se bavi tvrtka Sheriff koja je inače veoma uključena u politiku Moldavije.

1997. klub je ušao u drugu ligu da bi odmah iste sezone bio prvi i osigurao si ulazak u viši rang. 1999. osvaja Kup Moldavije, da bi prvi naslov osvojio 2000/2001. Te godine su ujedno osvojili i duplu krunu. Klub je dvaput osvojio “Commonwealth of Independent States Cup”, 2003. i 2009, bijavši prvi klub iz Moldavije koji je to osvojio.

Prošle godine igrali su skupine Europske lige i završili na trećem mjestu, ali od tada se momčad dosta izmjenila odlaskomPešića u Jagodinu, Pascenca u Ararat, Payea u Waregem,Henrique LuvannorauAl Shabab, te kapetan momčadiSamardžićau Rijeku. Došli su Vidović iz Spartaka, Joaozinho iz Brage, Thiago Galvao iz Slobode Užice, Benson iz Zwollea, Degra iz Ferreire, Jurić iz Iskre, Olimpio iz Guimaresa, Ginsari iz Zimbrua, Blanco iz Millonariosa, Gheorghiev iz Tiraspola i Muresan iz Astre. Od prošlogodišnjih sudionika Europske lige u početnom sastavu protiv Slovana igrali su samo Metoua, Balima, Cadu, Isa i Ricardino. Upravo zbog toga momčad je neuigrana, forma momčadi loša, a kao rezultat svegau prvenstvu imaju jednu pobjedu, poraz i neriješen rezultat.

Sheriff igra na Sheriff stadionu koji prima 13300 gledatelja. Prvu ekipu trenira Veaceslav Rusnac, moldavijski trener koji je prethodno vodio Umdash;17 državnu selekciju, FC Academia Chisinau i Iskramdash;Stal Ribnitamdash;u. Ekipa se uglavnom sastoji od stranaca, tek je desetorica Moldavaca registrirana za igranje u prvoj ekipi. U ekipi je 8 Brazilaca od kojih je možda najpoznatiji Cadu dok je igrao za Crvenu Zvezdu te Leonel Olimpio koji je igrao za Pacos Ferreiru i Vitoriu Guimaraes. Također valja napomenuti Joaozinha koji je igrao za Bragu te iskusnog argentinskog golmana Matiasa Degru koji je igrao za ciparske, grčke i portugalske prvoligaše.

Uglavnom igraju 4mdash;4mdash;2 formaciju s Galvaom i Juninho Portugarom u napadu te sa Olimpiom kao povučenijim srednjim veznim.

Tomislav Mateša


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email