PLAVE KRONIKE: Šalata – tradicionalno okupljanje i lijepa priča navijača Dinama

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Petu godinu zaredom, ispunjena Šalata najavila je početak nove sezone u futsalu. Ove godine u goste nam je stigao grčki Panathinaikos i odigrao utakmicu na vrlo dobroj razini, iako se malo tko sjeća rezultata 4:3 sa nedjeljne „tekme“. Kao što je poznato, mnogi su igrači poput Zajeca, Vlaovića, Bišćana i Silvija Marića nastupali i za jedne i za druge, pa su svojim pozivom dali lijepu pozadinu priči te su povezali dva kluba na igračkoj razini.

>> Futsal Dinamo i Panathinaikos ‘zapalili’ petu Šalatu (FOTO)

Lijepo je vidjeti kada legende kluba aktivno sudjeluju u navijačkoj priči, umjesto da drobe gluposti o temama koje ne razumiju (Velimir Zajec je svojevremeno gangstera Marinakisa predložio kao nešto čemu treba težiti). Kad već spominjemo igrače, Futsal Dinamo je predstavio i najveće pojačanje za novu sezonu. Riječ je o Jakovu Grciću, on je prošle sezone nosio dres Split Tommyja, ali je nakon djelomičnog financijskog slabljenja kluba obukao plavi dres i kao iskusni igrač bi trebao biti jedan od nositelja igre u idućoj sezoni zajedno sa Matoševićem, Kanjuhom, Penavom i ostalima.

Od trenutka kada su Bad Blue Boysi i navijači Dinama okupljeni oko navijačke skupine odlučili na primjeru futsal kluba prikazati da je moguće voditi klub na demokratskim načelima, istim onim načelima koje i dalje očekujemo od matičnog kluba, Šalata je postala tradicionalno okupljanje navijača Dinama. Dovoljno je bez stresa uživati u društvu istomišljenika, a protivnici će (odnosno gosti) u pravilu impresionirano vaditi svoje mobitele ne bi li podijelili s drugima pred kakvom su atmosferom imali prilike „haklati“.

Nažalost, ove godine je Šalata „uranila“ zbog tragičnog odlaska Matije Capara i Oskara Kadrnke u šestom mjesecu, no to nije bio razlog da se tri mjeseca kasnije još jednom ne prisjetimo i Capara, i Kadrnke, i Mate Čuljka i Josipa Kužea.

>> Futsal Dinamo se spektaklom na Šalati oprašta od svojih poginulih igrača

Županijski sud u Zadru:„Golim rukama ću ti izvaditi grkljan“ nije prijetnja

Kako funkcionira hrvatsko pravosuđe te što su vjerojatno mnogi mladići proživljavali unutar četiri zida kluba najbolje se prikazuje u slučaju Roberta Murića, koji je spas od kolokvijalno zvanih „robovlasničkih ugovora“ potražio u inozemstvu. Prije nego što je otišao, u klubu je izbila prava drama prema onome što je poznato javnosti, a glavni akteri su uz citiranog davitelja bili Murićev otac, Pakasin i Ćurković. Ostaje pitanje što se onda sve izgovorilo a da javnost nije upoznata.

>> Zdravko Mamić pravomoćno oslobođen optužbe za prijetnje smrću

Oslobađajuća presuda za takvo divljačko ponašanje, kao i one ranije kada su suci besramno Mamića uspoređivali sa Dalaj Lamom, čini presudu na šest i pol godina zatvora i njegovo distanciranje još i većim uspjehom za državu u kojoj su mnogi digli ruke od pravosuđa. Dovoljno je prisjetiti se vozača glisera sa sinkopom. Ljudi koji vađenjem grkljana pregovaraju o karijeri nogometaša ne zaslužuju oslobađajuću presudu.

Damir Mišković „izašao iz ormara“, Bandić na čekanju

Nije trebalo dugo čekati odgovor Damir Miškovića, koji je samo rekao ono očito, a to je da Kantridu neće graditi. Čekamo još samo priznanje Milana Bandića da je Plavi vulkan i slične najave običan populizam koji se nikada neće ostvariti, ili barem ne na taj način.

>> PLAVE KRONIKE: Plavi vulkan i Kantrida bit će završeni u isto vrijeme – nikad!

Sve smo to najaviili nedavno, a jedina je razlika što je Mišković neupitni gazda HNK Rijeke koji svoj klub vidi na Rujevici i to dugoročno, i to kao činjenica se može ili ne mora sviđati navijačima Rijeke, a Milan Bandić možda odrađuje posljednji mandat gradonačelnika Zagreba. Njegov vrhunac političke moći je prošao, a budućnost mu vjerojatno nosi Remetimec ili Hercegovinu zbog čega česte nesuvisle najave i nekulturni vokabular imaju novu dimenziju u zadnje vrijeme.

Igor Žuraj


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter