Prirodni položaj Domagoja Vučkova – novog instruktora za VAR (VIDEO)

Screenshot: HNTV
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza na sjednici održanoj u Puli kao novog instruktora za VAR imenovao je Domagoja Vučkova koji je na toj poziciji zamijenio Bruna Marića.

Vučkov je bivši međunarodni nogometni sudac koji je karijeru na zelenim travnjacima okončao u prosincu 2015. godine susretom Istra 1961 – Hajduk (0:2) jer se opredijelio za karijeru u sudnici postavši predsjednik Općinskog suda u Rijeci. U međuvremenu je preselio na Županijski sud u Rijeci gdje je sudac kaznenog odjela.

43-godišnjak je ostao aktivan u HNS-u kao član Komisije nogometnih sudaca Izvršnog odbora te je kontrolor na utakmicama Prve i Druge HNL. Nakon odlaska Dušana Kukića s pozicije povjerenika za suđenje Prve HNL u siječnju 2017. godine bio je u konkurenciji za njegovog nasljednika no na koncu se iz utrke povukao, a tu funkciju je preuzeo Ante Kulušić koji je obavlja i danas.

Vučkov je i jedan od stručnjaka koji analiziraju suđenje u programu HNTV-a, a upravo tu smo mogli vidjeti što dijelom možemo očekivati od njega kao glavnog edukatora za uvođenje video tehnologije u hrvatski nogomet.

Zanimljiva situacija dogodila se prilikom analize susreta 10. kola u kojem je Osijek na Poljudu slavio protiv Hajduka rezultatom 0:2. Sporna odluka se dogodila u 25. minuti kada je Janša u kaznenom prostoru rukom blokirao udarac Caktaša, a sudac Bebek nije pokazao na bijelu točku. Evo kako je Vučkov branio odluku svog sugrađanina:


Njegov kolega stručni komentator Marijo Strahonja koji je pak angažiran od strane HRT-a je imao drugačije viđenje sporne situacije:


Da je Vučkov malo “zahrđao” u poznavanju naputaka koji stižu od strane UEFA-e pokazuje nam sljedeća situacija. Kontrolor i komentator Tomislav Šetka je pojasnio da kažnjivog igranja rukom nema ukoliko se lopta prethodno odbije od tijela odnosno ako igrač sam sebe napuca u ruku.


Navedeni naputak i primjer njegove upotrebe očito nije baš toliko poznat Vučkovu jer je ovako pravdao kazneni udarac koji je u 35. kolu dosuđen za Dinamo od strane Igora Križarića nakon što je Jasmin Čeliković u kaznenom prostoru Inter-Zaprešića sam sebe napucao u ruku.


Je li edukacija hrvatskih sudaca za VAR tehnologiju u pravim rukama?


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter