Presumpcija nevinosti FIFA vs HNS

Screenshot: HRT
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Potresle su FIFA-u te 2015. godine velike afere. Mediji su brujali na veliko o korupcijskim skandalima, od sumnjivih izbora za domaćina svjetskih prvenstava do još sumnjivijih medijskih i sponzorskih ugovora. Počele su se pojavljivati priče i pričice o off-shore tvrtkama koje su koristili visoki dužnosnici FIFA-e. Međutim, ništa se službeno nije dogodilo. FIFA nije pokretala nikakve vlastite velike istrage, a ako ih je i bilo, odrađene su samo formalno. „Nismo pronašli nikakve nepravilnosti“ – bila je uobičajena poštapalica. Uz one da se politika i civilno sudstvo nemaju što miješati u sport.

Ipak, nogomet je svojim ogromnim proračunima davno prerastao pojam „neprofitna organizacija“. Ekonomije pojedinih država, u vidu poreza, itekako osjete taj „neprofit“. Naravno, to za sobom vuče kreiranje pravilnika i zakona van nogometa kojih se svi moraju držati. Negativne naslovnice i sumnje u korupciju uzbune i sponzore kojima nije u interesu da sponzoriraju takve institucije pa da se i same u negativnom kontekstu provlače kroz vijesti. Veliki sponzori su ipak podložni i državnim pritiscima, a i pravosuđe je uvidjevši da FIFA ne čini ništa odlučilo krenuti u akciju.

U zoru samog izbornog Kongresa FIFA-e u Zurichu, 27. svibnja 2015. godine švicarsko pravosuđe je po nalogu američkih istražitelja izdalo nalog za uhićenje sedam dužnosnika FIFA-e. Najpoznatiji među njima je bio Jeffrey Webb, predsjednik CONCACAF-a (Sjeverna i srednja Amerika, i Karibi) te dopredsjednik FIFA-e, optužen za reketarenje, prevaru i pranje novca. Samo dva dana kasnije, na samom Kongresu Etička komisija suspendirala je Webba i sve ostale. Da, i takva FIFA koja je istog dana izabrala ponovno Blattera, odmah je i bez ikakve presumpcije nevinosti suspendirala Webba.

Screenshot: NBC

Naravno, u početku nitko nikad nije kriv pa tako ni Webb koji 19. srpnja 2015. godine na sudu u New Yorku izjavljuje da se ne osjeća krivim. Ipak, pritisnut dokazima Webb u studenom iste godine odlučuje priznati krivnju za smanjenu kaznu.

FIFA-ina Etička istražna komisija godinu dana nakon suspenzije i provedene interne istrage, traži za Webb isključenje iz nogometa, što sudbeno tijelo Etičke komisije usvaja 9.9.2016. Za to vrijeme, do dan danas Webb još nije dobio pravomoćnu presudu na civilnom sudu, iako je priznao krivnju.

Nakon toga padaju redom i velike glave Blatter i Platini, a FIFA-ina Etička komisija sastavljena od neovisnih ljudi ima zadatak provjeravati životopis i moralna načela svakog čovjeka za pojedinu funkciju.

HNS i Vrbanović

Nevjerojatna bahatost u HNS-u je vidljiva iz našeg domaćeg slučaja. Ne da HNS ne poštuje nikakve institucije države, ne da HNS nije pokrenuo svoju istragu, ne da HNS nije ni pomislio suspendirati Vrbanovića s mjesta izvršnog direktora, nego HNS dopušta na svojoj dodjeli nagrada i javnu podršku, na bini, Modriću i Lovrenu koji su pod istragom zbog lažnih izjava ide toliko daleko da na tri godine zatvora nepravomoćno osuđenog Vrbanovića šalje kao izaslanika na današnji Kongres FIFA-e u Moskvu.

Do kada će država trpiti to izrugivanje? Do kada će biti samo nijemi promatrač na očito rušenje ugleda Hrvatske u svijetu? Nije nam poznato. Međutim, kad predsjednica države u svom istupu kaže da je odlazak Zdravka Mamića u Bosnu i Hercegovinu privatna stvar, iako je zbog težine kazne (veća od 5 godina) on službeni bjegunac, ne treba se previše nadati. Hrvatski nogomet ostaje taoc šačice pojedinaca, očito potpomognutih od države koja je suučesnik (u najmanju ruku) svojim nečinjenjem.

Renato Čupić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter