Pregled tjedna: Ugasimo nogomet

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Šalimo se. Nećemo ni slova potrošiti na ultras scenu i pitch invasion (upad navijača u teren) tijekom susreta Hajduka i Rijeke. Samo smo i mi naslovom htjeli dobiti klik više. Doduše, mi živimo od donacija, pa se još jednom zahvaljujem svima koji su i jednom kunom pomogli rad portala (i onima koji će to tek učiniti).

>> DONIRAJ

Put putujem

Damir Mišković, predsjednik HNK Rijeka, dao je ostavku na mjesto dopredsjednika HNS-a, ali je ostao član Izvršnog odbora. Zamijenio ga je bivši saborski zastupnik Marijan Kustić, kandidat HDZ-a za dogradonačelnika Novalje i dopredsjednik HDZ-a Novalje, kojeg je svojevremeno bivša supruga optužila da je za kampanju posudio novce od Zdravka Mamića. Ne znamo je li bitno za priču, ali i Mišković je s Paga, te tamo ima vikendicu. Inače, to znači da više neće biti u Odboru za hitnost (famoznom tijelu HNS-a koje može samostalno donositi odluke), a činili su ga predsjednik Davor Šuker, izvršni predsjednik Damir Vrbanović (osumnjičenik za malverzacije u Dinamu) i dopredsjednici Izvršnog odbora HNS-a Ante Vučemilović Šimunović (predsjednik Osječko-baranjskog županijskog saveza, natjecateljska komisija HNS-a, Osijek), Ante Kulušić (sudačka komisija, Šibenik) i Đuro Bukvić (predsjednik Virovitičko-podravskog županijskog saveza, Lukač). Službeno objašnjenje Damira Miškovića je da je previše na putu pa ne stigne obavljati tu funkciju, iako je dojam javnosti da su tamo odluke već unaprijed pripremljene, jer kako onda stalno izbivanje iz Hrvatske ne smeta Davoru Šukeru?

Di su pare?

Miškovićeva ostavka dogodila se na redovnoj Skupštini Hrvatskog nogometnog saveza gdje je objavljeno da je HNS prošlu godinu završio u plusu od 6,4 milijuna kuna. Prihodi su iznosili 202 milijuna kuna, a rashodi 195,6 milijuna kuna. Zbog onih izmjena Zakona o sportu uskoro očekujemo i javnu objavu detaljnijih financijskih izvještaja pa ćemo se tim brojkama još baviti, točnije po tko zna koji put ćemo se pitati: kada će više HNS uložiti novce u domaći nogomet?

Mislim, dakle jesam

Skupština HNS-a dogodila se i dan nakon što je Središnji državni ured za šport poslao mišljenje HNS-u da već više od godinu i pol dana nisu usklađeni sa Zakonom o sportu. Nisu puno komentirali što planiraju dalje, samo su najavili daljnju pravnu bitku:

– “Mi smo zajedno s još tri sportska saveza podnijeli Ustavnu tužbu, poručili kako se ne slažemo s ovakvim odlukama. I sada krećemo u pravnu proceduru.”

>> Kako će uskoro izgledati Skupština HNS-a

Godinu dana nisu provodili zakon, a sada će se pravno boriti protiv njega?! Dok sve što treba je prilagoditi rad saveza na sličan način kako su organizirani mnogi nogometni savezi u Europi. Zašto to ne rade mi ne možemo razumijeti, ali to je valjda normalno, jer je Vrbanović, pojašnjavajući svoj doprinos u Aferi Godot, izjavio:

– “Ali, sportski su postupci specifični, tu ima puno maglovitih poslovanja. I takve stvari rijetko mogu razumjeti ljudi koji nisu u sportu. Ovaj postupak je jedino mjesto gdje se mogu braniti pred sudom. Imamo veliku dokumentaciju, imamo i stotine svjedoka, Dinamo je na svojoj Skupštini naveo kako nije oštećen, pa zašto bih dao ostavku?”

Ponovit ću „sportski su postupci specifični, tu ima puno maglovitih poslovanja“. Kod nas, običnih smrtnika, kada ste osumnjičeni za to da ste nekome platili nekoliko milijuna kuna na ime računa firme koja nije postojala kada se posao događao obično se kaže da ste osumnjičeni za gospodarski kriminal – u domaćem nogometu, barem ako je pitati HNS, je to očito normalno i zove se prodavanje magle…

>> Afera Godot

Dosadni ste

Sami smo sebi više dosadni pišući o Branku Stipkoviću, kontroloru suđenja u Prvoj HNL, te dugogodišnjem novinaru Sportskih novosti koji je pisao o suđenju u njima. Trenutno radi kao novinar na HNS-ovim stranicama posvećenim Prvoj HNL (da smo zlobni rekli bi da je to jedino što je u HNS-u posvećeno domaćem nogometu) i na kojima on iz tjedan u tjedan upoznavao naciju s tim kako bi trebali gledati domaća nogometna zbivanja. Ponovimo da se radi o službenoj stranici HNS-a. Naslov novog uratka je „Alojzije Šupraha – munja i gromobran hrvatskog nogometa“.

Ženski tjedan

Prošlog je tjedna obilježen i međunarodni dan žena posvećen njihovoj ravnopravnosti. Nogomet je, i u europskim, a kamoli hrvatskim standardima, iznimno diskriminatoran prema ženskom spolu. Bilo da su nogometašice, sutkinje ili navijačice. U Francuskoj su stoga prošli vikend skupljali novac za fond za razvoj ženskog nogometa, Udruga Naš Hajduk posvetila je foto izložbu navijačicama, a jedna od rijetkih žena na našem portalu se prisjetila 1997. godine kada su se žene u Iranu izborile mogućnost dolaska na stadion i slavlja pobjede svoje reprezentacije. Za dogodine svima nam je zadatak da ih u svim nogometnim sferama bude više – prvo na našem portalu.

BI


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter