Plave kronike: Blokada

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Dražen Ladić blokirao je račun Dinama na temelju presude koja se po sudovima provlačila predugih 15 godina. Ono što se u njegovoj presudi razlikuje od drugih koji nisu bili te sreće da namire svoja potraživanja od kluba, jest što je imao ugovor s udrugom građana, a ne dioničkim društvom koje je neslavno nestalo sa ogromnim dugovima – uglavnom prema državi.

>> Dinamo još uvijek blokiran

To također ukazuje na neuređenu prošlost kluba od samostalnosti, jer je prilično diskutabilno paralelno postojanje udruge građana i dioničkog društva u periodu od 1998. do 2004. godine pa bi voljeli čuti nekog eminentnog pravnog stručnjaka da nam to pobliže objasni. Ono što je u praksi interesantnije jest da je blokada posljedica nedovoljnih sredstava da se namiri dug prema Ladiću, a dug danas iznosi oko 7,5 milijuna kuna. Pojednostavljeno, Dinamo nema milijun eura na računu. Puni smo k’o brod! S obzirom da blokada traje već treći dan valja spomenuti nelikvidnost i nepripremljenost na gubitak spora, iako nije zahvalno očekivati rješavanje mirnim putem kad se proces toliko dugo vuče. Hoće li zakasniti i plaće?

Zamjena teza

Ono što je većini uljuđenih država neprihvatljivo, u Hrvatskoj je tema broj jedan. Lik koji je na papiru tek savjetnik uprave, društveno kancerogen čega je i sam svjestan prema izjavama o predsjednici i HDZ-u, javno bunca nebuloze o uništenju nogometa, petokolonašima, mrziteljima, djeliteljima iako je on svemu tome najviše doprinosio. Zbog njega većina stanovnika okreće glavu u stranu kad se spomene nogometna reprezentacija i Dinamo, on je svoje privatne interese stavio ispred interesa jednog sporta, njega se mrzi i zbog njega se ljudi dijele. Da se razumijemo, pravo svakoga jest da govori što želi, ali njegove izjave se jednostavno ne trebaju shvatiti ozbiljno ili vjerodostojno.

>> Zdravko, evo odgovori na pitanja koja te muče…

Primjer tome je izjava da su Modrić i Lovren govorili istinu na sudu, što bi značilo da on presuđuje umjesto suda i usput utječe na tu odluku, iako nije na njemu da donosi sud o tome. Drugi primjer jest stroj zvan hrvatska reprezentacija, stroj koji desetljeće već ima strašan potencijal, a najveći doseg mu je u tom razdoblju prolazak skupine na Europskom prvenstvu. Da se razumijemo i za to je on među krivcima, da izbornici nisu bili pretežito njegovi eksponati možda bi reprezentacija i napravila značajniji rezultat u međuvremenu. Treći primjer jest uspoređivanje transfera Vlašića i Modrića, radi zamjenu teza kako je normalno dijeliti transfernu odštetu s igračima kako bi ih zadržali u klubu, ali problem jest u tome što se njemu uopće ne sudi radi same podjele već radi:

  • antidatiranih aneksa ugovora
  • davanja mita
  • utaje poreza
  • zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju

Iz navedenih primjera može se protumačiti zašto njegovi monolozi nisu bitni, već su tu isključivo kako bi spasio vlastitu guzicu iskrivljujući argumente protiv njega. Zapravo, bila je još jedna interesantna izjava u vezi dugovanja. Ponovno zamjena teza, umjesto da se plasira kako bi Dinamo jednoga dana mogao krenuti iz najnižeg ranga natjecanja posramljen i obesparen zbog njegovog hazarderskog poslovanja, plasira tezu kako će Dinamo propasti zbog toga što ga se želi odstraniti iz kluba. Dinamo odavno riskantno posluje, samo dok je formalno bio član upravljačke strukture to nije želio priznati. Iako bi rado ignorirali nebuloze koje učestalo iznosi, ne preostaje drugo nego demantirati njegove laži.

Maribor dijeli nogometne lekcije

Slovenski predstavnik plasirao se u skupinu Lige prvaka, a tamo ih je dočekala jaka skupina sa Spartakom, Liverpoolom i Sevillom, uostalom slično iskustvo imao je Dinamo lani s Juventusom, Lyonom i Sevillom. Razlika u tome jest što se Dinamo lani unaprijed predao čim se plasirao u skupinu i uzeo nagradu za plasman, dok se Maribor došao natjecati i u prvom kolu uzeo bod na domaćem terenu protiv prvaka Rusije. Maribor ima više no trostruko jeftiniju momčad od Dinama.

>> Dinamo je lijeni ponavljač godine, a Legia i Ludogorets upisuju apsolventsku…

>> Plave kronike: 15 milijuna eura za slavlje

Vrijedi spomenuti kako su prethodne dvije godine ispadali u pretkolima europskih natjecanja i nisu plesali po rubu bankrota, ali isto tako su prethodno u Ligi prvaka odigrali tri neriješena ishoda u skupini s Chelseaom, Sportingom i Schalkeom, te u Europskoj ligi sa sedam osvojenih bodova prošli skupinu s Zulte Waregemom, Wiganom i Rubinom, a nakon toga su gusto ispali sa 1:2 i 2:2 od kasnijeg osvajača Seville. Toliko o vječnom naricanju o nekonkurentnoj ligi (srećom pa Slovenija ima strašno kvalitetnu ligu), nedostatku iskustva, drugoj nogometnoj brzini. Čime se Dinamo može pohvaliti zadnjih godina u Europi? Pobjedom protiv Arsenala i Astre, te remijem sa imenjakom iz Kijeva na podlozi za grudanje. Ako je Dinamo uspješan, onda je Maribor osmo svjetsko čudo!

Igor Žuraj


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter