Pregled tjedna: Kurac smo svi isti

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Nastavlja se…

I prošlog tjedna nastavila se policijsko-medijska represivno-odgojna kampanja kontra navijača. Nasilje (verbalno ili fizičko) nitko ne želi pravdati, ali kad momci koji su vodili navijanje (Ubij s…) samom pukom srećom dodijeljenog im suca ne završe trideset dana u istražnom zatvoru moramo se zapitati gdje ide Lijepa naša? Prema nekom totalitarnom režimu? Naime, imate Zdravka Mamića koji u eteru radio postaje dva puta ministra imenom i prezimenom vrijeđa na nacionalnoj osnovi, imate Joa Šimunića koji predvodi (nedavno ne toliko omražen) poklik „Za dom …“ na punom Maksimiru kao kakva rock zvijezda, i imate četiri navijača koji su se popeli na kop navijačke tribine na sjeveru. Prvi i dalje drži govore na skupštinama Dinama, drugi vodi reprezentaciju, a ostali… Ostali su pukom srećom dodijeljenog suca za prekršaje izbjegli 30 dana istražnog zatvora, a utakmicu Hajduka neće vidjeti godinu dana.

Ne želim pričati o fašizmu, nacizmu, debilizmu dok je to tako.

Krivi Mamić

Sto i pet dana zatvora glasi nepravomoćna presuda mladiću koji je uletio na travnjak Poljuda na susretu s Rijekom. Sto i pet dana zbog četiri prekršaja:

1. na nogometnoj utakmici sakrio je identitet = 25 dana zatvora
2. protupravno ušao na teren = 30 dana zatvora
3. dohvatio šipku kao predmet pogodan za ozljeđivanje = 25 dana zatvora
4. narušio javni red i mir trčeći za sucem = 25 dana zatvora

Mladić u prošlosti nije kažnjavan. Eh, kao da sve ono gore nije dosta, nakon što je već odležao 15 dana, dobio je još 15 dana istražnog zatvora. Da vam pojasnimo: dobio je maksimalnih 30 dana istražnog zatvora koliko možete dobiti za prekršaj. Prekršaj!

Kurac smo svi isti

I onda se na sve to nadoveže medijska histerija koja zbog svega gore navedenog izjednači navijačku borbu s istim onim kriminalcima protiv kojih se bore. Jer isto je kad Damir Vrbanović, izvršni direktor HNS-a, snimljen kako viče „jebi se jebi Splite“, osumnjičen za zlouporabu položaja, izvlačenje desetaka milijuna kuna iz jednog nogometnog kluba (…) i dalje obnaša funkcije od krucijalne važnosti za domaći nogomet i odlučuje o njegovoj sudbini, kao i kad jedan od 43.000 članova Hajduka, u principu nebitan u upravljačkim funkcijama udruga Torcida ili Naš Hajduk, iskoči na teren. To je totalno isto!

Pazi, nalog za pretres

Zbog repkinog prvog susreta s gledateljima nakon dvije godine policija je provalila u nekoliko udruga građana koje se bave navijanjem za svoj sportski klub i to bez ikakvog valjanog sudskog naloga. Znate, to je ono kada sudac policiji napiše da smiju ući u neku prostoriju i napraviti pretragu istih. Policija se pravdala da su to napravili sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima – koji se odnosi na one koji barataju eksplozivom. Navijačke udruge sigurno ne spadaju pod navedeni zakon – kao što dileri ne spadaju pod Zakon o ljekarništvu.

>> Nemoj po pravu, druže plavi 

Može se

Sa svim navedenim država nam poručuje da se može. Može se što se hoće. Može se napraviti neviđeno osiguranje utakmice u Maksimiru protiv Ukrajine. Mogu se zaustavljati ljudi koji idu na dan utakmice za Zagreb. Svi! Mogu se pretresati satima. Može se maltretirati ljude u vlastitoj zemlji jer se igra jedna nogometna utakmica! Može se potrošiti milijarde na osiguranje od „terorističkog napada navijačkih skupina“.

Pa onda se sigurno može i riješiti pitanje domaćeg nogometa. Mogu se bez nekog posebnog razloga zatvoriti određeni zaposlenici određenih nogometnih klubova dok ne propjevaju. Mogu se potrošiti milijuni proračunskih kuna jer se određena skupina građana ne osjeća sigurno i zaštićeno. Mogu! Ali neće! I nisu. Potrošili su ih na zaštitu onih koji ne poštuju zakone RH, iz džepa onih koji više ne znaju što napraviti da dožive zemlju o kakvoj sanjaju. Neki se za nju i dalje bore pravnim putem, a sve više njih i onim nelegalnim.

Za totalitarnu državu – spremni

Zaključak se sam nameće – represivni aparat je odličan, mediji bez problema stvore stanje linča, narod vadi vile i razjarena svjetina čeka da se dovede unaprijed optužene na lomaču. Danas su to navijači – sutra? Radnici? Nezavisni gradski vijećnici? Konkurencija državnih monopolista? Agrokorovi dobavljači?

Savjet

Kažu da dobar savjet zlata vrijedi, pa evo jedan besplatan: Navijači krivo radite. Morate se učlaniti u stranku koja drma vašom županijom. Trgujte utjecajem dok ne preuzmete lokalni nogometni savez. Probijajte se do vrha piramide. Onda sagradite svom nogometnom klubu stadion ili kamp s novcem HNS-a i države, uz dizanje kredita kojemu će jamstvo dati HNS. Ali obavezno neka bude četiri do pet puta skuplji od uobičajenih cijena. Bitno je samo da nacionalna selekcija ide na međunarodna natjecanja. I na svako to natjecanje obavezno charter let za IO HNS-a i odabrane političare kojima ste dužni, te medije koji će vas veličati (listu i kontakte pogodnih novinara dostavljamo na zahtjev). I samo čekajte da sve pukne kao balon od sapunice. To je jedini način, dragi navijači, da ih uništite. S tim da sve to ima i bonus – zbog svega navedenog nećete dobiti ni dan zatvora. Dapače, pozivat će vas u medije da docirate onima koji će to stanje pokušati popraviti.

Eto – a sad u boj, u boj…

Bojan Islamović


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter