Pregled tjedna: Janice, zima je došla…

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Triba vratit ŠtiNca
Žao nam je što Igoru Štimcu nije bolje prošla azijska avantura, ali samo zbog toga što su nezaposleni hajdukovci uvijek opasni po projekt Velikog Hajduka. Tada imaju vremena piti kavu u poljudskom kafiću i imaju vremena za davanje intervjua pojedinim sportskim novinarima komentirajući sve i svašta, sa malo ili nikako argumenata. Kad imaju posla i stabilna primanja, rijetko tko od njih se i sjeti Hajduka.
Kaže Štimac da je bio u dobrom klubu u krivo vrijeme, s čime se sigurno slažu i tamošnji navijači – u 22 utakmice imao je samo tri pobjede. Moguće da ni Zlatku Daliću ne ide više toliko dobro jer se povećava broj tekstova o njemu u domaćim tiskovinama pa ga se i Zdravko Reić sjetio kao pojačanje za Hajduk. Inače, prije nego je Goran Vučević postao sportski direktor Hajduka, navodno se ozbiljno razmišljalo o Daliću. U njegovom Varaždinu navijači ga doživljavaju kao navijači Hajduka – Igora Štimca.

Segesta
U najstarijem hrvatskom nogometnom klubu Segesti vode se borbe za preživljavanje. Grad Sisak obustavio je isplatu i financiranje iz proračuna do smjene vodstva kluba, a vodstvo kluba optužuje gradonačelnicu za pokušaj gašenja!? Jedino što se može zaključiti jest da je ekipa koja je dovela klub do dna odlučila povući ga sa sobom – jer, ako smo dobro shvatili, sve što trebaju napraviti je da se maknu, a grad Sisak će nastaviti s isplatama. Tako to inače biva kada se o nekom nogometnom klubu skrbe ili nogometni djelatnici ili političari ili oboje.

Metaforo i Bogu si teška
Problemi u Istri malo su manji nakon ovog vikenda, jer ipak ne ispadaju direktno u Drugu ligu – već idu na razigravanje Cibaliji ili Šibeniku. Vlasnik Mr. Glover, američki odvjetnik, napokon se pojavio u Puli i održao je presicu na kojoj je kolega iz Regional Expressa Nenad Marjanović Fric jasno objasnio Amerikancu da je on jedini krivac za sadašnje stanje.Lijepo je vidjeti konferenciju za medije u domaćem nogometu na kojoj novinari imaju muda i postavljaju suvisla pitanja (obično jedno od ovog dvoje nedostaje).

Snježna pomoćnica
Kao što je HNS pronašao idealnog predsjednika koji garantira da se ništa neće promijeniti u Davoru Šukeru, tako je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, ili oni koji kadroviraju u njegovo ime, pronašao bivšu skijašicu Janicu Kostelić za pomoćnicu ministra zaduženu za sport. Ipak, Janica, za razliku od Šukera, se bavi sportom u kojem nije bilo adekvatnog praćenja njezina uspona na sam vrh od strane saveza, olimpijskog odbora i ministarstava. Janica, za razliku od Šukera, je prošla puno trnovitiji put te je vrlo dobro naučila da je na vrhu brda sama sa sobom – pa, ako su oni koji su je postavili čak i imali skrivene namjere, ne bi bio prvi put da ih Janica iznenadi. Janici ni ovdje ne bi trebalo biti drugačije – hrvatski sport je isto kao i onaj glečer na kojemu je prije dvadesetak godina spavala u šatoru dok nitko nije znao za nju – hladan, mračan i nemilosrdan prema sportašima i navijačima. Može li ga ona vratiti na tron?

Hrvatska nogometa liga s posebnim potrebama
S tugom pratimo završnice drugih liga diljem Europe i svijeta gdje se do posljednjeg kola ne zna tko će biti prvak, a tko će u kontinentalna natjecanja. S tugom jer kod nas se sve zna već desetljećima. I puno prije ovih jedanaest godina Dinamove pretplate na prvo mjesto prvenstva. Domaća liga kao da je prilagođena tome da Dinamo dogura do Lige prvaka, da se mladi talenti razvijaju u Lokomotivi, dok reprezentacija u mlađim kategorijama služi da se privuku novi talenti u Zagreb, a u starijim kategorijama da se oni koji vrijede lakše prodaju…

Rijeka snova
Rijeka je sinoć i konačno odustala od prvog mjesta. Dinamo je novi/stari prvak. S obzirom na sudačke pogreške i pogurance ove sezone – ovo im je bila povijesna prilika da kantu dovedu na Rujevicu. Šteta. Još više šteta što nisu digli glas kontra ovakvog HNS-a. Unutra su. Za razliku od kmečavaca s juga – Hajduka – predsjednik RijekeMišković se, kao član Odbora za hitnost, mogao fajtati kroz sustav, na korist domaćeg nogometa, a na koncu i vlastita kluba.
Hajduk je pak u ovom kolu izgubio od Osijeka pa eto barem neko veselja za nove vlasnike iz Mađarske kojima je ovog vikenda Puskas Akademia ispala iz prve lige (ako premijerOrbani veliki navijač Akademije ne odluči drugačije). Nije to baš sjajna uvertira u sezonu za koju su novi vlasnici kluba s obala Drave najavili nova ulaganja i rezultatski iskorak. Ipak, nije sve u novcu – osim kad u Hajduku trebaju pronaći opravdanje zašto ne igraju skupine europske lige ili zašto ne mogu dobiti Rijeku i Dinamo, a kad ih Osijek dobije (u ovoj sezoni 2x su svladali Hajduk, 1x neriješeno i 1x izgubili) onda argument novca nitko ne spominje.

BI


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter