Plave kronike: Mamić je deklarirani lažov; sjećate se pitanja Boruta Šipsa?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Bilo je to pred Božić 2010. godine, novinar Borut Šips (kao iznimka među svojim kolegama) odlučio je postaviti pitanje koje nije po volji Zdravku Mamiću. Pitao ga je o sukobu interesa jer je on godinama izvršni predsjednik kluba, a njegov sin menadžer igračima istog tog kluba što je i tada i sada protivno Zakonu o sportu, jednako tako moralno neprihvatljivo, a i onima koji je posjeduju – vrijeđa inteligenciju.

Tada gotovo nedodirljivi Mamić na vrhuncu moći, salvama uvreda napao je novinara jer je rekao ono što se danas uzima „zdravo za gotovo“.

>> Plave kronike: Sukob interesa

Sedam godina poslije Zdravko Mamić priznao je svoje laži koje je izrekao toga dana, ali i u još mnogo navrata. Lagao je da Dinamo ne dijeli odštete s igračima, dok je prljavi posao u svemu tome za njega odrađivao i Tomislav Svetina. Također, nije samo lagao on, lagali su i mnogi drugi kako bi prikrili da Mamić i njegov sin diljem Europe zarađuju na poslovima s Dinamom. Lagao je i Tomislav Marčinko da Mamićev sin ne radi poslove s Dinamom što je dokaz da čelnici rade u interesu Mamića, a ne Dinama.

Laže Mamić i kada se opravdava da je lagao u strahu od premijera Milanovića i ministra Jovanovića, budući da će dotični sastaviti Vladu tek godinu dana nakon laži i uvreda izrečenih pred Božić 2010. godine.

Naravno da nije međuvremenu postao bolji čovjek pa odlučio pokajati svoje brojne grijehe i tako olakšati dušu. Pritisnut brojnim istragama, optužnicama, u nedostatku rješenja, ovo su potezi očajnika. Kako bi se spasio od optužbi o izvlačenju novca iz Dinama na temelju nove istrage, mahnito baca optužbe prema privatizaciji, premijeru i predsjednici, prema igračima (Modrić i Lovren), prema trenerima (plaćao je Ćiru Blaževića na ruke); u nadi da će uhvatiti slamku spasa.

Filijala mrskog rivala?

Nakon odlaska Henriqueza postalo je izvjesno da se samo čeka dan kada će Gavranović biti predstavljen u plavom dresu. Nije sporno kako bi dolazak najboljeg igrača Rijeke i ponajboljeg igrača lige trebalo biti veliko pojačanje, može se objasniti i interes Gavranovića da ostane u ligi barem klasu ili dvije ispod njegove razine, sporna ostaje tek prisna suradnja Rijeke i Dinama. Mora se priznati da je neobično i rijetko viđena pojava takav odnos između rivala.

>> Plave kronike: Ortaci, a ne rivali

U ovom poslu ponovno su oba kluba prošla vrlo dobro, Dinamo je dobio klasnog napadača kakvog godinama nije imao (ako ne brojimo jednu sezonu Angela Henriqueza), a Rijeka je za igrača pred istekom ugovora dobila minimalno Pavičića koji je već na posudbi.

Ne treba zaboraviti ranije trampe unazad par godina od kada na toj relaciji stoluju Mišković i Mamić, dopredsjednik i „vlasnik“ nogometnog saveza. Rijeka je u početku dobila veliki zamah dolaskom Alispahića, Kramarića, Tomečaka, Pokrivača, Krstanovića, uz Borasa i Maleša koji su nominalno bili u Lokomotivi. Uglavnom je riječ o igračima iznadprosječne kvalitete za HNL, a neki su i top klase. Zamjenu ozlijeđenog Leškovića za Andrijaševića, koji će se pokazati kao predvodnik šampionske Rijeke, uz debelu nadoplatu – također vrijedi upamtiti.

Neželjeni kapetani

Napokon su se uspjeli riješiti i drugog „neželjenog“ kapetana, prije par mjeseci je Pivarić otišao u Dinamo Kijev, a kapetan Antolić (kojem je najveća kvaliteta da je domaći dečko) otišao je u poljsku Legiju.

Obojica su bolovala od tzv. Sammir sindroma koji se manifestira u „predugom stajanju u izlogu“ i tako sve dok ne konstatiraju da ih se nikad neće prodati za koliko toliko zadovoljavajući iznos. Vodeći se time, odšteta pada u drugi plan, a ističu se neke druge vrijednosti. Biti će interesantno pratiti koliko poziva i nastupa u reprezentaciji će Pivarić i Antolić imati nakon odlaska iz Dinama, jer biti domaći dečko, kapetan i miljenik izbornika je jedno, a biti prosječan igrač na istoku Europe je nešto sasvim drugo.

Igor Žuraj


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter