PLAVE KRONIKE: „Četiri zida bit će ti drug, dvorište zatvora kretanja krug…“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Za one koje pamćenje dobro služi, iako nije bilo tako davno, tekstom iz naslova započela je poruka Zdravku Mamiću na ogradi zatvora u Remetincu. Povod da se podsjetimo na te sretne trenutke kada se nekadašnji izvršni predsjednik nalazio s lošije strane rešetaka, jest što smo konačno dočekali potvrđivanje druge optužnice protiv njega kao prvooptuženog i „glave“ zločinačke organizacije po optužnici.

>> Potvrđena nova optužnica protiv Zdravka Mamića

Uz njega u optužnici nalazi i njegov brat kao vjerni pratitelj, bivši direktor Dinama i HNS-a Damir Vrbanović, uvijek prisutni Nikky Vuksan te prema svemu sudeći sumnjivi poduzetnici Igor Krota i Sandro Stipančić.

O samim optužnicama smo već mnogo pisali kao dio „afere Godot“ u kojoj se hrvatsko pravosuđe, na nagovor i poticaj američkih i švicarskih istražitelja odlučilo obračunati s Mamićevim klanom nakon deset godina okretanje glave od „nogometne močvare“.

S obzirom na to da je netom prije izricanja prvostupanjske presude po prvoj optužnici u aferi Zdravko Mamić kukavički okružen tjelohraniteljima pobjegao preko granice u Bosnu i Hercegovinu. Činjenicom da posjeduje i BiH državljanstvo, postao je nedodirljiv za hrvatsko pravosuđe, kako je uostalom i bio svih ranijih godina zbog financijskog i političkog utjecaja (eufemizam za potencijalnu korupciju).

No potvrđivanjem druge optužnice nakon dvije godine (!!) i šest neuspješnih pokušaja iz lakrdijskih razloga poput neuručenog poziva, omogućilo je da Mamić ipak može biti izručen Republici Hrvatskoj, jer djela koja mu se stavljaju na teret spadaju pod sporazum između dvije države. Što će reći da Mamića od zatvorskih rešetki može spasiti tek sud ili ministar pravosuđa, odnosno novi bijeg u neku daleku pješčanu zemlju kako bi izbjegao postupak ekstradicije. U naredna dva mjeseca trebao bi započeti sudski proces po drugoj optužnici, a kada se sjetimo prvog suđenja…

Ništa od dvostruke krune

Rijeka je slavila u finalu Kupa s 3:1 i ipak pokvarila vrlo uspješnu sezonu Dinama. Prilično naivno primljenim pogocima iz gužve u 16-tercu, Rijeka je došla u prednost od dva gola, dok je većina momčadi Dinama krivo dodavala i prespavala prvo poluvrijeme, uz posebno loše nastupe Rrahmanija i Petkovića, koji su zanimljivo, najveći dobitnici ove sezone.

Bjelica je doduše ispravio svoje greške, ulaskom Leovca i Gavranovića na poluvremenu igra je napokon postala povezana i preselila pred protivnički gol, a posljedica pritiska bio je gol Oršića i promašeni poklonjeni penal Olma. Baš kad smo pomislili da je pitanje vremena kada će doći prilika za izjednačenje, fantastični pogodak Kvržića označio je „fajrunt“ i kraj nadanja.

Do kraja sezone još nas dijeli derbi na Maksimiru s Hajdukom, pa će biti zanimljivo pratiti posjetu na utakmici, koja doduše o ničemu ne odlučuje jer je Dinamo odavno prvak, Rijeka drugoplasirana, a Hajduk je osigurao nastup u Europi.

Igor Žuraj


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email