Privedite osumnjičene

Davor Šuker
Foto: Zureks / wikimedia
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Ako samo proberemo nekolicinu naslova vezanih uz hrvatski nogomet u protekla primjerice dva tjedna, osim riječke titule ona idu nekako ovako:

  • U Osijeku nastavljeno suđenje braći Mamić, Damiru Vrbanoviću te Milanu Pernaru za izvlačenje novca iz GNK Dinamo
  • NK Neretva nizom administrativnih zavrzlama pokušala (neuspješno) izbjeći gašenje
  • RNK Split zbog financijskih dubioza odlukom Komisije za licenciranje seli u 3. HNL, situacija nije blistava u još barem jednom prvoligašu
  • Gorica tužila Solin komisiji HNS-a zbog dvojbenog principa ishođenja licence za 1. HNL, iako su i oni posegnuli za nesportskim potezom „čišćenja“
  • Ante Čačić za važnu kvalifikacijsku utakmicu prekrižio jednog od najefikasnijih igrača Bundeslige, Andreja Kramarića, jer je ovaj nezaliječen odbio put na revijalni susret u Los Angeles

Znate li na koliko ovih naslova smo čuli reakciju predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, Davora Šukera? Točno – nula.

Ne samo to, već izgleda da ponovno nikom nije jasno gdje se točno nalazi Davor Šuker u ovom trenutku. Posljednji pisani trag njegovog postojanja bila je najava finala Lige prvaka između Juventusa i Reala za – španjolsku Marcu. U razgovoru se prisjetio finala ta dva protivnika 1998. godine, u kojem je i sam zaigrao. Što se tekuće problematike tiče, nakon gafa kada se pred kamerama CroatianSportsa nije mogao prisjetiti imena Hrvoja Ćustića, igrača Zadra tragično preminulog 2008. godine, od Davora Šukera nismo čuli ni glasa.

Naravno, ovo je već ustaljena praksa „Brenda“ Šukera, koji se ni ne trudi barem simulirati da mu je stalo do rješavanja tekućih problema hrvatskog nogometa, od koji se neke prakse ponavljaju još iz perioda prije njegovog ustoličenja. Štoviše, kako su to primijetile i kolege s 24 sata, Šuker je čak izbjegao bitne protokolarne stvari poput ukazivanja na Rujevici u utakmici u kojoj smo dobili novopečenog prvaka države, ili još važnije, pri dodjeli pehara mladim Španjolcima nakon finala Europskog prvenstva u kategoriji do 17 godina.

On se s druženja u Bangkoku ili Los Angelesu ne trudi ni oglasiti nekakvim pisanim priopćenjem, SMS porukom ili Facebook statusom. Njega, ako još uvijek postoje ljudi kojima to nije jasno, za hrvatski nogomet jednostavno – nije briga. Kao takav zapravo zaslužuje da mu komplimentiramo na tom pristupu, jer on – prije nesvjesno nego svjesno – barem ne pokušava dodatno kompromitirati svoj status pravljenjem da je sve sjajno i da hini nekakav konkretan interes koji bi rezultirao razvojem hrvatskog nogometa na svim razinama i u svim regijama. Štoviše, ni Zakon o sportu se još uvijek ne provodi. A sve ovo, nažalost po nas kojima je stalo, nisu „fake news“.

Jedino do čega je „Brendu“ očigledno stalo je budžet Hrvatskog nogometnog saveza, koji istovremeno svoje financije od javnosti krije baš kao što je on sam krio one famozne novčiće s leta u London, za koje se kasnije ustanovilo da ipak nisu „bugari“, već zlatnici vrijedni 25 tisuća eura koji njemu ne pripadaju. Jedna od rijetkih koherentnih izjava Šukera stigla je začudo kada je trebao elaborirati zbog čega je usred zimskih priprema trebalo odvesti rezervnu selekciju Prve HNL na revijalno gostovanje u Kinu. Tada je također, onako samozadovoljno, ali i dječački naivno za HRT izjavio:

„China Cup je organizirala jedna svjetska organizacija, koja je veoma bogata. Svi znamo zašto Real, Barcelona, Manchester United, Arsenal idu na azijske turneje… jasno trebam reći iznos je odličan“

Jasno, iznos je vjerojatno odličan i za ovaj „poklon dijaspori“ u vidu prijateljske utakmice s Meksikom u Los Angelesu. Zbog koje se izbornika Čačića, koji ionako uvijek muku muči sa slaganjem reprezentativnih popisa – točnije, naknadnim prezentiranjem autoriteta nad njim – dovelo u situaciju da mora potegnuti „sukob“ s čovjekom koji je u Bundesligi ove sezone zabio 15 golova i asistirao još osam puta. Samo zato jer se drznuo reći da mu nezaliječenom i nije hitno preletjeti pola svijeta kako bi zaigrao na humanitarnom susretu za HNS-ov budžet, ali da će takav rado nastupiti u susretu koji je zapravo bitan – onom kvalifikacijskom protiv Islanda. Ali, po dekretu ispada da je onaj pravi kvalifikacijski popis za vjernost ideji Davora Šukera upravo ovaj, tek nešto veći od onog za zapisnik futsal utakmice, panično popunjen igračima od kojih neki ne igraju redovito ni u Prvoj HNL.

Jasno, nezgodno je kada javnost zapravo zanima zbog čega nikako, uslijed igre pogodovanja i zakulisnih igara, ni ove sezone ne možemo jasno znati koje će ekipe iduće sezone zaigrati u kojem rangu natjecanja, čak ni kada su promociju ili degradaciju zaslužili svojim rezultatima postignutima na terenu. Nezgodno je iz razloga što onda osoba poput Davora Šukera, u jeku provlačenja onih koji zapravo vuku konce hrvatskog nogometa po sudnicama, mora glumiti da je on osoba koja težinom, pojavom i funkcijom ima kapaciteta stati ispred svih u ime cijelog hrvatskog nogometa. Dok se Kramarić eto drznuo provesti par dana na Ibizi, zbog čega je i Santini kao čovjek koji je u momčadi s dna Ligue 1 zabio 15 golova ove sezone dočekao i taj „zaboravljeni“ reprezentativni poziv, Šuker svoj godišnji odmor planira prema potrebi njegove prisutnosti oko ozbiljnih problema.

Jer ako javni imidž ugodnog doma u Vukovarskoj 269A održava kućni izbornik, onda netko ima vremena i uživati na nepoznatim, mondenim lokacijama. Gdje ga, jezičnim barijerama unatoč, vjerojatno bolje razumiju nego mi ovdje.

Juraj Vrdoljak


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter