PLAVE KRONIKE: Novi savjetnik Dinama je Mirko Barišić?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nakon nove prijave udruge „Dinamo – to smo mi“ za očekivati je kako će poziciju predsjednika kluba i predsjednika Izvršnog odbora morati napustiti Mirko Barišić.

Kao odgovorna osoba Dinama prijavljen je Sportskoj inspekciji jer klub kojem je nominalno na čelu nije izradio program rada i financijski plan za 2019. godinu, što se može vidjeti iz dnevnog reda Skupštine koncem 2018. godine, odnosno ne može se vidjeti.

Možemo se složiti oko toga da se radi o propustu koji ništa bitno ne bi promijenio, no iz takvih postupaka se može vidjeti koliko se amaterski i neprofesionalno pristupa poslu od strane još jednog čelnika Dinama.

Podsjetimo, nedavno je i poziciju predsjednika Uprave morao napustiti Igor Kodžoman što kao odgovorna osoba nije na vrijeme objavila financijske izvještaje. Bez obzira na to što postoji zakonska zapreka da kao pravomoćno osuđena osoba ne smije upravljati klubom, on nije dao ostavku, sve dok ga sami članovi nisu prijavili. Nebriga oko zakonskih procedura dovoljno govori o njihovoj bahatosti i odgovornosti, a najgori su oni koji ih u tome otvoreno podržavaju ili brane.

Vjerovali ili ne, Mirko Barišić obnaša funkcije u Dinamu više od 52 godine, dopredsjednik kluba postao je otprilike u vrijeme Hrvatskog proljeća, 1971. godine. Iz toga se može zaključiti da je on predsjednik za sve režime, i za vrijeme Jugoslavije, i za vrijeme Republike Hrvatske, i za vrijeme Tuđmana i Mamića.

Jedino što je konstanta da od njega nećete dobiti konkretan odgovor, doduše od njega osobno se odgovori rijetko i traže, iako je nominalno najodgovorniji za stanje u klubu. Kroz više od pet desetljeća iskustva trebao je biti itekako upoznat sa svakim detaljem, sa svakom osobom i stolicom u Maksimiru.

Povremeno se pojavi koja njegova misao u medijima, ali uglavnom nastupa kao stručnjak „opće prakse“ jer su njegovi odgovori politički korektni, bez konkretne inicijative npr. treba maknuti huligane, treba igrati bolje, treba napraviti novi stadion. Zbog toga ga prosječni promatrač može okarakterizirati kao simpatičnog starca čije vrijeme je odavno prošlo pa mu je teško zamjeriti nedostatak elana.

Možda bi to bilo u redu kada nas njegove odluke kao predsjednika kluba i Izvršnog odbora (inače Mamiću najodanijeg tijela u klubu) ne bi toliko koštale. Teško možemo izdvojiti neku njegovu zaslugu u tolikom razdoblju, pohvaliti će ga tek Zdravko Mamić i to solidarno kako sve ovo ne bi bilo moguće bez njegovih lojalnih suradnika. A koliko možemo pratiti u zadnje vrijeme, to i nije neka referenca.

Izgleda da ćemo napokon dočekati njegov kraj, da bude prisiljen dati ostavku, kao što su i Mamić i Kodžoman dovedeni do ruba, pa udrugu „Dinamo – to smo mi“ može imponirati da smo njihovom zaslugom konačno stali na kraj Mirku Barišiću. Izgledno je da će po uzoru na svoje bivše suradnike zauzeti mjesto savjetnika kluba, a možda je onda i vrijeme za novu sistematizaciju radnih mjesta kako bi osnovali savjetničko vijeće ili vijeće staraca koje bi svoje odluke serviralo formalnoj upravi kluba. Barišiću odlazi više!

Igor Žuraj


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter