Privatizacija ne donosi nužno spas!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

“Privatizacija Hajduka do kraja” i “jedan većinski vlasnik” mdash; što se zapravo krije iza tog bezuvjetnog stava vjernih sljedbenika tog koncepta, dok istovremeno ne postoji niti jedna konkretna ponuda za kupnju?

Vlasništvo nije garancija uspjeha

Pokušajmo najprije demistificirati činjenicu da je vlasništvo garancija uspjeha nogometnog kluba. Da takva monovlasničkomdash;upravljačka formula postoji, vjerojatno bi je svi vrhunski nogometni klubovi koristili. Uostalom, nedavno je Deloitt izbacio listu financijski najbogatijih nogometnih klubova i svaki od njih ima specifičnu vlasničku strukturu (jedan vlasnik, obiteljsko vlasništvo, dioničko društvo domaćih dioničara, stranih dioničara, udruge građana,…). Prvih pet na toj listi su: Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Bayern Munchen i Arsenal…

Ono što svi ti uspješni klubovi imaju zajedničko su golemi prihodi od svojih navijača koje tretiraju kao, grubo rečeno, vjerne kupce svojih usluga, koji im donose zaradu kroz ulaznice, suvenire, oglašavanje…

Vlasnik nije dužan ulagati u svoje vlasništvo

Barem je svakom hrvatskom građaninu do sada postalo jasno da vlasnik nužno ne mora ulagati u tvrtku. Štoviše, praksa je bila upravo obrnuta. Kad se tomu doda da niti jedan Zakon ne nalaže vlasniku da je dužan ulagati novce u tvrtku, teško je biti toliko uvjeren da bi prodaja Hajduka jednom vlasniku automatizmom riješila godišnji budget.

Vlasnik dioničkog društva nije šerif

Iako je to u Hrvatskoj nacionalni sport mdash; vlasnik nije šerif svoje tvrtke. Postoje jasno definirane uloge vlasnika, te odgovornih osoba tj. direktora ili uprave društva. Ukoliko je tvrtka organizirana kao dioničko društvo, to znači da je više ljudi uložilo svoj vlastiti kapital u tvrtku i ma koliko taj ulog bio veliki tj. mali, odluke suvlasnika dioničkog društva se donose ISKLJUČIVO na Glavnoj skupštini SVIH dioničara! Nije normalno, ni poželjno da gazda troši novac dioničarima uz izliku mdash; trošim koliko i kako hoću, jer imam dovoljno postotaka u vlasništvu.

Zaštita imena, dresa i grada

Vratimo se Hajduku i najčešće spomenutim razlozima zašto je u redu prodati Klub mdash; jer smo Statutom zaštitili ime, dres i grad u kojem igramo. Ovo potonje bi možda pomoglo Slobodnoj Dalmaciji da ne odseli u Dugopolje, ali većina privatiziranih tvrtki ipak je ostala (a neke i propale) tamo gdje su ih novi vlasnici i zatekli. Obično im nisu mijenjali i imena (eventualno tijekom godina dobiju prefiks novi ili u stečaju).

Koliko uopće vrijedi Hajduk

Gledajući nominalno (dakle po onome za što smo ga kupili vjerujući prospektu o preoblikovanju) 50 posto+1 dionica Hajduka ili 268.217 dionica HJDKmdash;Rmdash;A vrijedi 134.108.500,00 kuna tj. oko 18 milijuna eura (da ne bi bilo dvojbe, to ide Gradu Splitu ili dioničarima, ne Hajduku). Uz kontinuirano medijsko isticanje negativnosti u klubu i loše poteze dosadašnjih uprava, pitanje je želi li se srušiti sama vrijednost dionica HJDKmdash;Rmdash;A na manje od onih zadanih 500 kuna. S druge strane, igrači Hajduka prema Transfermarkt portalu vrijede 24 milijuna eura (bez juniora i kadeta). Koncesija na Poljud, koja je potpisana na sljedećih 30 godina, po Prospektu preoblikovanja vrijedi još 29 milijuna eura. U tom nije spomenut i “goodwill” Hajduka mdash; vrijednost branda Kluba. Navodno, oglasni i medijski prostor Hajduka, po mišljenju medijskih stručnjaka, vrijedi 200 milijuna kuna/godišnje, dok je vrijednost navijača neprocjenjiva. Razumljivo, jer kako izračunati koliko vrijedi lojalnost brandu onih koji su sposobni napraviti nezaboravan 100mdash;godišnji spektakl, napuniti stadion tijekom europskih nesupjeha, imati najgledaniju momčad lige ili platiti gostovanje Barcelone vrijedno 2 milijuna eura samo kupnjom ulaznica.

Pošteno rečeno, zalud sva naša naklapanja, ostaje jedno mdash; tvrtka vrijedi onoliko koliko je netko spreman platiti za nju. Prema gornjem izračunu ako će netko pošteno platiti riječ je o iznosu od 10mdash;20 milijuna eura jednokratno za otkup i sanaciju sadašnjeg duga, a onda još nekih 5 do 10 milijuna eura godišnje za budućnost i razvoj Kluba. U Hrvatskoj se, iz nekog neobjašnjivog razloga, uvijek lako razbacivati tuđim milijunima.

Savjesni gospodarstvenik

Rješenje leži upravo u savjesnom upravljanju Klubom. I to ne samo za Hajduk, nego i za privatni i javni sektor cijele Hrvatske. Tek, u tom slučaju, Hajduk može biti uspješan klub. A uspješne tvrtke, iako to možda u Hrvatskoj nije običaj, imaju puno bolju cijenu na tržištu. Tadašnjom prodajom bi i suvlasnici imali puno bolju zaradu na dionici od dosadašnje, a navijači bi bili sigurniji da je Hajduk kupio netko tko želi unaprijediti posao koji kupuje, a ne iscijediti Hajduk. Kao i kad nogometni klub dovede skupo pojačanje, tako bi se i novi vlasnik itekako potrudio da mu investicija i uspije… Savjesnim poslovanjem, Klub bi iz očajne udavače postao poželjna mladenka.

Teško je povjerovati da se Klub može prodati za onoliko koliko sada knjigovodstveno vrijedi, a kamoli koliko bi on trebao vrijediti. Samo da ne prođe prokušani hrvatski scenarijmdash; sruši cijenu dionice, zaduži Klub preko mjere, ponudi ga za 1 kunu uz otkup dugova sumnjivom kupcu. Kupaca bi u tom slučaju zasigurno bilo, ali opet, srećom, ne toliko koliko u slučaju nekih drugih privatiziranih firmi, jer su mnogi svjesni da se nije lako upustiti u priču zvanu Hajduk. Priču koja je pod stalno upaljenim reflektorima javnosti.

Naravno, postoji šansa da nas kupi i neki pošteni, moralan i odgovoran privatnik, te sav hajdučki potencijal oplodi, a nama podari uspješan Klub. O tome, kad takva ponuda dođe na stol, a do tada prodaja Hajduka jest opcija, ali ne treba biti i jedina!


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Luštica srušio Sydney

Nogometaši Western Uniteda slavili su protiv Sydneyja rezultatom 2:1, a glavna zvijezda susreta bio je Steven Luštica.

Twitter