Pregled tjedna: Splitski HDZ nema pišu…

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

I njegov Eintracht također
Kvalitetne domaće trenerske struke fali, samopromotora po novinama i ne, stoga veseli svaki trenerski uspjeh ostvaren na nogometnom, a ne novinarskom terenu. Niko Kovač ostvario je veliki uspjeh ostavivši Eintracht u Bundesligi. Jurić je promovirao Crotone u Seriju A, a sada preuzima Genou, Bilić je imao dobru sezonu u Engleskoj. Veseli da imamo trenera i u najjačim ligama, a ne da nam se uspjesi iz nigdjezemskih prezentiraju kao strašni dokaz dobrog rada trenerske struke u RH. Jesu, dvojica od spomenute trojice su prošli kroz reprezentativne selekcije HNS-a, ali su tamo došli ne zbog potencijala, a od tamo su otišli više zbog lošeg kadroviranja, nego rezultata. Čačića nam!

Savjetnici
Nakon novog predsjednika Ivana Kosa, Hajduk je dobio i nove savjetnike – napokon se jedan nogometni klub okružuje ljudima uspješnim u raznim područjima i onima koje se možda ne može dovesti za stalan posao jer imaju svoje uspješne karijere, ali njihovo iskustvo, veze i znanje je svakako nešto što bi se trebalo iskoristiti. Prošlog tjedna na Poljudu su predstavili Gorana Krizmanića, uspješnog međunarodnog menadžera u Toyoti, te Dražena Nimčevića jednog od najboljih poreznih i računovodstvenih stručnjaka u Hrvatskoj zaposlenog u Deloittu. Ipak svo njihovo znanje i iskustvo nije ih moglo pripremiti na konferenciju za medije na kojoj su im pojedini sportski novinari postavljali pitanja koja nemaju veze ni sa stvarnošću ni njihovom strukom. Šteta – mediji su ispred sebe imali sugovornike kakve rijetko susreću, pogotovo u kafiću na Poljudu.

>>Predstavljamo nove Hajdukove savjetnike

Imaju li splitski HDZ-ovci muda?
Nakon “nećemo se držati Zakona o sportu k’o pijani plota” ministra Predraga Šustara, zbog čega ga je Udruga Naš Hajduk i kazneno prijavila, nova afera potresa isto ministarstvo. Ovog puta razlog je obrazovna reforma koju ministar i njemu slični opstruiraju. Ipak, za razliku od prvog slučaja kada se neprovođenjem Zakona o sportu i dalje podržava samovolja HNS-a, splitski HDZ-ovci su se ovog puta oglasili priopćenjem podrške ministru Šustaru. Nije ih bilo ni čuti ni vidjeti kada su stranački kolege na čelu sa Šustarom odbili provoditi Zakon o sportu -dozvoljavajući neometano ruganje HNS-a zdravom razumu, njihovim glasačima i Hajdukovim navijačima. Bravo!

>>Naš Hajduk kazneno prijavio ministra Šustara

Za kaznu – spremni!
HNS je dobio još jednu kaznu zbog navijača, ovog puta to nema veze s onima koji su iscrpili i posljednji pravni mehanizam u borbi protiv nogometnog establišmenta, već s onima koji misle na pjevanje opere dok gledaju repku. Kazna s dvije domaće utakmice bez gledatelja i s puno nula u “švicarcima” izrekla je FIFA u petak. Za razliku od Milana, gdje je navijačka diverzija bila smišljena, a reakcija igrača “repke” usmjerena na to da ih ti navijači puste na miru i ostave se praćenja nogometa, ovog puta su igrači reagirali dosta pomirljivije:
– Ne mogu o kazni ništa reći, nije na nama igračima, nego na odgovarajućim institucijama.
Kad bi im barem netko objasnio da je institucija pravne države jednako prostituiran pojam kao i hrvatski nogomet.

>>FIFA kaznila Hrvatsku zbog neprimjerenog navijanja!

Mala truba svira dalje…
Kad smo kod toga, nastavlja se otužna situacija da se reprezentacija Hrvatske, od kad je postala repka, boji vlastitih navijača i građana. Sve manji i manji stadioni na kojima će igrati očita je budućnost domaćeg reprezentativnog nogometa, ako se nešto drastično ne promijeni. Ovog puta igrali su u Koprivnici. Slabo navijanje, limena glazba i pola Dinama na terenu – sve je ono što njihov nogomet ne čini više nogometom, a reprezentaciju udaljava od trona svetinje. Najlakše je one koji to razumiju proglašavati izdajnicima nacije, sve dok je kompletnu ne rasprodaju, kao što su već davno napravili s njezinim ugledom.

>>Narodno veselje u Podravini: “I Moldova ipak igra nogomet”

Odlazi cirkus
Odigrano je finale Lige prvaka. Ove godine Španjolci dominiraju europskim klupskim nogometom pa su se u finalu našle dvije momčadi iz Madrida – Real i Atletico. Potonji su preuzeli ulogu siromaška, predstavnika borbe protiv modernog nogometa pa su imali više neutralnih simpatizera na svojoj strani, iako je to daleko od istine. Oni su samo malo manje bogati, samo malo manje razvikani, samo malo manje… i da imaju Diega Simeonea. Voljeli ga, ne voljeli – jednostavno treba respektirati one koji nogometu daju ono nešto više – onu energiju koja nas svih trgne i pokaže nam da iza gela, poza, brandirane robe postoji ono zbog čega smo zavoljeli tu nevjerojatnu igru. Igrači, lopta, gol i brdo emocija.

Mladen Petrić objesio kopačke na klin
Ostavio se nogometa jedan od onih koji su reprezentaciju Hrvatske činili velikom. Petrićev gol Englezima za 3:2 na Wembleyuzbog čega su onda propustili Euro 2008. mnogima će ostati možda i među posljednjim trenucima kada su bili ponosni na reprezentaciju. Hvala ti Mladene i sretno!

>>Pogledajte kako je izgledao oproštaj Petrića (VIDEO)

Sretan rođendan Varteksu
Nisu im davali ni pet tjedana, a evo oni već petu godinu vrijedno treniraju, igraju i rastu kao klub. Dokazuju da u Varaždinu postoji samo jedan nogometni klub – njihov Varteks. Ne zato što su oni onog drugog bojkotirali, ne zato što su mu nešto loše napravili – ne čak ni zato što su im uzeli novce iz gradskog proračuna (što nisu napravili, jer je i dalje ogroman nesrazmjer između gradskih donacija nogometnom klubu bez gledatelja i onome sa gledateljima), već jednostavno zato jer je sastavni dio nogometnog kluba – tribina. Ako je ona puna – nebitno je koja ste liga ni koliko novaca imate – one su vam dokaz da ste nogometni klub i legitimitet postojanja. Možda se neke stvari mogu kupiti novcem, ali nogometni navijači nisu među njima. I dok je tako – nogomet će biti puno više od puke igre.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter