U potrazi za domaćinom europskog Superkupa 2019. godine

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Europski Superkup u kojem su ove godine nastupili Real Madrid i Manchester United u Skoplju nakon trijumfa Zidaneovih trupa idućih godinu dana je u stanju hibernacije. Neovisno o jednogodišnjoj pauzi, sve više i više gradova postalo je zainteresirano za ugošćavanje najboljih europskih ekipa.  Nakon već dosadnog i elitističkog Monaca koji je od 1998. pa do 2012. bio domaćin, europska krovna nogometna organizacija odlučila je od 2013. dočekivati pobjednike dva najkvalitetnija europska natjecanja po raznim gradovima Europe pa su tako dosad priliku dobili Prag, Cardiff, Tbilisi i Trondheim.

Domaćin ove godine bila je Arena Filip II u Skoplju, glavnom gradu Makedonije što je zagolicalo mnoge nogometne ljubitelje (posebno iz zemalja bivše Jugoslavije) kako bi uživo pogledali susret Reala i Uniteda. Pun stadion s obzirom na to da je UEFA u slobodnu prodaju pustila 23,000 ulaznica po prihvatljivim cijenama putem online lutrije (dok je ostatak bio predviđen za sirotinju i kukavelj iz UEFA-e, sponzora i nogometnih saveza) zasad se pokazao kao jeftinija varijanta umjesto odlazaka u Englesku ili Španjolsku. Makedonci su ozbiljno shvatili organizaciju takvog velikog događaja i sve je prošlo u najboljem redu, a skopska Arena je i navijanjem na tribinama približila običan puk već ‘odnarođenim’ klubovima kao što su Real i Manchester Utd.

Poznat je domaćin i europskog Superkupa za 2018., a to je stadion A. Le Coq Arena u glavnom gradu Estonije, Tallinnu. Osim što je poznat domaćin iduće godine, potvrđene su i kandidature i za domaćina 2019. godine, a nominirani su:

  •               Arena Kombëtare u Tirani, kapacitet: 22,500
  •               Stadion Municipal u Toulouseu, kapacitet: 33,150
  •               Sammy Ofer stadion u  Haifi, kapacitet: 30,870
  •               Astana Arena u kazahstanskoj prijestolnici Astani, kapaciteta: 30,244
  •               Windsor Parku u Belfastu, kapaciteta: 18,434
  •               Stadion Energa u poljskom Gdańsku, kapaciteta: 43,615
  •               Vodafone Park u Istanbulu, kapaciteta: 41,903

Također interes za domaćinstvo najavljivali su Budimpešta i Glasgow međutim ipak nije došlo do službenih kandidatura. Dvadeset i prvog rujna ove godine saznat ćemo novog domaćina,a sigurno bi hrvatski nogoljupci preferirali albansku Tiranu kao potencijalnu najbližu i financijski zasigurno prihvatljiviju destinaciju za održavanje novog Superkupa. Na kraju, nekako je i pravednije da nogometni ‘liliputanci’ dobiju barem mrvice sa stola, makar i s jednom (polu)revijalnom utakmicom kakav je europski Superkup.

Goran Đulić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter