Porazom od Male Mlake Zagreb 041 si ugrozio osvajanje trećeg mjesta

Foto: NK Zagreb 041
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

U subotu 18. svibnja NK Zagreb 041 je gostovao kod NK Male Mlake, svog izravnog konkurenta za osvajanje trećeg mjesta u 3. Zagrebačkoj nogometnoj ligi i porazom od 2:1 si ugrozio tu poziciju.

Do kraja prvenstva je ostalo za odigrati još samo tri kola, u kojima Zagrebaši prvo dočekuju sada već sigurnog prvaka lige NK Zelengaj 1948, potom gostuju kod NK Save Jakuševec koja također aspirira na treće mjesto, da bi u posljednjem kolu ugostili uvijek nepredvidljivi NK Gavran 2003 koji je trenutno pri samom dnu tablice. Sigurnih bodova tu nema, pa će trebati uložiti dosta truda i borbenosti, da bi se na kraju prvenstva podiglo onaj oduše najmanji, ali ipak vrijedan pehar.

Sada se vraćamo na opis same utakmice koja je svojim sadržajem mogla zadovoljiti na žalost vrlo malobrojne gledatelje.

Kiša je počela pljuštati na samom početku utakmice i nije stala, osim za vrijeme odmora na poluvremenu, nakon kojeg je opet uredno nastavila škrapati sve do pod kraj same utakmice. Zbog toga je u prvom dijelu igre lopta bila ponešto ubrzana, a u drugom dijelu osjetno usporena što je svakako zahtijevalo stalno prilagođavanje igre i igrača uvjetima na terenu, u čemu se Zagreb 041 opet nije najbolje snašao. Imućniji klub bi sigurno razmislio o nabavci prskalice za treninge.

Zagreb 041 je na raspolaganju imao 15 igrača, a domaćin 12, no valja napomenuti da su za Malu Mlaku nastupili svi najvažniji igrači, dok su Zagrebu 041 neki nedostajali, od kojih je izostanak njhovog golgetera Marija Kneževića zbog ozljede bio ozbiljan hendikep.

Gosti su u utakmicu krenuli očito jako motivirani, sabili su domaće igrače na njihovu polovicu terena i stalnim pritiskom prema golu stvarali vrlo izgledne prilike. Jedna od tih situacija rezultirala je golom spretnog i u tom trenutku vrlo snalažljivog Ivana Klarića u 12. minuti. Nakon postignutog gola Zagreb 041 je nastavio nesmiljeno napadati, stvorio je još nekoliko vrlo izglednih situacija za postizanje pogotka, no njegovi napadači su se ispromašivali ne za jednu, nego za nekoliko utakmica unaprijed. Sada se Zagrebaši mogu nadati da je tomu zbilja tako i da ovo neće ostati samo stilska figura izvjestitelja.

Već je pomalo stereotipno reći da momčad koja ne iskoristi svoje prilike biva kažnjena, ali upravo to se i dogodilo. U 21. minuti činilo se da obrana Zagreba 041 ima sigurnu loptu u svojim nogama, te se očekivalo prijenos igre preko veznog reda prema napadačima, kada iz neobjašnjivih razloga igrač s lijevog obrambenog boka upućuje vodoravno mlaku loptu prema srednjem defanzivnom igraču, što koristi brzonogi Tin Slovenc, presjeca putanju lopte, izbija sam pred gol i savladava nemoćnog vratara Darija Kavelja za izjednačenje na 1:1.

Ionako od kiše smočene igrače Zagreba 041, ovaj dodatni hladni tuš je vidljivo poremetio u planiranoj igri, taktička formacija se pomalo izgubila, po nekoliko igrača je napadalo istu loptu, pri čemu su se samo ometali, pa čak i sudarali, od čega je jedan sudar zamalo završio ozlijeđivanjem vlastitog suigrača. Za razliku od toga igrači Male Mlake su se bolje razmještali na terenu, oba krila su držala svoje pozicije, tako da su brzim prebacivanjem lopte na suprotnu stranu igrališta ozbiljno prijetili, no bez realizacije, pa se na poluvrijeme otišlo s neodlučenim rezultatom.

Dok je prvo poluvrijeme proteklo u miroljubivoj igri, za drugo poluvrijeme se to nikako ne bi moglo reći. Pritisnuti nepovoljnim rezultatom igrači Zagreba 041 su zaigrali osjetno oštriju igru, a igrači Male Mlake su postali puno čvršći u obrambenim startovima. Zato su u vrlo kratkom periodu igre između 53. i 59. minute zbog preoštrih startova kažnjena tri igrača, i to Sven Jančiković i Fran Bažulić kod Zagreba 041, te Mislav Fiolić kod Male Mlake.

Spomenuti prekršaji su rezultirali slobodnim udarcima na obje strane, no izravni udarci su završavali iznad živog zida, ali i poviš gola, a ubačaji u šesnaesterac bez stvaranja izglednije prilike za gol.

Sredinom drugog poluvremena, kada se već činilo da su obje momčadi zadovoljne neodlučenim rezultatom i da ćemo svjedočiti otežućoj i zatežućoj uspavanci, u 61. minuti napadači Male Mlake su se gotovo ni iz čega našli u dobroj situaciji po gol i njihova špica Marko Sviben zabija za vodstvo od 2:1.

Ako je nerješen rezultat još donekle i odgovarao Zagrebu 041, poraz im je značio potpunu neizvjesnost u očuvanju 3. mjesta na tablici, tako da su svjesni toga sve snage prebacili u napad. U igru je nakon jako duge stanke uzrokovane ozbiljnom ozljedom ušao Ivan-Matija Arbutina, a standardni obrambeni igrač Zvonimir Skendrović je prebačen bliže napadu. Igra gostiju je postala još nijansu oštrija, pa je sudac zbog preoštrih startova upozorio žutim kartonima Davora Perišu i Antona Kolnrekaja, a izravni crveni karton je dobio Krešo Hotko-Cernić zbog namjernog prekršaja nad napadačem Male Mlake koji ga je u jeku napada Zagrebaša uspio pretrčati i otvoriti si slobodan put prema golu.

Unatoč svim nastojanjima i velikom trudu da se igrom nadoknadi manjak jednog igrača, Zagreb 041 nije uspio postići izjednačujući gol, što će otvoriti put neizvjesnosti u konačni plasman sve do samog kraja prvenstva.

Glavni sudac utakmice je bio Antonio Krzmanić s prvom pomoćnicom Dinom Khaled Barghathi i drugim pomoćnikom Lukom Banovcem.

Malobrojni gledatelji su kao bonus dobili prekrasnu dugu na nebu koja se pojavila između dva pljuska.

Ljestvica:

Romano Krauth


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email