Poslovni dnevnik: Na uloženu kunu u sponzoriranje sporta povrat iznosi oko šest kuna

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Velike kompanije u svijetu izdvajaju desetke milijuna eura i dolara za sponzoriranje sporta. Bilo da plaćaju reklame na dresovima sportaša, bilo da se po njima zovu klubovi i lige, pa čak i sportska borilišta. No, ono što je ključno je biti uvijek prisutan i vidljiv, a istovremeno imati financijsku korist od toga. U Hrvatskoj kompanije koje izdvajaju novac za sportska sponzorstva, pored sponzoriranja vrhunskog sporta, svojim sredstvima mnoge klubove i pojedince “održavaju na životu”. “Sport općenito predstavlja dobru platformu za jačanje prepoznatljivosti branda kao i stvaranje pozitivne percepcije o njemu među korisnicima. S izvrsnim rezultatima hrvatski sport je postao jedan od najboljih hrvatskih proizvoda, višestruko potvrđen na zahtjevnom svjetskom tržištu vrhunskih dostignuća, pa je partnerstvo s jednom od najuspješnijih domaćih kompanija posve logičan potez“, smatraju u Hrvatskom telekomu. Ono što je svakoj kompaniji prilikom sponzoriranja važno, a to se može promatrati i kao ulaganje, jest povrat na uloženi novac. Iako tvrtke nerado pričaju o tome koliko su uložile u pojedinca ili klub, ali i o tome koliko im se vratio uloženi novac, primjeri Raiffeisen banke i Erste banke govore suprotno. “Marketinški efekt sponzorstva u sportu je izrazito vidljiv i bitan obzirom na medijsku pojavnost Raiffeisen logotipa i žute boje u sportovima u Hrvatskoj se mnogi klubovi, pa čak i nogometna liga, zovu imenom glavnog sponzora koje sponzoriramo, a koji su u Hrvatskoj izrazito praćeni i cijenjeni. Sponzorstvo kvalitetnih sportskih klubova, projekata i događaja daje pozitivne efekte u imidžu banke, a s druge strane popularizira sport. Mjerimo medijsku pojavnost sportskih projekata i manifestacija koje podupiremo i takvi podaci nam potvrđuju da je naša procjena pri odabiru sponzorstava u sportu i više nego ispravna“, objašnjavaju u RBA. Povrat investicije (ROI) koju je Raiffeisen banka ostvarila u dosadašnjem sponzorstvu Ivice Kostelića, hrvatske skijaške reprezentacije i Snježne kraljice iznosi 1:6,54.

Hokejaška liga
Odnosno, za svaku uloženu kunu povrat investicije iznosi 6,54 kuna u vrijednosti medijske pojavnosti. ROI ostvaren u sponzorstvu Košarkaškog kluba Cedevita do sada iznosi 1:34,63 što predstavlja povrat investicije u iznosu 34,63 kuna za svaku uloženu kunu u obliku vrijednosti medijske pojavnosti”, objašnjavaju u RBA. Ta banka pored skijaša, naime, aktivno je sponzorstvima u prošloj godini pratila Klub podvodnih aktivnosti i sportskog ribolova “Neretva”, Malonogometni klub No limitAuto Tiho, Športsku zajednicu Grada Čazme, Rukometni klub Maksimir Pastela, Atletski sportski klub Split, Vaterpolo klub Medveščak, Hrvatski nogometni klub Gorica i Hrvatski jedriličarski klub Siscia Sisak. Erste banka, koja je u Hrvatskoj postala prepoznatljiva i po tome što je glavni sponzor austrijske hokejaške lige EBEL (Erste Bank Eishockey Liga), u posljednje je dvije godine u sportaše “uložila” ukupno 7,4 milijuna kuna, od čega je u 2010. godini izdvojeno 3,9 milijuna kuna, a u 2011. godini 3,5 milijuna kuna. “Iznos koji Erste banka kontinuirano usmjerava u područje sporta ujedno predstavlja oko 50 posto ukupnog iznosa namijenjenog sponzorstvima i donacijama. Prema planu za ovu godinu, Erste banka će za sponzoriranje sporta izdvojiti isti iznos kao i prošle godine“, kažu u Ersteu. Naravno pored banaka, za koje se može reći da tradicionalno najviše zarađuju, a samim time imaju mogućnost i najviše izdvojiti za sponzoriranje sporta, i velike kompanije realnog sektora redovito se uključene. Tako, primjerice, Hrvatski telekom “drži” prvu hrvatsku nogometnu ligu, koja se sada zove MAXtv prva liga, jer ima ekskluzivna prava za prijenose utakmica ove i iduće sezone. “S namjerom da dodatno obogati ponudu sportskih sadržaja za korisnike MAXtva, Hrvatski telekom je u srpnju prošle godine dobio prava na ekskluzivne prijenose utakmica domaće nogometne lige. Na ovaj način korisnicima je omogućena puno veća dostupnost vrhunskih sportskih TV sadržaja te imaju priliku pogledati više od 100 utakmica u izravnom prijenosu. Krajnji cilj ovog projekta je podizanjem kvalitete produkcije, otvoriti hrvatski nogomet novim, interaktivnim platformama i medijima, čime se želi postaviti potpuno novi pristup i vrednovanje kvalitete hrvatskog nogometa općenito“, kažu u HTu. Pored toga, HT je u posljednjih 11 godina i sponzor Hrvatskog olimpijskog odbora. Pored sponzoriranja liga, u Hrvatskoj se mnogi klubovi zovu imenom glavnog sponzora. “Našu prepoznatljivost i poznatost promiču sportski klubovi koji nose ime kompanije ili brandova. Ulaganja u sport ne gledamo isključivo kroz sponzorstva, već i kao marketinška ulaganja, a najbolji primjer za to je NK Slaven Belupo jer riječ je o promicanju imena farmaceutske kompanije čije je oglašavanje zakonski ograničeno“, objašnjavaju u Podravci. Pored Slaven Belupa, Podravka je i glavni sponzor ženskog rukometnog kluba Podravka Vegeta.

Ideja i vizija
Naglašavamo pritom, kako smo ove godine kao i ranijih, glavni sponzor ATPmdash;a u Umagu. Riječ je o sponzorstvu koje se ogleda i u partnerskog odnosu s “Istraturistom” gdje imamo i komercijalni ugovor. Osim toga, nastavili smo desetogodišnju suradnju s našom najboljom visašicom Blankom Vlašić.Generali osiguranje u sponzorsku suradnju ulaže želju za diobom zajedničkih vrijednosti s određenim klubom, poput tradicije, suvremenosti ideja i vizije daljnjeg razvoja, što je osobito važno u ovim izazovnim vremenima mdash; kako za sport, tako i za nas gospodarstvenike. Bitan je i angažman kluba prema navijačima u cilju da pobuđuje pozitivne emocije i adekvatnu sportsku zabavu za cijelu obitelj. Međusobnim prepoznavanjem ovih značajki stvara se pretpostavka za uspješnom suradnjom“, poručuju iz te osiguravajuće kuće. Vip je od 2007. godine partner Hrvatskog skijaškog saveza i alpskih reprezentacija tijekom cijele godine, a već petu sezonu u ulozi generalnog sponzora podržava i najznačajniji sportski događaj u Hrvatskoj mdash; utrke Audi FIS Svjetskog kupa “Vip Snow Queen Trophy” Zagreb.

Manje ulaganja
Razlog ustrajanja u samo jednom sportskom događaju proizlazi iz činjenice da je Vip Snježna kraljica zaista veliki spektakl svjetske važnosti čija se izvrsnost uklapa u imidž naše tvrtke. Osim toga, logično je da uspješni sportaši, čije se ime povezuje s vrhunskim sportskim rezultatima, privlače uspješne tvrtke“, poručuju iz Vipa. Budući da su kriza i recesija u posljednjih nekoliko godina nagrizle poslovanje kompanija, to se odrazilo i na njihove mogućnosti sponzoriranja sporta. Tako je Croatia osiguranje, koja je glavni sponzor rukometnog kluba Zagreb, u odnosu na 2010. godinu sponzorstva u sportu smanjila u 2011. godini za gotovo 55 posto.

Cedevita

Veza košarke i Atlantic grupe
Emil Tedeschi predsjednik Uprave Atlantic grupe, koji je inače i veliki zaljubljenik u košarku, zbog te je strasti uložio u u nekadašnji košarkaški klub Hiron, koji se sada zove Cedevita. No pored ljubavi prema košarci, Tedeschija je primamio i spoj posla i sporta. “Istraživanja pokazuju da je upravo ovaj košarkaški klub druga asocijacija na spomen brenda Cedevita. Nakon šest godina sponzorskog ulaganja, ali i sudjelovanja u radu i organizaciji kluba, danas je riječ o klubu koji je sinonim za uredno poslovanje i odličan rezultat. Reputacija i rezultati kluba sve su prepoznatljiviji u javnosti pa sve više i drugi sponzori prepoznaju potencijal promocije svojih brendova, što klubu omogućuje neometano poslovanje unatoč činjenici da se izdvajanja Atlantic grupe kao sponzora u posljednjem periodu nisu značajno povećavala“, naglašavaju u Atlanticu.

piše: Tin Bašić

preuzeto: Poslovni Dnevnik


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email