Plave kronike: Svetina otišao iz Svetinje – jedan manje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

U tjednu kada Dinamo s deset ili dvanaest bodova (remijem ili pobjedom) može osigurati mitsko prezimljavanje u Europi, medijsku pažnju preoteo je iznenadan odlazak Tomislava Svetine s mjesta glavnog direktora kluba, funkcije koja se nametnula kao ključna u vremenu između pravosudnog posrnuća izvršnog predsjednika i nametnutog novog predsjednika uprave Igora Kodžomana. Odavno se vremešnog Mirka Barišića ionako ne pita puno.

>> PLAVE KRONIKE: Ovo niti Dinamo ne može prokockati

Ako uzmemo u obzir da nikakvo objašnjenje od niti jednog tijela kluba (osim tek kratke objave u kojoj se obavijestila javnost o smjeni) nije ponuđeno, prilično je evidentno da su u tijeku borbe za kontrolu nad Dinamom, budući da je svima postalo jasno da se kriminalizirani „gazda“ više neće vratiti u klub, ili barem dovoljno dugo da neće moći uspostaviti nekadašnju razinu moći i utjecaja.

U prijateljskim medijima puštene su tek neslužbene informacije o razlozima zbog kojih je Izvršni odbor Svetini otkazao suradnju, spominjala se neuspjela privatizacija, promjene u statutu, odgovornost oko raskida ugovora Ajdinu Hasiću i opća nezainteresiranost za vlastiti posao. Odrađeno je to na način kako bi se nekim sadržajem, eto, ispunio medijski prostor.

>> PLAVE KRONIKE: „Ne znamo tko je potpisao raskid ugovora“

No kako nam je već od ranije poznato da u Dinamu nemaju niti osjećaj, niti običaj utvrditi nečiju odgovornost već au contraire prati ruke od odgovornosti, moramo zaključiti da su navedeni razlozi prilično naivni i da su zato uostalom i pušteni neslužbeno, a ne službeno. Čak se niti nevoljeni Krešimir Antolić nije ohrabrio dati konkretan odgovor, već se po tom pitanju dalo naslutiti da on nema pojma što se dogodilo, što nije blizu istini za jednog šefa sigurnosti i člana Uprave. U svakom slučaju nitko neće suzu pustiti za Tomislavom Svetinom, a zašto i bi, i on je jedan od tih ljudi koji su „sudjelovali u pljački Dinama“.

>> PLAVE KRONIKE: Susjed, ovdje piše da ste sudjelovali u pljački NK Dinama

Da je kod njega, ili kod bilo koje osobe koja je mogla pokrenuti pitanje njegove smjene, postojala minimalna odgovornost to bi napravio i zbog mnogih prijašnjih afera. Skupštinare je ne tako davno zanimalo „zašto je prodan Andrijašević“, dok su u tom razdoblju zaposlenici USKOK-a redovito tresli urede naopačke, a podsjetiti ćemo na jednu aferu tijekom koje je postalo jasno da se interes obitelji Mamić stavlja ispred interesa Dinama:

>> Plave kronike: Svetina, odlazi iz Svetinje

>> Plave kronike: Na uzici tvoji su vojnici

Izgledno jest da se Svetina u borbi za prevlast polakomio, ponadao da će uskočiti u „Mamićeve cipele“, ali mu to vjerna Mamićeva publika (koja je zaljubljeno pratila božićna proklinjanja iz usta ispunjenim kolačima) iz Izvršnog odbora nije mogla oprostiti, te je slijepo pratila navođenje iz Sarajeva ili Međugorja. Previše utakmica u nogama imaju Barišić, Marčinko i Antolić da bi im takvo nešto promaknulo ispred nosa. Odlaskom jednoga od njih, Dinamo je točno toliko bliži svojim navijačima, a demokratski izbori se i dalje nameću kao jedino logično rješenje ove krize u kojoj je Dinamo taoc nečijih fotelja. Više Dinamo ne kontrolira Mamić, već Mamićevi uhljebi, i spremni su prokazati bilo kojeg među sobom da bi tamo i ostali.

Igor Žuraj


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter