Pregled tjedna: Sudjelujte u nagradnoj igri ‘Zlopamtilo tjedna’

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Guši ih

Tjedan za nama obilježilo je nabijanje na nos Bardu splitskog novinarstva njegovih tekstova o tome kako su RNK Split i vlasnici Žužuli pravi primjer Hajduku i u svemu bolji od njega. Njegovi uzori od RNK Split, Glovera kojem sada ne ide dobro u Istri, ili ode Zdravku Mamiću (pa čak i Svaguši) već su ušle u legendu. Posebno bi se trebali zabrinuti navijači Rijeke jer je upravo izašao, a zlopamtila među navijačima Hajduka su ga već memorilala, naslov u kojem tvrdi da je Rijeka pravi putokaz. Nego, jedna trivija, možda niste znali da autor prve izjave kako je RNK Split u svemu bolji od Hajduka nije Zdravko Reić? Znate li tko je? Najbrži prst dobiva nagradu – zlopamtilo tjedna.

Neka jedu kolače

RNK Split odličan je dokaz nakaradnog domaćeg sustava licemjerstva HNS-a ili primjer zašto treba poštivati pravila o licenciranju. Nemojmo se lagati – na Nogometplusu prvi tekst da je RNK Split u problemima objavili smo još krajem 2015. godine. Da pojasnimo, to je bio trenutak kada smo već imali dva neovisna izvora o tome da plaće nisu redovite. Što znači da su dubioze krenule i puno prije. Od tada su prošle dvije sezone 2015/2016. i 2016/2017. tijekom kojih su se gomilali novi dugovi trenerima, radnoj zajednici te igračima koji nemaju kud. Danas se spominju dugovi od čak 17 plaća. Samim time ni vjerovnicima RNK Split nije više ugodna ideja da klub bankrotira pa i oni postaju zagovaratelji da se pokuša nešto napraviti, ali što se može napraviti s klubom koji u dvije godine proda Rebića, Roga i Cikalleshija pa propadne? Omogućiti mu da dug plaća bude i veći od 17? Pravi problem leži upravo u 2015. godini: HNS je već tada trebao stisnuti RNK Split da ili plate, ili propadnu. Tada bi ljudima dugovali plaću, dvije – tri. Nekretnine i pokretnine koje klub ima možda bi bile i dovoljne da se dugovi isplate. Ovako će se nabrajati koji igrači su potpisali odgodu (jer su ih uvjerili da ako to ne naprave izbacivanjem iz lige ionako novce neće vidjeti); kojim igračima je već pukao film, nakon tko zna koliko obećanja… Pravila su tu da se poštuju i na koncu štite nogometaše, trenere i sve ostale nogometne dionike.

Financije

Inače, cijeli sustav financiranja domaćeg sporta vrlo je netransparentan. Većinom ovisi o lokalnim proračunima i prodaji igrača. Rijetki su klubovi koji mogu dodatno zarađivati od prodaje ulaznica ili dresova (japanki i jogurta – ako vam je drago). I upravo u takvom sustavu kriminal cvate. Klubovi koji upadnu u probleme dobiju novac kroz kupnju nekog igrača, posudbu ili nešto treće, ali ne od banke i po jasnim pravilima, nego od mecena domaćeg nogometa – menadžera, kriminalaca, vlasnika konkurentskih klubova.  Kada dopuštate da se ljudi zadužuju mimo uređenog sustava – dugovi se vraćaju … ma sve znate. To tako ne mora biti – HNS ima dovoljno novca da se situacija popravi. Samo nema volje!

Nogometni sindikat

Iznimno cijenimo trud nogometnog sindikata i njihovu borbu za prava nogometaša – koji ponekad izgledaju kao roblje s vrijednim i manje vrijednim nogama. Oglasili su se i oni povodom problema s licencama RNK Split, pozdravljajući odluku o neizdavanju iste. S obzirom da imaju saznanja i o drugim klubovima koji nisu ovoliko drastično zaglibili nadamo se da će ih što prije iznijeti javno. Šutnjom ne pomažu nikome, makar njihovi štićenici, nogo-vjerovnici, vjerovali da će se životarenjem kluba na koncu nekada i naplatiti – nećete!  Da im je stalo do vas, plaćali bi vas redovito!

>> O slučaju RNK Split oglasio se i Nogometni sindikat

Kek

Rijeka je za vikend proslavila titulu prvaka. Prvo na Maksimiru, a zatim na Korzu. Da se vidjeti i slika trenera Matijaža Keka s bakljom – mi volimo baklje i pirotehniku, pa nećemo forsirati – ali vi ostali odlučite se je li ona terorističko oružje i zašto se privode prosvjednici protiv MOST-a u Metkoviću ili Prološcu koji pale baklje, te oni koji ih pale izvan Hrvatske završe u višemjesečnom zatvoru? I by the way – je li nam se učinilo ili Matjaž Kek nije primio medalju na Maksimiru, a Miškovićeva supruga Snježana koja više nije predsjednica Nadzornog odbora kluba jest? U medijima je izašla i Kekova znakovita poruka da on i Mišković moraju razgovarati o novoj sezoni. Nadamo se da je sve to samo standardan Kekov skroman, samozatajan i oprezan pristup kakav ga je i doveo na krov HNL-a.

Mi imamos mnogos problemos

MAXtv reprezentacija igrala je u Los Angeleseu protiv Meksika. Nije to čak bila ni MAXtv repka jer nije bilo nikoga iz Dinama i Rijeke. Iznenađujuće, dobili su Meksiko koji je ovu utakmicu trebao shvatiti vrlo ozbiljno jer se pripremaju za predstojeće utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo te Kup konfederacija. S obzirom kako je teško doći u A repku jer se tamo ulazi jednom (najlakše ako ste igrač Dinama ili jako jako dobri), a izlazi po kraju karijere – sigurno su svi koji su odjenuli kvadratiće bili sretni zbog toga. Unatoč beskrajnom putu i spoznaji da Čačiću Anti to malo ili ništa neće značiti, sportski se boriti i nadati, pa tako i oni mogu s pravom pitati – kada će dobiti šansu u kvalifikacijskoj ili nekoj bitnoj utakmici? Mnogi od njih su pokazali da je zaslužuju!

>> Senzacija u Los Angelesu – Hrvatska pobijedila Meksiko! (VIDEO)

Sude im

Žalba najboljeg nogometaša svijeta Lionela Messija i njegovog oca Jorgea odbijena je na Vrhovnom sudu u Španjolskoj te je u cijelosti potvrđena odluka prvostupanjskog tijela. Podsjetimo, Leo i Jorge su osuđeni tijekom 2016. godine po tri točke optuženice za poreznu prevaru i osuđeni na uvjetne zatvorske kazne u trajanju od 21 mjesec. Leo je također kažnjen s 2 milijuna eura, dok je Jorge trebao platiti 1,5 milijun. Već smo sve pisali o tome što mislimo o nogometašima koji kradu, muljaju i utajuju porez, ali moramo ovom prilikom spomenuti i jednog drugog koji je isto napravio, ali presudu još nije dočekao –Ronaldo, popularni CR7,  također je predmet istrage i ozbiljnih sumnji za utaju poreza. Jedina razlika između Messija i njega je ta što šefica porezne navodno ima ložu na Santiago Bernabeu, domu Real Madrida. ¡Hala Madrid!

>> Vrhovni sud potvrdio kazne Messiju u njegovom ocu

Di su pare?

Respect zaslužuju financije Dinama za 2016. godinu. Još prošle godine smo računali koliko novca im treba za ostvariti Financijski Fair Play gdje su upali u poseban monitoring zbog prekomjernog trošenja i smatrali da će ta cifra biti nedostižna, ali kad ga mi prozovemo Savjetnik doda gas i… ostalo je povijest. Dakle, 30 milijuna eura je trebalo – toliko su i zaradili. 15 milijuna eura od Lige prvaka, ostatak od (ras)prodaje igrača. Inače, sve dubioze su startale u 2014. godini kada je Dinamo, zbog neulaska u Ligu prvaka, završio godinu u minusu s 90 milijuna kuna pa je tri godine morao „peglati“ knjige da bi s fascinantnim prihodom od skoro 500 milijuna kuna u 2016. godini ipak sve zatvorio. Kako ove godine nema Lige prvaka – kreće sve ponovo. Doduše, Savjetnik, umjesto na zaradu, mora gubiti vrijeme na sudu, igrački kadar i nije više toliko jak, ali naučio nas je Zdravko da kad ga nagaze opali još jače po gasu…

>> Financijski izvještaj GNK Dinamo 2016.: Rekordna zarada, rekordno trošenje

Bojan Islamović


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter