Povjerenik Europske komisije za sport podržava reforme nogometa

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Tibor Navracsics: Nogomet se suočava s ozbiljnim izazovima, a ja vjerujem da rješenje leži u procesu temeljne reforme uz sudjelovanje svih relevantnih dionika. Pratit ću sve i dalje te podržavati taj proces za dobro igre i svih onih koji tu igru vole.

Svakim danom sve više institucija pridružuje se zaključku kako o nogometu moraju odlučivati SVI dionici. Klubovi, igrači, navijači i lige. To je jedini način za provedbu potrebnih, ključnih reformi, i dokaz kako ističe vrijeme onima koji razmišljaju drugačije. Upravo to je bila svrha posjeta povjernika Europske komisije (EK) za sport, Tibora Navracsicsa,predsjedniku Udruge profesionalnih nogometnih klubova ECA-e,Karl-Heinz Rummeniggeu. Ovo je praktički sad tema na svim razinama nogometa.FIFA se reorganizira u tom pravcu, UEFA, a posljedično iHNSmoraju pratiti, Europska komisija se uplela. Kad čitamo ovakve vijesti, o posjetima i razgovorima, obično ih preletimo jer nisu toliko zanimljive. Nema afera, nema senzacije. Međutim, povjerenici ne dolaze tek tako u posjet, obično se iza toga kriju teški razgovori pa se u obliku priopćenja zakamufliraju.

Razgovor je započet temom oko izbora novog predsjednika FIFA-e te potrebe dubinskih reformi koje će dovesti do uključivanja i klubova u tijela organizacije. Rummenigge pri tome ističe dobru suradnju s UEFA-om na tom planu koja je u Izvršni odbor uključila i dva predstavnika ECA-e. Dotaknuto je i pitanje budućeg smjera UEFA-e vezano uz promjene u FIFA-i.

Nadalje, zanimljiva tema je bila i ona o ugovorima igrača, podignuta na višu razinu od strane svjetskog sindikata igrača, FIFpro – praktički glavnih oponenata ECA-i. Sindikat je održao i tribinu na kojoj su sudjelovali i članovi EU komisije. Sigurno da ova tema nije bila po mjeri Rummeniggeu s obzirom na pritužbu FIFpro-a EU komisiji, u kojoj traži promjenu sistema transfera. Na ovo pitanje predsjednik ECA-e odgovorio je istaknuvši važnost zadržavanja sistema ugovorne stabilnosti kao središnjeg elementa sigurnosti te redistribucije novca put klubova koji su igrače i trenirali kroz njihov razvoj. FIFpro je na svojoj tribini istaknuo kako je ta distribucija mizerna, igrači nisu plaćeni na vrijeme, zadržavani su kao roblje u klubovima, prijeti im se, upravo zbog manjkavog sistema transfera. ECA s jedne strane traži svoje uključivanje u sve bitne nogometne odluke dok se s druge strane bori protiv zahtijeva sindikata igrača, a koji nisu ništa manje bitan dionik u nogometnom sustavu, dapače.

EU komisija radi i na uspostavi jedinstveno digitalnog tržišta. Parlament EU donio je 19.01.2016. rezoluciju o aktu “Prema jedinstvenom digitalnom tržištu” kojom poziva Komisiju da stane na kraj neopravdanom uskraćivanju pristupa na temelju lokacije. Dok je Rummenigge istakao važnost očuvanja teritorijalnog ustroja (geo-blocking) koji je ključan za financiranje klubova ovim putem. Ovo bi uskoro mogla postati nova bitna tema jer će teško nogomet biti izuzet iz bilo kakve odluke na nivou cijele Europe. Rummenigge i Navracsics dali su i završne izjave vezane uz sastanak. Ona prvospomenutog je bila potpuno suhoparna dok je povjerenik EK bio konkretniji:

Karl-Heinz Rummenigge:
Vrlo sam sretan ovim novim susretom s povjerenikom te što sam bio u mogućnosti podijeliti stavove i viziju ECA-e, vezane uz daljnji razvoj nogometa u Europi u ovom ključnom.

Tibor Navracsics:
Nogomet se suočava s ozbiljnim izazovima, a ja vjerujem da rješenje leži u procesu temeljne reforme uz sudjelovanje svih relevantnih dionika. Pratit ću sve i dalje te podržavati taj proces za dobro igre i svih onih koji tu igru vole.

Renato Čupić

 Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter