Plave kronike: Još jedna tragedija i još jedna lakrdija…

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nažalost, tjedni pregled moramo započeti s velikim gubitkom za navijače Dinama. Prerano nas je napustila ikona hrvatskog futsala Matija Capar iako su pred njim bile još mnoge godine života, možda još koja sezona više ili manje kvalitetnog haklanja i omladinska škola na koju smo sigurni da je bio jako ponosan. On je bio osoba koja je nesumnjivo puno doprinjela projektu Futsal Dinama i na tome ćemu mu biti uvijek zahvalni, dok će o njemu osobno, i o njegovim privatnim i sportskim uspjesima, najviše i najbolje reći njegovi kolege i prijatelji.

>> Poginuli Oskar Kadrnka i Matija Capar

Da nesreća bude još strašnija i što se ne smije izostaviti, zajedno s njim stradao je i mladi Oskar Kadrnka. Kroz protekle sezone često smo uživali u brojnim sjajnim trenucima i atmosferi, ali nas je ova godina i nekoliko puta bolno iznenadila. Ponekad jednostavno nije fer.

Podsjetimo, u prosincu nas je napustio i osnivač kluba Mate Čuljak u 42. godini života.

Nije popio otrov, kukavički se dao u bijeg

Nismo ništa drugo ni očekivali od jednog blefera nakon izricanja nepravomoćne presude. On ipak najviše voli sebe, i novac naravno, a pogotovo tuđi novac koji mu ne pripada. Tako da su se prijetnje samoubojstvom pokazale tek kao još jadan pritisak na sudstvo, a vjerojatno je već tada bio svjestan da će morati odgovarati za dio svojih nedjela i smišljao kako će pretrčati granicu, da ne bi morao gledati vatromet iz rešetaka Remetinca ili neke druge kaznionice.

>> Otvoreno pismo Zdravku Mamiću: Šesnaest godina si nam uzeo… 

Što je to u našim profesionalnim domoljubima da su im usta puna ljubavi, domovine i samohvale do trenutka kada ih se suoči s istinom? Onda lukavo, dok nitko ne gleda, prelaze granicu matične države. Bez obzira o kojem kaznenom djelu se radilo, sudi li se za ratne zločine, pljačku nogometnog kluba ili ratno profiterstvo, iako mora se priznati postoje poveznice između tih kaznenih djela u Republici Hrvatskoj.

Ne može se izbjeći ni još jedna sličnost između Ivice Todorića i Zdravka Mamića, dvojice gazdi koji su umjesto ćelije odabrali bijeg u drugu državu dok su njima lojalne ovce ostale „blejati“. Omiljena meta gazde iz Londona nedavno je dala ostavku (odnosno smijenjena), dok je najnoviji bjegunac pred hrvatskim pravosuđem kao metu imao bivšeg državnog odvjetnika Dinka Cvitana, ponavljamo bivšeg. Obojica očito misle da će kritizirajući druge, sebe prikazati u boljem i pravednijem svjetlu – neće.

>> Plave kronike: Tko će napraviti film o nogometnom Gazdi?

>> Plave kronike: Blogeri Ivica i Zdravko

Vjerojatno će se morati i oprostiti od brojnih luksuza koje je uživao godinama, jer će mu država koju toliko voli i potkrada oduzeti mnogo toga ne bi li namirila sve ono što je ukrao Dinamu. Riječ je naime o 52 milijuna kuna. Zahvaljujući odanim kadrovima, koji ga pljeskom ispraćuju i dočekuju iz pritvora ili zatvora, taj će novac pripasti državnom proračunu, a ne opljačkanom klubu. Eto još jednog povoda za tužbu usmjerenu prema svima onima koji se nisu osudili govoriti kakve se malverzacije događaju po uredima Maksimirske 128, a gotovo je nemoguće vjerovati da nitko ništa nije znao i nitko ništa nije vidio.

>> PLAVE KRONIKE: Na uzici tvoji su vojnici

Mahnito ponašanje za Zdravka Mamića nije ništa novo, pa se odlučio poslužiti populizmom kako bi barem nekoga uvjerio da u njegovim riječima ima i nešto suvisloga. To mu sigurno nije pošlo za rukom nimalo uvjerljivim i tehnički vrlo slabo dotjeranim prepiskama kojima je planirao iznijeti „šokantne detalje“ o hrvatskom pravosuđu, kao da nekoga može šokirati traljavost ili evenutalna korumpiranost pravosuđa.

Nakon presude je nastavio u istom tonu, uz nekoliko uvijenih ili neuvijenih prijetnji prema izmišljenim neprijateljima – jer odbija prihvatiti da su njegov problem počinjena kaznena djela a ne bivši državni odvjetnik i sustav koji je od stranih institucija ‘potaknut’ da konačno protiv njega djeluje.

Igor Žuraj


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter