Pregled tjedna: Bit ćeš opet Kaćuša

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zlatko Dalić je uspio – odveo je repku u Rusiju. Visoku pobjedu iz Zagreba od 4:1 sačuvao je odigravši u drugom susretu 0:0. Tajna njegova uspjeha? Prvo, igrači vole likove ala Ćiro ili Dalić – što smo već puno puta pisali: Dalić je pravi magnet za PR i brižno pazi na svaku izjavu i svoj status. U sve ste se to u ovom kratkom vremenu otkada je izbornik mogli i sami uvjeriti. Drugo, igru ekipe postavio je puno logičnije – ‘ajmo kazati prilagodio ju je igračkim preferencijama. Treće, momčad je toliko dobra da je u Rusiju trebala otići i bez ovolikog stresa, ali eto Čačić Ante je dokaz da nismo u pravu. Četvrto, sigurno je pomoglo što je beka igrao Strinić, a ne Pivarić, a i što je igrao Kalinić nakon problema s ozljedom Mandžukića. Ne možemo ne primijetiti i povećani broj igrača iz Dalmacije i Hajduka koji su pozvani (Vlašić, Pašalić), ali zlobni među nama već vide kako će do Rusije taj status ipak „odličnim igrama na proljeće“ ugrabiti recimo Sosa, Ćorić…

Ipak, u nadi da će se domaći nogomet uskoro iskobeljati iz ruku sadašnje nogometne klike, novac koji HNS-u dolazi zbog plasmana u Rusiju možda se ipak iskoristi za boljitak hrvatskog nogometa.

>> Slobodno nas mrzite!

Šok i nevjerica

Je li napokon završila drama oko Hajduka? Vjerojatno nije – ona može završiti samo ako se ostvari niz pobjeda –  Istra 1961, OSIJEK, Osijek – kup, Rijeka, Lokomotiva, INTER-ZAPREŠIĆ. Može li toliki pritisak preživjeti novi trener Željko Kopić? Treba to gledati s pozitivne strane, da nije ovakva situacija Kopić nikad ne bi ni dobio priliku koju toliko dugo čeka s obzirom na talent koji pokazuje, a prilika je da napokon dobije veći klub od svih koje je do sada trenirao.

>> Željko Kopić novi trener Hajduka

>> Ohandza prijavio napad policiji

>> Kultna 22: Vrijeme odrastanja

>> Torcida: “Želimo da uprava kluba preuzme odgovornost za ovaj neuspjeh”

Sudac Kass

Tomislav Kasalo jedan je od rijetkih odvjetnika specijaliziranih za sportsko pravo u Hrvatskoj. Trenutno je angažiran kao odvjetnik Hrvatske udruge “Nogometni sindikat”, a prošlog tjedna je u ime FIFProa, tj. svjetskog sindikata nogometaša, postao jedan od dvadeset i šest sudaca iz cijelog svijeta pri FIFA-i za arbitraže između klubova i igrača. Obično se HNS pohvali kad neki Hrvat uđe u bilo kakvo tijelo UEFA-e ili FIFA-e, ali ovog puta osim Nogometnog sindikata i Nogometplusa nismo primijetili da je netko tu vijest prenio(?). Čak ni Hajduk, čiji je Kasalo odvjetnik, ni njemu bliski mediji, kad već oni naklonjeni sadašnjoj garnituri HNS-a, pa samim time i protivnici predsjednika sindikata Darija Šimića koji će uskoro u pohod na HNS, nisu to smatrali bitnim?

>> Tomislav Kasalo novi član Fifine komore za rješavanje sporova

FIFA i nogometni sindikat zajedno do boljeg nogometa

Koliko je FIFpro jak ukazuje i FIFA svojim Odborom nogometnih dionika. Predstavnici sindikata su baš ovih dana sa svjetskom nogometnom organizacijom potpisali sporazum o razumijevanju. Nova pravila, koja su definirana ovim sporazumom, garantirat će da se na globalnoj razini pojednostavi proces arbitraže u slučaju neisplate nogometaša. Također će biti omogućeno puno lakše raskidanje ugovora, a klubovima je zabranjen mobbing u vidu odvojenog treniranja igrača. Nastavno na ove promjene, formirana je i radna skupina koja će raditi na novom, poboljšanom sustavu transfera igrača, arbitraže i minimalnih kriterijima u ugovorima. Inače, ovo tijelo je baš ono što u HNS-u izbjegavaju, pa čak i kad ih na to Zakon o sportu obvezuje, povezati i za isti stol posjesti što više nogometnih dionika.

>> Povijesni dogovor FIFA-e i svjetskog sindikata profesionalnih igrača

Downunder

Ono što naš portal čini drugačijim od drugih je da na njemu možete pročitati nešto i o ligama daleko od fokusa medija. Od ovog tjedna iz Australije stiže nam i redovita kolumna kolege Tina Žaje:

>> Upside Down #1: City ostao bez vodeće pozicije i glavne zvijezde (VIDEO)

Zovko u zemlji čudesa

Ako vam je promakla naša druga redovita rubrika – Plave kronike – evo mogućnost da pročitate kako je jedan doktor filozofije, član HDZ-ovog odbora za znanost i zaljubljenik u lik i (ne)djelo Zdravka Mamića uzurpirao cijelu kolumnu kolege Žuraja.

>> Plave kronike: Gdje prestaje razum, počinje kolumna dr. Jure Zovka

Nije u šoldima sve

U Češkoj se pred početak prvenstva najviše pričalo o tome hoće li prvak biti Sparta ili Slavija koje su poput pijanih milijunaša trošile novce na pojačanja, a danas, nakon trinaest (13) kola, čestitke na osvojenom prvenstvu prima Viktoria Plzen dokazujući da za uspjeh ne trebaju novci – nego balans i struka.

>> Viktoria je već sad novi prvak Češke

Rumunjski poučak

Da se pita HNS, oni bi da se u Hrvatskoj stadioni grade kao i u Rumunjskoj – gdje se javnim novcem financira izgradnja velebnih izdanja usprkos lošem prosjeku gledatelja po utakmici, s neizvjesnom profitabilnošću održavanja i isplativosti. Mi bismo više voljeli iz Rumunjske uzeti primjer kako političku i drugu elitu zatvara njihova državna odvjetnica Laura Kövesi.

>> Rumunjska – zemlja po mjeri HNS-a; u Craiovi izgrađen stadion od 60 milijuna eura (FOTO)

Bojan Islamović


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter