Plave kronike: Presumpcija nevinosti

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Kažu da nitko nije kriv dok mu se ne dokaže suprotno, a uostalom tako kaže i zakon pa nemamo razloga sumnjati u točnost. Temeljem toga, Zoran Mamić je i dalje slobodan čovjek, istina radi s teškom optužnicom nad glavom ali nakon što je platio jamčevinu i dao “časnu pionirsku” da neće kršiti uvjete jamstva nema prepreke da napusti Republiku Hrvatsku, budući da pod uvjetima jamstva nije navedeno da ne smije napustiti državu. Uostalom i njegov prvooptuženi brat prati utakmice reprezentacije iz svečane lože u Francuskoj, što jest bahato (pogotovo u društvu u kojem se nalazi) i nemoralno, ali tako je.

Dakle, Zoran Mamić odlazi u Al Nassr, osmoplasiranu ekipu Saudijske Arabije. Nakon što smo ustvrdili kako nema prepreke da napusti zemlju te ode raditi u inozemstvo, pitanje jest mora li se vratiti?

Kako između Republike Hrvatske i Kraljevine Saudijske Arabije nisu neki diplomatski odnosi, tako ne postoji ugovor o izručenju, tek sada već davni ugovor o diplomatskim odnosima od prije više od 20 godina. Što znači da Zoran Mamić ako se ne bi odazivao pozivu Županijskog suda u Osijeku, Saudijska Arabija nije dužna izručiti ga, ali isto sumnjam da postoji razlog zašto se to ne bi napravilo. Postoje još barem dva razloga zašto Zoranu Mamiću suđenje u Osijeku mora biti među prioritetima. Prvi jest četiri milijuna kuna jamčevine kojih je položio kao uvjet za slobodu, a drugi kako nitko ne želi pronaći svoje lice na međunarodnoj tjeralici.

U međuvremenu, dok se Zoran Mamić i njegov stručni stožer bave proučavanjem prilično rigidnih šerijatskih zakona, za povratak u Dinamo odlučio se Zlatko Kranjčar kao njegova zamjena. Bez sumnje “Cico” je legenda kluba s desetogodišnjim igračkim stažem u klubu te sudjelovanjem u osvajanju mitskog naslova iz 1982. godine te osvajanjem nekoliko naslova kao trener “Modrih”. Odlazak omraženog “Zokija” i dolazak voljenog “Cice” trebala bi biti sjajna vijest za sve navijače Dinama, međutim to nikoga pretjerano ne interesira dok klubom dirigira ruka puppet mastera Zdravka Mamića i to se ne može osporiti nikakvim formalnim micanjem s funkcije. Ono što ostaje nejasno jest kako Zlatko Kranjčar vidi sebe u svemu tome? Navijači mu sigurno neće zaboraviti ako postane samo jedan u nizu pukih ispunjavatelja želja aktualnog savjetnika, pogotovo nakon razmjene teških riječi sa Zdravkom Mamićem koji mu je zamjerio što zna zaviriti u dno čašice, na što mu ovaj nije ostao dužan predbacivši mu drogiranje. Međutim, to nije bilo jedino neslaganje, Zlatko Kranjčar je također podržao inicijativu Zajedno za Dinamo te se na njihov poziv učlanio u klub.

Tko je spreman ispričati se?
Nakon izgreda dijela revoltiranih navijača iliti famoznih “orjunaša”, iako nitko još nije uspio logički zaključiti kakve veze izgrednici imaju s izmišljenim “orjunašima”, internet prostranstvima i društvenim mrežama brzinom munje proširio se popis sumnjivih lica. Navedene pojedince nitko nije vidio na utakmici u Saint Etienneu, niti imaju poznanstva s njima, jedino što imaju jest ultimativni dokaz u vidu “čekiranja na fejsu” gdje su “sumnjivci s fejsa” nakon što su osmislili cijeli zlokobni plan kako napakostiti reprezentaciji i zavarati nekoliko sigurnosnih prepreka te zamaskirali lica kako bi ih bilo teže prepoznati, odlučili podijeliti svoj plan na društvenim mrežama!? Ako netko želi izvesti takav plan i pokušava ostati nezapažen, zašto bi dotični to podijelio s cijelom virtualnom zajednicom?
Naravno, javni linč se zaustavio tek u trenutku kada se počelo prijetiti tužbama, budući da su shvatili da nisu svi članovi društvenih mreža skloni korištenju sivih moždanih stanica. Javni linč je zaustavljen, ali tko će ljudima vratiti ugled? Tko je spreman ispričati se ljudima koji nisu krivi i nemaju nikakve veze s bakljadom miljama udaljenom od njih samih? Jesu li oni koji su pljuštali uvredama i prijetnjama, dovoljno hrabri i ispričati se?

Pojedinci su i potok suza pustili nad nepravdom kojom su izloženi igrači i reprezentacija, međutim jesu li isti ti pustili suzu, makar jednu jedinu, nad pljačkanjem Dinama, nad nizom znatno težih kaznenih dijela u Hrvatskom nogometu? Naravno, vrativši se na naslov koji kaže “presumpcija nevinosti” – dakle pljačkaši iz loža nisu krivi dok im se krivnja ne dokaže pred sudom, što je legitimno, ali zašto onda “orjunaši” iz Saint Entiennea jesu krivi i izloženi suzama i linču prije same sudske presude. Presumpcija nevinosti vrijedi samo ako imate kartu za počasnu ložu.

Igor Žuraj


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter